Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Θρύλος όνομα και πράγμα: Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης στο πόλο

Μεγάλη εμφάνιση

Θρύλος όνομα και πράγμα: Ο Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης στο πόλο
Στην κορυφή της Ευρώπης επέστρεψε ο Ολυμπιακός 16 χρόνια μετά το θαύμα της Βουδαπέστης. Σε έναν καθηλωτικό τελικό οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου τα έδωσαν όλα και επικρατώντας χθες με 9-7 της Προ Ρέκο κατέκτησαν το LEN Champions League και ανέβηκαν ξανά στην κορυφή του Ευρωπαϊκού πόλο.

Δεν πρόκειται για μια απλή νίκη, αλλά για έναν επικό θρίαμβο επί της καλύτερης ομάδας του κόσμου, της Ιταλικής Προ Ρέκο η οποία διαθέτει τεράστιο μπάτζετ και είναι η πολυνίκης της διοργάνωσης με 8 τρόπαια.
Ακόμη μεγαλύτερη αξία για τον νικητή δίνει το γεγονός ότι η μεγάλη επιτυχία επιτεύχθηκε μέσα στην έδρα του αντιπάλου, σε μια κατάμεστη πισίνα με τον κόσμο να ετοιμάζει φιέστα που του χάλασε ο Θρύλος.
150 με 200 Ολυμπιακοί έκαναν την πισίνα... Πειραιά με τα συνθήματά τους και τη στήριξή τους στην ομάδα.

Ο Ολυμπιακός έδειξε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πόσο μεγάλη ομάδα είναι, με έναν κορυφαίο τερματοφύλακα τον Πάβιτς αλλά και με τον Φουντούλη να πετυχαίνει τέσσερα τέρματα.
Πρόκειται για ένα θαύμα για το σύνολο του ελληνικού πόλο αλλά και μια μοναδική στιγμή για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό ο οποίος έχει σαρώσει όλους τους τίτλους στην Ελλάδα, και τώρα και στην Ευρώπη.
MVP ψηφίστηκε ο κροάτης τερματοφύλακας Πάβιτς ο οποίος έκανε μια εκπληκτική εμφάνιση σε όλο το τουρνουά και δίκαια κατέκτησε τον προσωπικό του τίτλο.

Δεν ήταν φαβορί

Ίσως να ήταν η έλλειψη άγχους, αφού αυτή τη φορά δεν ήταν το φαβορί, ίσως η πρόκληση του τελικού, ο Ολυμπιακός πάντως ήταν εμφανώς καλύτερος από τα δύο προηγούμενα παιχνίδια του στο final-8 και κατέκτησε απολύτως δίκαια το τρόπαιο, απέναντι στην ακριβότερη ομάδα του κόσμου, που όμως για άλλη μία φορά αποδείχθηκε κατώτερη του αναμενομένου σε μεγάλους αγώνες. Με μπροστάρη τον Γιάννη Φουντούλη (4 γκολ), οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εξαιρετικό ποσοστό στον παίκτη παραπάνω με 7/12 και αυτό ήταν το στοιχείο που έκανε τη διαφορά. Εκείνο πάλι που ήταν το ίδιο με τα δύο προηγούμενα ματς ήταν ο Γιόσιπ Πάβιτς, ο οποίος έκανε ένα συγκλονιστικό τουρνουά και αξιώθηκε, στα 36 του, να πάρει το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από τη συλλογή του.
Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου δυσκολεύτηκαν πολύ από το ιταλικό πρέσινγκ στα πρώτα λεπτά του τελικού και δεν κατάφεραν να εκδηλώσουν κάποια σωστή επίθεση, όμως την ίδια στιγμή η άμυνα λειτουργούσε άψογα (με τη βοήθεια και του δοκαριού σε ένα πολύ καλό σουτ του Μολίνα), ενώ ο Πάβιτς έκανε μία φανταστική επέμβαση σε εξ επαφής σουτ του Μποντεγκά σε παίκτη παραπάνω. Στο πρώτο τάιμ-άουτ που πήρε ο Βλάχος έριξε στο ματς τον Πάουλο Ομπράντοβιτς και αυτός «χτύπησε» άμεσα, ανοίγοντας το σκορ στον παίκτη παραπάνω. Ο Μάντιτς με ένα πολύ δύσκολο σουτ από τα 5μ. ισοφάρισε, αλλά στην επόμενη αποβολή που κέρδισαν οι «ερυθρόλευκοι», ο Μπούσλιε δέχθηκε την εξαιρετική ασίστ του Μυλωνάκη και σκόραρε από κοντά για το 2-1, που ήταν το σκορ της πρώτης περιόδου.
Στο δεύτερο οκτάλεπτο ο Ολυμπιακός έχασε μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει το προβάδισμά του, με τον Γενηδουνιά να αστοχεί σε επίθεση με δύο παίκτες παραπάνω, και η Προ Ρέκο εκμεταλλεύθηκε την αποβολή που κέρδισε και ισοφάρισε με τον Μολίνα, που φάνηκε πάντως να σκοράρει μέσα από τα 2μ. (κάτι που απαγορεύεται). Οι πρωταθλητές Ιταλίας συνέχισαν να δίνουν εύκολα αποβολές και οι Πειραιώτες αξιοποίησαν τις δύο επόμενες ευκαιρίες τους με Γούνα και Φουντούλη (φτάνοντας το 4/6 με παίκτη παραπάνω), ενώ ένας «κεραυνός» του Ιβοβιτς είχε ισοφαρίσει ενδιάμεσα. Ο Πάβιτς έκανε άλλη μία τρομερή απόκρουση σε προσπάθεια του Μάντιτς στον παραπάνω, αλλά οι γηπεδούχοι βρήκαν ξανά λύση από την περιφέρεια με τον Ντι Φούλβιο 1΄29΄΄ πριν τη λήξη του ημιχρόνου, σε μία φάση όπου τραυματίστηκε στον ώμο και αποχώρησε προσωρινά ο Μυλωνάκης (επανήλθε στην τρίτη περίοδο). Ο Ομπράντοβιτς είχε δοκάρι σε παίκτη παραπάνω και ο Ντι Φούλβιο έφυγε στην κόντρα και κέρδισε πέναλτι, αλλά ο Γιόσιπ Πάβιτς είπε «όχι» στον Φιλίποβιτς, κρατώντας το 4-4.

Τιμωρία

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός σκόραρε μόνο στον παίκτη παραπάνω κι αυτό ίσως έκανε τους Ιταλούς να γυρίσουν λίγο πιο πίσω την άμυνά τους και να κλείσουν στα 2μ. Φουντούλης και Δερβίσης… τιμώρησαν αυτή την επιλογή με σουτ από την ίδια θέση και υποχρέωσαν τον Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς να πάρει άρον-άρον τάιμ άουτ και να αντικαταστήσει τον εορτάζοντα Τεμπέστι (έκλεισε τα 39) με τον 41χρονο Γκόραν Βολάρεβιτς. Ο Ντι Φούλβιο μείωσε 6-5 σε παίκτη παραπάνω, αλλά ο απίστευτος Πάβιτς έσωσε τετ-α-τετ με τον Ετσενίκε σε κόντρα και κοντινό σουτ του Μποντεγκά στον παραπάνω, διαφυλάσσοντας το «ερυθρόλευκο» προβάδισμα. Το θετικό μομέντουμ «χαραμίστηκε» από μερικά επιπόλαια λάθη, ένα εκ των οποίων επέτρεψε στον Αλεζιάνι να βγει μόνος στην κόντρα και να ισοφαρίσει εκ νέου, όμως ο Γενηδουνιάς σκόραρε σε παίκτη παραπάνω δίνοντας εκ νέου προβάδισμα 7-6 στους πρωταθλητές Ελλάδας, στο τέλος του τρίτου οκταλέπτου.
Το πρώτο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου, αποδείχθηκε καθοριστικό. Η Προ Ρέκο κέρδισε αποβολή, έβγαλε καλό σουτ με τον Μολίνα, αλλά ο Πάβιτς δεν είχε καμία… διάθεση να δεχθεί γκολ. Ακολούθησε κερδισμένη αποβολή για τον Ολυμπιακό και γκολ από τον Φουντούλη για το 8-6 και πλέον η ψυχολογία «έδειχνε» τον τελικό νικητή. Ο Πάβιτς απέκρουσε ακόμη ένα σουτ του Φιλίποβιτς, ο Σέρβος χρεώθηκε αμέσως μετά με ποινή, και ο Θοδωρής Βλάχος πήρε τάιμ άουτ, για να δώσει οδηγίες και να πει στους παίκτες του το… προφανές: «Αυτός ο παραπάνω είναι όλο το παιχνίδι!». Ο Φουντούλης πήρε και πάλι το σουτ από την κορυφή, νίκησε τον Βολάρεβιτς και με το τέταρτο προσωπικό του γκολ, 4΄11΄΄ πριν τη λήξη, «έγραψε» το 9-6. Από κει κι έπειτα δεν υπήρχε δυνατότητα επιστροφής για τους Ιταλούς, όχι απέναντι σε μία έμπειρη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός. Παρά τη μείωση του σκορ από τον Ετσενίκε, οι «ερυθρόλευκοι»… έπαιξαν με το χρονόμετρο, έβγαλαν τις άμυνες που έπρεπε και ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους περίπου 200 φίλους τους που έκαναν το ταξίδι στη Γένοβα.
Τα οκτάλεπτα: 2-1, 2-3, 3-2, 2-1
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Ομπράντοβιτς (π.π.), 1-1 Μάντιτς (περιφέρεια), 2-1 Μπούσλιε (π.π.), 2-2 Μολίνα (π.π.), 3-2 Γούνας (π.π.), 3-3 Ιβοβιτς (περιφέρεια), 4-3 Φουντούλης (π.π.), 4-4 Ντι Φούλβιο (περιφέρεια), 5-4 Φουντούλης (περιφέρεια), 6-4 Δερβίσης (περιφέρεια), 6-5 Ντι Φούλβιο (π.π.), 6-6 Αλεζιάνι (κόντρα), 7-6 Γενηδουνιάς (π.π.), 8-6 Φουντούλης (π.π.), 9-6 Φουντούλης (π.π.), 9-7 Ετσενίκε (π.π.).
Ο Ολυμπιακός είχε 7/12 με παίκτη παραπάνω και 2 γκολ από την περιφέρεια. Η Προ Ρέκο είχε 3/10 με παίκτη παραπάνω, 0/1 πέναλτι, 3 γκολ από την περιφέρεια και 1 στην κόντρα.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Γενηδουνιάς, 3΄55΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα, και ο Ντι Φούλβιο στα 43΄΄.
Διαιτητές: Μαργκέτα (Σλοβενία), Αλεξαντρέσκου (Ρουμανία)
Οι συνθέσεις:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Θοδωρής Βλάχος): Πάβιτς, Μυλωνάκης, Δελακάς, Γενηδουνιάς 1, Φουντούλης 4, Νικολαϊδης, Δερβίσης 1, Μπούσλιε 1, Μουρίκης, Γούνας 1, Αργυρόπουλος, Ομπράντοβιτς 1, Γαλανόπουλος
ΠΡΟ ΡΕΚΟ (Βλάντιμιρ Βουγιασίνοβιτς): Τεμπέστι, Ντι Φούλβιο 2, Μάντιτς 1, Αλεζιάνι 1, Μολίνα 1, Μποντεγκά, Ιβοβιτς 1, Ετσενίκε 1, Φιγκάρι, Φιλίποβιτς, Αϊκάρντι, Τζίτο, Βολάρεβιτς

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρίτη στην Ευρώπη αναδείχθηκε η Μπαρτσελονέτα, η ομάδα που έχασε από τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου