Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Αλλαγή σελίδας για την Ισπανία - Νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο Σάντσεθ

Υπερψηφίσθηκε η πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι

Αλλαγή σελίδας για την Ισπανία - Νέος πρωθυπουργός ο Πέδρο ΣάντσεθΟ ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ γίνεται πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι. Νωρίτερα ο Μαριάνο Ραχόι παραδέχθηκε την ήττα του στο κοινοβούλιο, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η οποία και τελικά υπερψηφίσθηκε.

Υπέρ της πρότασης μομφής, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές, ψήφισαν 180 βουλευτές, 169 ψήφισαν κατά, ενώ ένας βουλευτής τήρησε αποχή. Ο Σάντσεθ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τη Δευτέρα και η κυβέρνησή του να διοριστεί την ερχόμενη εβδομάδα

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο Ραχόι ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Το ερώτημα για το μέλλον του Ραχόι ξεκίνησε ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του βασκικού εθνικιστικού κόμματος PNV Αϊτόρ Εστέβαν πως η παράταξή του θα στηρίξει την πρόταση μομφής του σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σάντσεθ. Στην πολιτική ιστορία σπάνια συνηθίζεται ηγέτης κόμματος να διατηρεί τα ηνία του έπειτα από μία πολιτική ήττα.

Μολονότι η περίπτωση του Ραχόι είναι λίαν ιδιάζουσα, καθώς ποτέ δεν έχει υπερψηφισθεί έως τώρα μία πρόταση μομφής στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, μία μειοψηφία στελεχών—που όμως έχουν μεγάλο κομματικό ειδικό βάρος—ζητούν να ξεκινήσει ο εσωτερικός διάλογος για την αντικατάστασή του. Η άποψή τους αυτή προς το παρόν συγκρούεται με τη γνώμη της εθνικής επιτροπής του κόμματος, που συνεχίζει να υποστηρίζει πως ο Ραχόι εξακολουθεί να αποτελεί την καλλίτερη εγγύηση για την ενότητά του.

Η επόμενη μέρα



Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην επόμενη ημέρα για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ο κ. Σάντσεθ, έχει υποσχεθεί προσφυγή σε εκλογές χωρίς ωστόσο να έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με τις επόμενες κάλπες να είναι κανονικά προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν το 2020.


Υπενθυμίζεται τέλος πως ο αρχηγός των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, πρότεινε πριν την διεξαγωγή της σημερινής ψηφοφορίας στον επικεφαλής των Σοσιαλιστών να συνεργαστούν, σχηματίζοντας κοινοβουλευτική δύναμη προκειμένου η νέα κυβέρνηση να μη στηρίζεται μόνο στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, με μόνη προϋπόθεση την μη εφαρμογή του προϋπολογισμός του 2018 που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Ραχόι.

Οι πρώτες αντιδράσεις 



Πλήρη εμπιστοσύνη στην νέα ισπανική κυβέρνηση έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε εκπρόσωπός του, κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Έστειλε στον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ συγχαρητήρια επιστολή στην οποία εκφράζει την εμπιστοσύνη του ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμβάλλει με εποικοδομητικό τρόπο σε μία ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και δικαιότερη Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αναλαμβάνει άμεσα πρωθυπουργός μετά την έγκριση της σχετικής πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι, συνεχάρη η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Πέδρο, Θερμά Συγχαρητήρια. Η επιτυχία σου έφερε ξανά ελπίδα στην Ισπανία και την Ευρώπη και αισιοδοξία σ' όλους μας» αναφέρει σε μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κ. Γεννηματά.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία για την πρωθυπουργοποίηση του κ. Σάντσες, που είναι θετική εξέλιξη σε δύσκολους καιρούς για την Ισπανία, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου