Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Ο πολιτισμός και η ιστορία της Λακωνίας στο Τσέλμσφορντ της Μασαχουσέτης

70th Convention of Pan-Laconian Federation in Chelmsford-Lowell, Massachusetts

Δευτέρα, 11 Ιουνίου, 2018



Μέλη του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου της Παν-Λακωνικής Ομοσπονδίας με μέλη του Ιδρύματος της Οργάνωσης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με χορό και κέφι πραγματοποιήθηκε στην πόλη Τσέλμσφορντ (Chelmsford) της Μασαχουσέτης, το 70ό Συνέδριο της Παν-Λακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, όπου οι συμμετέχοντες μετέφεραν το πνεύμα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αντρειοσύνη, την αδελφοσύνη και τη φιλοπατρία της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Οι εργασίες του Συνεδρίου στέφθηκαν με επιτυχία και ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο το βράδυ του Σαββάτου στο νεόδμητο ξενοδοχείο «Radisson».
Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών αναδείχθηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Θεόδωρο Παυλάκο και μέλη τον κ. Φώτη Κοκκοτό, αντιπρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών, την κυρία Αικατερίνη Ιατροπούλου αντιπρόεδρο για τον Καναδά, τον κ. Ιωάννη Γορανίτη ταμία και την κυρία Αννα Πλαγιάννη Γραμματέα.
Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε έντεκα υποτροφίες στα εξής παιδιά: Μελίνα Μάνου, Κατερίνα Ντοριάν, Χρήστο Ρουλίδη, Εβαν Τάσση, Μαρία Αριάνα, Γουλιέλμο Γκλαννούδη, Παναγιώτα Μαρκάκου, Θεανώ Γορανίτη, Σπυριδούλα Ζολάτου, Κατερίνα Σπετσέρη και Αλέξις Λέοναρντ.
Κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο ήταν ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από την πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης κ. Γεώργιος Μπεχράκης.


Ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης στο βήμα. Διακρίονται ο νεοεκλεγής πρόεδρος της Παν-λακωνικής κ. Θεόδωρος Παυλάκος (αριστερά) και ο Ελληνοαμερικανός πρώην πολιτειακός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης κ. Στιβ Παναγιωτάκος. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.

Τόνισε πως «μεγάλωσα στο Λόουελ και είμαι παιδί Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας μου ήλθε στην Αμερική το 1904 με τον αδελφό του Δικαίο και τον ξάδελφό του Πίτερ στη Σαβάνα της Τζόρτζια και από εκεί πήγαν στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν για να εργασθούν, αλλά το 1910 επέστρεψαν στην Ελλάδα και πολέμησαν στον Πρώτο και Δεύτερο Βαλκανικούς Πολέμους εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των Βουλγάρων στη Μακεδονία.  Επιστρέφοντας στην Αμερική το 1920 πήγαν στη Δυτική Περιοχή για εργασία στις σιδηροδρομικές γραμμές, αλλά λόγω προβλημάτων εργασιακών ήλθε στο Λόουελ, στο οποίο εκείνη την εποχή ανθούσε ο Ελληνισμός και νυμφεύθηκε με την μητέρα μου το 1923».
Τόνισε πως «ένα πράγμα που έκαναν οι γονείς μου ήταν να βάλουν καλά στο μυαλό μας τη σπουδαιότητα της Παιδείας και ευτυχώς όλα τα αδέλφια σπουδάσαμε».
Ο κ. Μπεχράκης απευθυνόμενος στους γονείς είπε ότι «πρέπει να μορφώσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας για τις δόξες της Ελλάδος, πως είχε θαυμάσια μυαλά, ιστορικούς, φιλοσόφους, επιστήμονες, πολιτικούς που δημιούργησαν τη δημοκρατία, τις τέχνες, την κλασική ελληνική τέχνη που επηρέασε τη μορφοποίηση της Ρωμαϊκής και αργότερα της Βυζαντινής τέχνης, να μη ξεχάσουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας, την Ελληνική γλώσσα».


Ο Ελληνοαμερικανός δήμαρχος του Λόουελ, κ. Βασίλης Σαμαράς επέδωσε στον κ. Γεώργιο Μπεχράκη το κλειδί της πόλης. Διακρίνεται η δημοτική σύμβουλος και πρώην δήμαρχος κ. Ρίτα Μέρσιερ. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος.

Ο δήμαρχος του Λόουελ, Βασίλης Σαμαράς, στον χαιρετισμό του έπλεξε το εγκώμιο της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης, τη συνεισφορά του κ. Μπεχράκη στα γράμματα και τις τέχνες της πόλης και του επέδωσε τιμής ένεκεν το κλειδί της πόλης. Το Ιδρυμα -Foundation- της Παν-Λακωνικής έκανε δώρο στον κ. Μπεχράκη αγαλματίδιο του Λεωνίδα.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παν-Λακωνικής κ. Θεόδωρος Παυλάκος στον χαιρετισμό του στο δείπνο ευχαρίστησε όλους τους παρευρεθέντες, τους συνέδρους, για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν να τον αναδείξουν πρόεδρο και κάλεσε όλους σε συμπόρευση και συνεργασία.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλης Καυκάς, συνεχάρη την Παν-Λακωνική για το συνέδριό της και την πολύχρονη προσφορά της στην Ομογένεια και τη Λακωνία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του τοπικού συλλόγου του Λόουελ για τη διοργάνωση του συνεδρίου.


Το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης στο δείπνο της Παν-Λακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος

Τις εντυπώσεις όμως συγκέντρωσαν τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, κολεγιόπαιδες και μη, τα οποία χόρευαν και τραγουδούσαν στα ελληνικά με μεράκι μέχρι τα μεσάνυχτα. Πολλά από αυτά τα παιδιά είναι μέλη του χορευτικού συγκροτήματος της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο χόρεψε ελληνικούς χορούς υπό την διεύθυνση του Δρ. Ιωάννη Παππά.
Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν και πολλοί αναγνώστες του αμφοτέρων των εκδόσεων του «Εθνικού Κήρυκα» Ελληνικής και Αγγλικής από διάφορες πόλεις της Μασαχουσέτης, αλλά και από μακρινές πολιτείες όπως το ζεύγος Θεοδώρου και Αννας Τσαφατίνου από τη Φλόριδα.
Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Γεώργιος Μπεχράκης είπε πως «είναι σπουδαίο η Ελληνική Κοινότητα να είναι πιο ενωμένη και να εργαστούμε όλοι μαζί για τον κοινό σκοπό, έχουμε μεγάλη ιστορία». Τόνισε πως «είναι ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο και να διδάσκουμε τα νέα παιδιά για τον Ελληνισμό. Εχουμε την επιφανέστερη ιστορία όλης της ανθρωπότητας». Για τους γονείς του, είπε «ήταν η κινητήρια δύναμη και πάντοτε μας έλεγαν σχολείο-σχολείο-σχολείο».
Ο νέος πρόεδρος κ. Θεόδωρος Παυλάκος ενημέρωσε τον «Ε.Κ.» ότι «το συνέδριο πήγε πολύ καλά», ενώ για την εκλογή του είπε ότι «αισθάνομαι ότι έχω μια μεγάλη ευθύνη διότι υπάρχει παρακμή σε όλα τα σωματεία και οργανισμούς και διότι η νεολαία δεν συμμετέχει». Τόνισε ότι «το κύριο μέλημά μου θα είναι η νεολαία και να τελειώσουμε το μουσείο στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ» και συμπλήρωσε πως «το επόμενο συνέδριο της Παν-Λακωνικής θα γίνει στη Νέα Υόρκη».


Το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο της Παν-Λακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Ιωάννης Γορανίτης, Φώτης Κοκκοτός, Θεόδωρος Παυλάκος πρόεδρος, Αννα Πλαγιάννη και Κατερίνα Ιατροπούλου. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Από το δείπνο της Παν-Λακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Διακρίνονται: Αγγελική Καλμούκου, Νίκη Λαδάκου, Ιωάννα Λαδάκου, και το ζεύγος Θεοδώρου και Αννα Τσαφατίνου. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Ο Γεώργιος Μπεχράκης, φοιτητής του πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, αγκαλιά με τον παππού κ. Γεώργιο Μπεχράκη και τη γιαγιά κυρία Μάργκω Μπεχράκη. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παν-Λακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Θεόδωρος Παυλάκος. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος
Το ζεύγος Γεωργίου και Μάργκως Μπεχράκη κρατώντας το αγαλματίδιο του Λεωνίδα με την επιγραφή «Μολών Λαβέ». Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Τα παιδιά και τα εγγόνια του κ. Γεωργίου Μπεχράκη παρακολουθούν τον παππού τους που ομιλεί.. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας -Θεόδωρος Καλμούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου