Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Η συνέντευξη του προέδρου Τραμπ στον ομογενή Στεφανόπουλο μετά την συνάντηση με Κιμ




Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν (AP Photo/Evan Vucci).
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ. Αποκλειστική συνέντευξη στον ομογενή δημοσιογράφο του «ABC», Τζορτζ Στεφανόπουλο, παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πέρας της συνάντησής του στη Σιγκαπούρη με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η ιστορική αυτή συνάντηση, με τον πρόεδρο Τραμπ να λέει ότι εμπιστεύεται τον Βορειοκορεάτη Κιμ, ενώ ερωτήθηκε και για θέματα της επικαιρότητας, όπως την συμφωνία των πυρηνικών με το Ιράν και την πρόσφατη σύνοδο της G7 στο Κεμπέκ του Καναδά.
Ως προς την συνάντησή του με τον Κιμ, που είχε ολοκληρωθεί πριν από λίγες ώρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για αυτή και τα αποτελέσματα που παρήγαγε.
«Εχουμε το πλαίσιο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας στον ομογενή δημοσιογράφο. «Θα ξεφορτωθούν τα πυρηνικά τους όπλα και εκτιμώ ότι θέλουν να το πράξουν σχετικά γρήγορα, εννοώ, πρόκειται να ξεκινήσουν τις εργασίες επί τούτου άμεσα. Πρόκειται να συνεργαστούμε με τη Νότια Κορέα. Πρόκειται να συνεργαστούμε με την Ιαπωνία. Πρόκειται να συνεργαστούμε με την Κίνα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, εξάλλου, επεσήμανε ότι χάρη στη δική του πολιτική προσέγγισης της Βόρειας Κορέας η τελευταία έχει σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων.
«Πόσοι μήνες έχουν περάσει, Τζορτζ, που δεν υπάρχουν εκτοξεύσεις πυραύλων προς τα έξω, επτά; Και δεσμεύτηκε (σ.σ. ο Κιμ) να μην αρχίσει πάλι. Αυτό δεν θα συμβαίνει. Εννοεί πως πραγματικά θέλει να κάνει κάτι φοβερό για την χώρα του και είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό».
Ερωτηθείς πάντως για τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να διαλυθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας, ο πρόεδρος Τραμπ παραδέχθηκε ότι αυτό θα πάρει χρόνο.
«Χρειάζεται μία χρονική περίοδο. Ορισμένοι λένε 15 χρόνια, αν προχωρήσουν γρήγορα. Αλλά όταν μπεις στη διαδικασία να το κάνεις, πραγματικά αποσυναρμολογείς, με άλλα λόγια, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε κατά την χρονική αυτή περίοδο. Αλλά έχουν μία διαδικασία για να ξεφορτωθούν τα πυρηνικά, δεν είναι σαν, ω, θα τα ξεφορτωθούμε αύριο. Δεν μπορεί να γίνει επιστημονικά. Πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Πραγματικά ήδη ξεκίνησαν. Ανατίναξαν μία εγκατάσταση, που ήταν σημαντική, μεγάλη, την ανατίναξαν. Ξεφορτώνονται πράγματα που δεν έχουν αναφερθεί στο έγγραφο, ξεφορτώνονται συγκεκριμένες περιοχές πυραύλων και δεν πρόκειται να εκτοξεύουν. Δεν κάνουν έρευνα».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν μίλησε με τον Κιμ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Νότια Κορέα.
«Δεν το συζητήσαμε, όχι. Αλλά δεν πρόκειται να παίξουμε τα πολεμικά παιχνίδια. Ξέρετε, ήθελα να σταματήσω τα πολεμικά παιχνίδια, σκέφτηκα ότι ήταν πολύ προκλητικά. Πιστεύω όμως ότι είναι πολύ ακριβά. Διοικούμε τη χώρα σωστά, νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ ακριβά. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να πετάξουμε αεροπλάνα από το Γκουάμ – αυτό είναι 6,5 ώρες μακριά. Μεγάλα βομβαρδιστικά και οτιδήποτε άλλο. Είπα, ‘Ποιος πληρώνει γι’ αυτό;’. Εννοώ, ποιος πληρώνει, για τις ασκήσεις».
Στη διάρκεια εξάλλου της συνέντευξης ο πρόεδρος Τραμπ ερωτήθηκε για την συμφωνία με το Ιράν, την οποία ο Τζορτζ Στεφανόπουλος παραλλήλισε με αυτή της Βόρειας Κορέας.
«Εσείς θέσατε τα στάνταρντς για τις πυρηνικές συμφωνίες επικρίνοντας την συμφωνία με το Ιράν, την οποία χαρακτηρίσατε ως την χειρότερη συμφωνία που υπογράφτηκε ποτέ», είπε στον Τραμπ ο Τζορτζ Στεφανόπουλος για να πει ο Αμερικανός Πρόεδρος: «Ηταν μια απαίσια συμφωνία» (σ.σ. αυτή του Ιράν).
Για την φωτογραφία από την σύνοδο της G7 που έγινε viral και η οποία για πολλούς αποτυπώνει το ρήγμα ανάμεσα στον ίδιο και στους υπόλοιπους ηγέτες της ομάδας των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι ήταν απλά μια «αθώα» φωτογραφία που τραβήχτηκε την ώρα που περίμεναν να έρθει το τελικό κοινό ανακοινωθέν για να το διαβάσουν.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
Γιώργος Στεφανόπουλος: Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ που το κάνετε αυτό.
Πρόεδρος Τραμπ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Στεφανόπουλος: Είδαμε να υπογράφετε μία συμφωνία ακριβώς σε αυτό το δωμάτιο. Επίσης είπατε ότι αναπτύξατε ειδικό δεσμό με τον Κιμ. Περιγράψτε αυτό τον δεσμό.
Τραμπ: Λοιπόν, ήταν μια ημέρα πολύ έντονη, όπως ξέρετε, συζητήσαμε πράγματα τους τελευταίους λίγους μήνες.
Στεφανόπουλος: Οντως; Εχετε μιλήσει μαζί του πριν;
Τραμπ: Ναι, έχω μιλήσει, ναι, έχω μιλήσει μαζί του, έχω μιλήσει με πολλούς από τους ανθρώπους του, δικούς του, όπως ξέρετε, θα έλεγα πολύ κορυφαίο πρόσωπο ήταν στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα. Και έτσι αναπτύξαμε μία πολύ καλή σχέση σε όρους να κάνουμε κάτι. Εγινε. Εκτιμώ ότι είναι ένα φοβερό έγγραφο. Είναι μία αρχή. Σκέφτομαι πολλά περαιτέρω. Και υπάρχουν πράγματα που διαπραγματευτήκαμε μετά από αυτό το έγγραφο και είναι επίσης σημαντικά».
Στεφανόπουλος: Οπως τι;
Τραμπ: Πρόκειται να ξεφορτωθούν συγκεκριμένες τοποθεσίες βαλλιστικών πυραύλων και διάφορα άλλα πράγματα. Πρόκειται να τα δούμε αυτά αργότερα. Αλλά έχουμε το πλαίσιο εργασίας για την προετοιμασία αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας.
Στεφανόπουλος: Ναι και η πρόταση στο έγγραφο είναι «πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Αυτό σημαίνει ότι η πυρηνική ομπρέλα που έχουμε πάνω από τη Νότια Κορέα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης;
Τραμπ: Οχι. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να ξεφορτωθούμε τα πυρηνικά τους όπλα. Δεν συζητήσαμε καν το άλλο. Θα ξεφορτωθούν τα πυρηνικά τους όπλα, Γιώργο, και εκτιμώ ότι θέλουν να το πράξουν σχετικά γρήγορα. Τώρα, πρόκειται να δούμε. Εννοώ, πρόκειται να ξεκινήσουν τις εργασίες επί τούτου άμεσα. Πρόκειται να συνεργαστούμε με τη Νότια Κορέα. Πρόκειται να συνεργαστούμε με την Ιαπωνία. Πρόκειται να συνεργαστούμε με την Κίνα. Αλλά πραγματικά ήταν μία απίστευτη «άσκηση».
Στεφανόπουλος: Εχετε θέσει το όριο για τις συμφωνίες που αφορούν πυρηνικά επικρίνοντας τη συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας πως είναι η χειρότερη που έγινε ποτέ.
Τραμπ: Τρομερά κακή συμφωνία.
Στεφανόπουλος: Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Βόρεια Κορέα πρέπει να είναι πιο σκληρή από τη συμφωνία με το Ιράν;
Τραμπ: Δε νομίζω ότι μία συμφωνία μπορεί να είναι πιο χαλαρή. Πρώτα απ’ όλα δεν πληρώνουμε 150 δισ. δολάρια. ΟΚ, δεν πληρώνουμε τίποτε σε αυτό το σημείο. Θα δείτε τι συμβαίνει. Πιστεύω ότι πρόκειται να είναι μία σπουδαία συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ο πρόεδρος Μουν ήταν τρομερός.
Στεφανόπουλος: Αλλά πρέπει να λάβουν…
Τραμπ (διακόπτει): Ο πρόεδρος Αμπε ήταν τρομερός.
Στεφανόπουλος: Αλλά θα πρέπει να ξεφορτωθούν όλα τα πυρηνικά τους όπλα;
Τραμπ: Θα πρέπει να τα ξεφορτωθούν, ναι, πιστεύω ότι θα το κάνουν. Πραγματικά πιστεύω ότι θα το κάνουν. Τον έμαθα καλά σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.
Στεφανόπουλος: Αυτός σας το είπε αυτό;
Τραμπ: Ναι, θα αποπυρηνικοποιήσει, εννοώ θα αποπυρηνικοποιήσει όλο το μέρος. Πρόκειται να αρχίσει πολύ γρήγορα τώρα. Θα ανακοινώνουν πράγματα τις επόμενες λίγες μέρες, αναφερόμενοι και σε άλλες τοποθεσίες πυραύλων, επειδή υπήρχαν, όπως ξέρετε, έστελναν πολλούς πυραύλους. Υπήρξε μία περίοδος, που έλεγα, τι κάνουν; Κάθε εβδομάδα έμοιαζε να εκτοξεύουν και άλλο πύραυλο. Εννοώ, πρόκειται να ξεφορτωθούν αυτές τις εγκαταστάσεις.
Στεφανόπουλος: Πρόκειται να σταματήσει τις δοκιμές;
Τραμπ: Πόσοι μήνες έχουν περάσει, Γιώργο; Επτά; Που δεν υπάρχουν εκτοξεύσεις πυραύλων προς τα έξω;
Στεφανόπουλος: Δεσμεύτηκε να μην αρχίσει αυτό πάλι;
Τραμπ: Δεσμεύτηκε να μην αρχίσει πάλι. Αυτό δεν θα συμβαίνει. Εννοεί πως πραγματικά θέλει να κάνει κάτι φοβερό για την χώρα του και είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει, είναι ο μόνος τρόπος να είναι φοβερό.
Στεφανόπουλος: Πόσο καιρό θα πάρει;
Τραμπ: Ξέρεις, αν το εξετάσεις, αν μιλήσεις με ειδικούς, δεν μπορείς απλά να το πράξεις άμεσα.
Στεφανόπουλος: Κάποιοι λένε 15 χρόνια.
Τραμπ: Χρειάζεται μία χρονική περίοδος. Ορισμένοι λένε 15 χρόνια, αν προχωρήσουν γρήγορα. Αλλά όταν στη διαδικασία να το κάνεις, πραγματικά αποσυναρμολογείς, με άλλα λόγια, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε κατά την χρονική αυτή περίοδο. Αλλά έχουν μία διαδικασία για να ξεφορτωθούν τα πυρηνικά, δεν είναι σαν, ω, θα τα ξεφορτωθούμε αύριο. Δεν μπορεί να γίνει επιστημονικά. Πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Πραγματικά ήδη ξεκίνησαν. Ανατίναξαν μία εγκατάσταση, που ήταν σημαντική, μεγάλη, την ανατίναξαν. Ξεφορτώνονται πράγματα που δεν έχουν αναφερθεί στο έγγραφο, ξεφορτώνονται συγκεκριμένες περιοχές πυραύλων και δεν πρόκειται να εκτοξεύουν. Δεν κάνουν έρευνα…
Στεφανόπουλος: Θα το ανακοινώσετε και θα το επιβεβαιώσετε επίσης; Αυτά τα πρόσθετα βήματα;
Τραμπ: Πείτε το…
Στεφανόπουλος: Οι Βορειοκορεάτες πρόκειται να ανακοινώσουν και αυτά τα πρόσθετα βήματα;
Τραμπ: Ναι, θα τα ανακοινώσουν σύντομα, ίσως να τα έχουν ανακοινώσει ήδη, αλλά μετά την υπογραφή μας συμφωνήσαμε σε αυτό, και κάνω κάτι που ήθελα να κάνω από την αρχή. Σταματήσαμε να παίζουμε τα πολεμικά παιχνίδια που μας κοστίζουν μια περιουσία. Ξέρεις, ξοδεύουμε μια περιουσία, κάθε δυο μήνες κάνουμε πολεμικά παιχνίδια με τη Νότια Κορέα και είπα: «Τι κοστίζει αυτό;». Πετάμε αεροπλάνα, βομβαρδίζουμε άδεια βουνά για πρακτική. Είπα «θέλω να σταματήσω αυτό και εγώ θα το σταματήσω αυτό και νομίζω ότι είναι πολύ προκλητικό.
Στεφανόπουλος: Θα μπορούσατε να μιλήσετε…
Τραμπ: Ειδικά, Τζορτζ, από τη στιγμή που τα πάμε καλά. Με άλλα λόγια, είμαστε…
Στεφανόπουλος: Μιλήσατε για απόσυρση στρατευμάτων;
Tραμπ: …στη διαδικασία τού να υπογράψουμε κάτι. Με συγχωρείτε…
Στεφανόπουλος: Μιλήσατε για απόσυρση στρατευμάτων; Των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα;
Τραμπ: Δεν το συζητήσαμε, όχι. Αλλά δεν πρόκειται να παίξουμε τα πολεμικά παιχνίδια. Ξέρετε, ήθελα να σταματήσω τα πολεμικά παιχνίδια, σκέφτηκα ότι ήταν πολύ προκλητικά. Πιστεύω όμως ότι είναι πολύ ακριβά. Διοικούμε τη χώρα σωστά, νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ ακριβά. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να πετάξουμε αεροπλάνα από το Γκουάμ – αυτό είναι 6,5 ώρες μακριά. Μεγάλα βομβαρδιστικά και οτιδήποτε άλλο. Είπα, «Ποιος πληρώνει γι’ αυτό;» Εννοώ, ποιος πληρώνει, για τις ασκήσεις;
Στεφανόπουλος: Ποια είναι τα είδη ασφαλείας;
Τραμπ: Ετσι, ένα από τα πράγματα που πρότεινα και θέλω να κάνω είναι ότι πρόκειται να σταματήσουμε τα πολεμικά παιχνίδια, εκτός αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περισσότερο.
Στεφανόπουλος: Ποιες άλλες εγγυήσεις ασφάλειας προσφέρατε, βάλατε στο τραπέζι;
Τραμπ: Λοιπόν, του δώσαμε, δεν θέλω να το συζητήσω ειδικά, αλλά του δώσαμε, θα είναι ευτυχισμένος. Η χώρα του τον αγαπάει. Ο λαός του έχει μεγάλη θέρμη. Νομίζω ότι πρόκειται να καταλήξουν σε μια πολύ ισχυρή χώρα και μια χώρα που έχει ανθρώπους που εργάζονται τόσο σκληρά, είναι τόσο εργατικοί. Νομίζω ότι αν κοιτάξετε τη Νότια Κορέα, κάποια μέρα, ίσως στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα είναι κάτι τέτοιο.
Στεφανόπουλος: Λέτε ότι ο λαός του τον αγαπάει. Μόλις πριν από μερικούς μήνες τον κατηγορήσατε ότι αφήνει τους ανθρώπους του να πεθαίνουν από την πείνα. Ο Κιμ είναι ένας βίαιος δικτάτορας. Διοικεί ένα αστυνομικό κράτος, τους εξαναγκάζει σε πείνα, έχει στρατόπεδα εργασίας. Εχει δολοφονήσει μέλη της δικής του οικογένειας. Πώς εμπιστεύεστε έναν τέτοιο δολοφόνο;
Τραμπ: …Νομίζω ότι θέλει πραγματικά να κάνει μεγάλη δουλειά για τη Βόρεια Κορέα. Νομίζω ότι θέλει να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, είναι πολύ σημαντικό. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε. Αυτό ήταν στο τραπέζι στην αρχή, και βλέπετε μια συνολική αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας – τόσο σημαντική. Και, θέλει να κάνει το σωστό. Τώρα, με όλα αυτά που λέγονται, δεν μπορώ να μιλήσω – δεν έχει σημασία. Ξεκινάμε από το μηδέν. Ξεκινάμε τώρα και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά τα πυρηνικά όπλα.
Στεφανόπουλος: Πώς τον εμπιστεύεστε; Είναι πρόθυμος να αλλάξει; Πιστεύετε ότι άλλαξε;
Τραμπ: Λοιπόν, ξέρετε, κατά τη διάρκεια της ζωής μου έχω κάνει πολλές συμφωνίες με πολλούς ανθρώπους και μερικές φορές οι άνθρωποι που εσείς οι περισσότεροι έχετε δυσπιστία αποδεικνύονται οι πιο αξιότιμοι. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη ημέρα για τον Κόσμο. Νομίζω ότι ήταν -πολλοί άνθρωποι την έχουν πει έτσι- ιστορική.
Στεφανόπουλος: Ολη την ονομάζουμε ιστορική.
Τραμπ: Ναι, ακόμη και οι εχθροί μου την ονομάζουν ιστορική. Και γνωρίζετε, το γεγονός είναι ότι έχουμε κάνει κάτι πολύ μοναδικό. Κανείς δεν συναντήθηκε με την οικογένεια, κανείς σε υψηλό επίπεδο…
Στεφανόπουλος: …κανείς Πρόεδρος.
Τραμπ: …κανείς Πρόεδρος ασφαλώς. Και έχουμε κάνει κάτι για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι.
Στεφανόπουλος: Ο πατέρας του συνήψε συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια είπε ότι επρόκειτο να παγώσει τα πυρηνικά όπλα, αλλά μετά δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.
Τραμπ: Σωστά, και μιλάει γι’ αυτό. Είπε ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους δεν τήρησε τον λόγο του, για το γεγονός ότι απογοητεύθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό δεν έχει σημασία…
Στεφανόπουλος: Πώς μπορείτε να ξέρετε ότι θα κρατήσει τον λόγο του και ότι θα παραμείνει δεσμευμένος σ’ αυτόν;
Τραμπ: Θα παρακολουθούμε στενά τα πράγματα. Θα τα επιτηρούμε στενά. Σχετιζόμαστε μαζί του σε μια διαρκή βάση. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε πολύ καλή δουλειά με πολύ ενέργεια. Και έχει σπουδαία σχέση με τον ομόλογό του. Εχουν μια πραγματικά καλή σχέση. Προχωράνε μαζί για να τελειώσουν τη δουλειά. Εννοώ, ασχολούμαι επί 24 ώρες απευθείας με τηλεφωνήματα και δουλεύω πάνω σε αυτό. Κοιτάξτε, πρόκειται για 72 ολόκληρα χρόνια για τα οποία μιλάμε, τα οποία προσπαθούμε να τα χωρέσουμε σε μία ημέρα και σε κάποιες συναντήσεις που είχαν γίνει προηγουμένως.
Στεφανόπουλος: Αλλά, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση ο Κιμ Γιονγκ Ουν να εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα, είναι ο λόγος για τον οποίο επιβιώνει, είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν σε αυτό το δωμάτιο σήμερα.
Τραμπ: Λοιπόν, εδώ μάλλον θα διαφωνήσουμε. Διαφορετικά, δεν θα ήμουν εδώ ή με σεβασμό, ξέρετε, θα του έδινα το χέρι. Θα είχα πει «άκου, θα σε δω κάποια στιγμή». Αλλά, δεν θα έδειχνα κανένα ενδιαφέρον. Οχι, αυτό ήταν πολύ σημαντικό, είναι στην πρώτη παράγραφο και λέει πλήρης και ολοκληρωτική καταστροφή των πυρηνικών. Χωρίς αυτό δεν θα ενδιαφερόμουν καν. Θεωρώ πως επιθυμεί να το κάνει.
Στεφανόπουλος: Τον εμπιστεύεστε;
Τραμπ: Τον εμπιστεύομαι, ναι. Υπάρχει περίπτωση να έρθω σε ένα χρόνο και να μου παίρνεις συνέντευξη και να πω «έκανα λάθος;». Ναι, είναι πάντοτε πιθανό. Ξέρετε, διαχειριζόμαστε τα πράγματα σε ανώτερο επίπεδο, πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν, πολλά πράγματα είναι πιθανά. Με εμπιστεύεται, θεωρώ, πραγματικά το πιστεύω. Εννοώ πως δήλωσε ανοιχτά, και το είπε μπροστά σε δύο δημοσιογράφους πως γνωρίζει ότι κανείς άλλος Πρόεδρος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό. Γνωρίζει τους Προέδρους, γνωρίζει ποιους είχαμε πριν από εμένα. Είπε πως κανείς άλλος Πρόεδρος δεν θα το είχε κάνει αυτό. Θεωρώ πως με εμπιστεύεται, και τον εμπιστεύομαι και εγώ.
Στεφανόπουλος: Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε πει «να εμπιστεύεσαι, αλλά να επαληθεύεις». Με ποιο τρόπο επαληθεύετε την δέσμευσή του;
Τραμπ: Πρόκειται να την επαληθεύουμε και πρόκειται να συνεργαστούμε μαζί τους. Και θα είναι πολύ πιο ανοιχτοί απ’ ό,τι είναι σήμερα. Αυτή τη στιγμή είναι προφανώς πολύ κλειστοί, είναι μια πολύ κλειστή κοινωνία, γνωρίζουμε πολύ λίγα γι’ αυτούς. Ξέρετε, αν ρωτήσετε τις μυστικές υπηρεσίες θα σας πουν πως πιθανόν γνωρίζουν πολύ λιγότερα γι’ αυτή την περιοχή απ’ ό,τι γνωρίζουν για οποιοδήποτε άλλο μέρος στον Κόσμο. Θα δουλέψουμε πολύ στενά μαζί του. Εχουμε αναπτύξει σπουδαίες σχέσεις σε διάφορα επίπεδα. Ο Μάικ Πομπέο έχει πραγματικά, πολύ καλές, δυνατές σχέσεις, όπως και οι άλλοι. Σήμερα, τον συστήσαμε στον Τζον Μπόλτον, γεγονός το οποίο ήταν πολύ ενδιαφέρον.
Στεφανόπουλος: Πώς ξέρετε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ψεύδεται; Κουνιούνται τα χείλη του;
Τραμπ: Στο τέλος της συνομιλίας όλα ήταν καλά. Νομίζω πως υπάρχει εμπιστοσύνη.
Στεφανόπουλος: Ηταν κάπως παράξενες οι τελευταίες μέρες, γεμάτες διπλωματία…Ξέρετε, έχετε προσεγγίσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είναι χρόνιος εχθρός των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, εξήλθατε από τη σύνοδο στον Καναδά με τα σκληρά λόγια για τον Καναδό Πρωθυπουργό. Πώς θα το εξηγούσατε αυτό στους ανθρώπους που ίσως έχουν μπερδευτεί, ότι δηλαδή ρίχνουμε γέφυρες προς τους εχθρούς μας, τις εχθρικές προς τα εμάς συμμαχίες;
Τραμπ: Λοιπόν, όχι, έχω δυνατές φιλίες. Εάν μιλήσεις στον Πρωθυπουργό Αμπε, τον οποίον βοηθάω πολύ, καθώς απ’ ό,τι γνωρίζεις τρεις η τέσσερις φορές εκτοξεύθηκαν πύραυλοι πάνω από την Ιαπωνία. Εχω πολύ καλή σχέση με τον κύριο Αμπε. Εχω επίσης καλή σχέση και με τον καινούριο Πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον οποίο και συμπαθώ πολύ. Μόλις κέρδισε τις εκλογές και αυτό είναι καλό. Και ειλικρινά καλές σχέσεις με την Μέρκελ. Λίγο πολύ τα έχω καλά με όλους. Εξεπλάγην, γιατί όπως ετοιμαζόμασταν να υπογράψουμε ένα έγγραφο, τους ανάγκασα να κάνουν διάφορες αλλαγές. Και όπως ξέρετε η διάσημη φωτογραφία…
Στεφανόπουλος: Την έχω δει τη φωτογραφία.
Τραμπ: Σωστά… Με κοιτούσε, ξέρεις τι κάναμε; Μιλούσαμε καθώς περιμέναμε να μας έρθει το τελικό αντίγραφο του εγγράφου. Αυτή είναι όλη η ιστορία πίσω από τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Οπως ξέρεις δημοσιεύουμε φωτογραφίες και η συγκεκριμένη φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τους συνεργάτες μου. Ηταν απλώς μια φωτογραφία με εμένα να κάθομαι με αυτόν τον τρόπο και να περιμένω να διαβάσω το τελικό έγγραφο. Αυτό ήταν όλο. Δεν ήμουν εκατό τοις εκατό σίγουρος, αλλά ήθελα να φύγω ήσυχος, και έτσι ήρθε το έγγραφο. Μπήκα λοιπόν στο «Air Force One» η τηλεόραση ήταν ανοιχτή και το μάτι μου έπεσε σε μία συνέντευξη Τύπου του Καναδού Πρωθυπουργού. Και λέω, «Μια χαρά, ο Τζάστιν δίνει μία… και τότε ανέφερε πως δε θα δεχτούν να πέσουν θύματα εκφοβισμού. Και τότε είπα ‘Τι συμβαίνει εδώ;’ Δεν το είπε αυτό μπροστά μου! Αλλά εδώ βρίσκεται όλη η αλήθεια. Μας εκμεταλλεύονταν ως χώρα για δεκαετίες τόσο οι φίλοι όσο και οι εχθροί. Οι εμπορικές συμφωνίες μας ήταν σκέτη καταστροφή. Χάσαμε περίπου 817 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον τελευταίο ετήσιο προϋπολογισμό. Σκέψου το Τζορτζ. Με άλλα λόγια όταν προσθέτεις και την Κίνα, και όλες τις άλλες χώρες, την Γερμανία, την Ε.Ε. είναι ασύμφορο για εμάς. Χάσαμε 151 δισεκατομμύρια δολάρια πέρσι. Δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια. Χάσαμε 151 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν παίρνουν το προϊόν μας. Δεν θα πάρουν τη γεωργία μας. Δεν θα το κάνουν. Χάσαμε 151 δισεκατομμύρια. Τώρα ήταν στη σύνοδο. Η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δε δηλώνω ενθουσιασμένος. Θα τους δείξω. Και τους είπα, παιδιά κάπως πρέπει να το αλλάξουμε όλο αυτό. Και αν δεν δεχτείτε την αλλαγή δεν θα κάνουμε συναλλαγές.
Στεφανόπουλος: (διακοπή) θέλω ωστόσο να δηλώσω, ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία υποτίθεται πως είναι μια φωτογραφία που αποτυπώνει στη φιλία.
Τραμπ: Με αυτή τη λογική την δημοσιεύσαμε. Και περιμέναμε να έρθει το τελικό έγγραφο για να το διαβάσουμε. Εφυγα, όλοι ήταν χαρούμενοι και αντάλλασαν χειραψίες. Πρέπει να ρωτήσεις τον Πρωθυπουργό Αμπε. Ολοι ήταν χαρούμενοι. Και τότε μας μοίρασε ένα κομμάτι ενός απεχθούς πράγματος. Μου αρέσει ο Τζάστιν, ξέρεις, νομίζω ότι είναι καλός, τον συμπαθώ, αλλά δεν έπρεπε να το κάνει αυτό. Ηταν λάθος. Θα του κοστίσει πολλά χρήματα.
Στεφανόπουλος: Τελευταία ερώτηση. Πότε έρχεται ο Κιμ στον Λευκό Οίκο;
Τραμπ: Θέλω να το πετύχω. Θέλω να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Θέλω να δω κάποια πραγματική δουλειά να γίνεται, την οποία πιστεύω ότι θα γίνει, και θα ήθελα πολύ να τον υποδεχτώ στο Λευκό Οίκο – με οποιοδήποτε κόστος, και θα ήθελα πολύ να τον υποδεχτώ στο Λευκό Οίκο και από πλευράς του πιστεύω ότι θα ήθελε πολύ να έρθει. Και ως ένα σημείο, όταν όλα ολοκληρωθούν θα ήθελα να πάω εκεί.
Στεφανόπουλος: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που μας υποδεχθήκατε.
Τραμπ: Εγώ σ’ ευχαριστώ Τζορτζ. Ευχαριστώ πολύ.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου