Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Δύο εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Κληρικολαϊκή

Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018

Του Θεοδώρου Καλμούκου


Τετάρτη, 13 Ιουνίου, 2018

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ).
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα αντιπροσωπευθεί στην επικείμενη 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από δύο Μητροπολίτες, τον Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο και τον Σηλυβρίας κ. Μάξιμο. Η Κληρικολαϊκή έχει ορισθεί να γίνει στη Βοστώνη από την 1η μέχρι και την 5η Ιουλίου.
Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση συνέρχεται σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής καθότι ουσιαστικά έχει οδηγηθεί σε οικονομική πτώχευση και υποθηκεύει τα κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν για να λάβει τραπεζικό δάνειο $7,0 εκατομμυρίων δολαρίων για να πληρώσει τα χρέη της.
Παράλληλα, η ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου έχει σταματήσει πριν από έξι μήνες λόγω έλλειψης χρημάτων, ενώ το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού, σύμφωνα με την απόρρητη επιστολή-έκθεση μερίδας εφόρων με ημερομηνία 8 Μαΐου 2018 προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.».
Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, είναι εκ των πλέον στενών και έμπιστων συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και τυγχάνει συνοδικός πάρεδρος κατ’ αυτή τη Συνοδική περίοδο. Οταν ο Πατριάρχης αναχωρεί εκτός Κωνσταντινουπόλεως συνήθως αναθέτει Πατριαρχικό Επίτροπο τον Μητροπολίτη κ. Απόστολο.
Ο κ. Απόστολος έχει εγείρει ερωτηματικά προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο εν Συνόδω, αναφορικά με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και τους διεξαγόμενους ελέγχους.
Ο έτερος αντιπρόσωπος, ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, είναι εκ των νεοτέρων ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου. Εχει ορισθεί Αρχιερατικός Επόπτης της περιοχής Υψωμαθείων της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ενώ συνάμα καταβάλλει προσπάθειες ανασύστασης της Μητρόπολης Σηλυβρίας, πόλη από την οποία καταγόταν ο Αγιος Νεκτάριος.
Οπως αναγράφεται στον επίσημο ιστότοπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, υπέρτιμος και έξαρχος Βοσπόρου Θρακικού και Κυανέων, κ. Απόστολος (Δανιηλίδης), εγεννήθη εν Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1952.
Τα πρώτα γράμματα διήκουσεν εις την Αστικήν Σχολήν Γαλατά συνεχίσας ακολούθως τας γυμνασιακάς αυτού σπουδάς εν τω Ζωγραφείω Γυμνασίω, τας δε λυκειακάς επεράτωσε εις το οικείον τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Τας ανωτέρας αυτού σπουδάς συνέχισεν ως υπότροφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τη Θεολογική Σχολή του εν Θεσσαλονίκη Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εξ ου και απεφοίτησε το 1975. Ωσαύτως και εκ του Τμήματος Μεταπτυχιακών σπουδών της αυτής Σχολής κατέστη πτυχιούχος υποβαλών διπλωματικήν εργασίαν. Διάκονος εχειροτονήθη διαρκουσών των σπουδών αυτού, το 1973.
Κατά Ιανουάριον του 1976 προσελήφθη εις τα Πατριαρχεία ως Πατριαρχικός Διάκονος και Γραμματεύς εν τω Α’ Πατριαρχικώ Γραφείω. Κατά τα έτη 1982 και 1986 μετέβη εις το εξωτερικόν προς εκμάθησιν των γλωσσών Ιταλικής και Αγγλικής. Κατά τα έτη 1984 και 1987, προτάσσει του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου, προήχθη εις τας θέσεις του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου αντιστοίχως.
Συνώδευσε ως μέλος Πατριαρχικής συνοδείας τον αοίδιμον Πατριάρχην Δημήτριον και τον Πατριάρχην Βαρθολομαίον εις διάφορα επίσημα ταξίδια αυτών εις το εξωτερικόν και συμμετείχεν εις διαφόρους αποστολάς της Μητρός Εκκλησίας.
Την 14ην Νοεμβρίου του 1995 εξελέγη παμψηφεί Τιτουλάριος Μητροπολίτης Αγαθονικείας και εχειροτονήθη την 26ην του ιδίου μηνός εν τω Π. Πατριαρχικώ Ναώ. Την 4ην Σεπτεμβρίου 2000 κατετάγη εις τους εν ενεργεία Ιεράρχας του Θρόνου υπό τον τίτλον Μοσχονησίων.
Διετέλεσεν Ηγούμενος της εν Χάλκη Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης (1995-2011).
Την 29ην Αυγούστου 2011 εξελέγη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου παμψηφεί Μητροπολίτης της Γεροντικής Επαρχίας Δέρκων.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, κ. Μάξιμος, εγεννήθη εν Πάτραις τω 1968. Εφοίτησεν εις το Εκκλησιαστικόν Λύκειον Πατρών, την Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν Σχολήν Αθηνών και εις την Θεολογικήν Σχολήν Βελιγραδίου. Εχειροτονήθη Διάκονος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Ιωακείμ (νυν Γέροντος Νικομηδείας) τη 26η Δεκεμβρίου 1993 και υπηρέτησεν εν τη Πατριαρχική Αυλή από των θέσεων του Κωδικογράφου της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, του Δευτερεύοντος των Πατριαρχικών Διακόνων και του Μεγάλου Αρχιδιακόνου.
Κατά τα έτη 1997-2002 εφοίτησεν εις το Πανεπιστήμιον του Λονδίνου, υποβαλών διδακτορικήν διατριβήν επί του θέματος ‘Primacy in the Church from Vatican I to Vatican II: An Orthodox Perspective’. Τη 15η Ιουλίου 2014, ευμενεί Πατριαρχική εισηγήσει, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Σηλυβρίας, χειροτονηθείς υπό της Α.Θ. Παναγιότητος τη 27η του αυτού μηνός».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου