Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ο Τσίπρας και το... Μουντιάλ

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Εγώ βλέπω τον Τσίπρα να ετοιμάζεται για μεταγραφή.  
Τώρα σε ποιά ομάδα θα πάει...  
Μάλλον του εξωτερικού από ότι λένε.  Γερμανία ή Γαλλία ακούγεται αλλά μπορεί να έρθει και στις ΗΠΑ...

Ο Τσίπρας και το... Μουντιάλ
Θέλει, μου λένε, διακαώς να παρακολουθήσει Μουντιάλ στη Μόσχα  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) και ως ποδοσφαιρόφιλος (όπως κατά καιρούς δηλώνει) το θέλει πολύ. Σκέφτεται μάλιστα να αξιοποιήσει και την πρόσκληση του προέδρου Πούτιν να επισκεφθεί τη Μόσχα την περίοδο του Μουντιάλ. Μου λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι η παρουσία του τη συγκεκριμένη περίοδο στη Μόσχα (δηλαδή από 14 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου) θα αναδείξει περισσότερο την επίσκεψή του, καθώς όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στο Μουντιάλ. Μαθαίνω επίσης ότι τα επιτελεία Πούτιν και Τσίπρα έχουν κάνει ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις για την επίσκεψη. Τι συμβαίνει όμως με τις επισκέψεις πρωθυπουργών σε διεθνείς ποδοσφαιρικές συναντήσεις; Τις αγνοεί ο κ. Τσίπρας και θέλει τόσο πολύ να πάει;


Καραμανλής και... Μουντιάλ 
Να του θυμίσω απλώς έναν άλλον δηλωμένο ποδοσφαιρόφιλο πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, που πήγε με το επιτελείο του στην Πορτογαλία για να παρακολουθήσει τον επικό (για τη χώρα μας) τελικό στο Euro ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Απειρος με τα πρωτόκολλα σε τέτοιες διεθνείς διοργανώσεις, ο κ. Καραμανλής είχε την ατυχία να καθίσει δίπλα στον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση και η πορτογαλική τηλεόραση, που είχε την ευθύνη της μετάδοσης του αγώνα, παρουσίαζε τον κ. Γκαγκάτση ως... πρωθυπουργό της Ελλάδος. Μόνο το τρόπαιο δεν σήκωσε...


Μην την πατήσεις όπως ο Ανδρέας
Δεν το έβαλε όμως κάτω ο κ. Καραμανλής. Πήγε και το 2008 για να παρακολουθήσει EURO στην Αυστρία. Αλλά επειδή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει επίσκεψη στην Αυστρία μόνο και μόνο για το EURO, ανακοινώθηκε τότε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι επρόκειτο να έχει συναντήσεις με τον συντηρητικό τότε καγκελάριο της Αυστρίας  Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Ατυχος όμως ήταν ο κ. Καραμανλής. Τον καγκελάριο τον είδε, δεν είδε όμως το EURO. Εγινε ένας σεισμός στην Ελλάδα και οι συνεργάτες του τον συμβούλεψαν να επιστρέψει στην πατρίδα (για να μην πάθει ό,τι έπαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο  οποίος όταν έγινε ο σεισμός της Καλαμάτας βρισκόταν στην εξωτική Ιξτάπα του Μεξικού). Ετσι, παρακολούθησε τους αγώνες από την τηλεόραση στο Μαξίμου.


Ο Τζανακόπουλος, ο Καμμένος και ο Κοτζιάς 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος (αυτός με την ξερή γλώσσα) βγήκε την Παρασκευή στα κανάλια για να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, να στηρίξει τον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του περί μοντέλων, ξαπλωστρών, κότερων και Μυκόνου και δεύτερον, να «αδειάσει» έναν υπουργό, τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος  να σημειώσω τελευταίως ότι λόγω Σκοπιανού όλο και συχνότερα «αδειάζεται» από το Μαξίμου.

Το περίεργο είναι ότι ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε... δίκαιη την οργή του κ. Καμμένου και τον δικαιολόγησε για την «αγοραία» ανάρτησή του ως εξής: «Ο τρόπος που τοποθετείται είναι γνωστός. Του έχει ασκηθεί κατά τη γνώμη μου μια άδικη κριτική και απαντά με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί ότι μπορεί να εκφράσει και την οργή του». Με δυο λόγια, ταυτίζεται πλήρως με τον υπουργό Αμυνας.

Ο κ. Τζανακόπουλος, στη σπουδή του να καλύψει τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο, εμφανίστηκε και βιαστικός και... απρόσεκτος. Και τούτο γιατί την ώρα που έλεγε (σε τηλεοπτικό σταθμό) πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τα Σκόπια, έκανε παρέμβαση (σε ραδιόφωνο) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος όχι μόνον επιβεβαίωσε ότι υπάρχει συμφωνία, αλλά έδωσε μάλιστα και ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας αυτής. Τι είδους στοιχεία; Οτι δεν υπάρχει σε αυτήν τίποτε το αλυτρωτικό. Αλλά το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Εξήγγειλε ότι εντός 48 ωρών ο κ. Ζάεφ θα τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα για... επικύρωση της συμφωνίας. Δηλαδή μόνον που δεν είπε την ακριβή ώρα του τηλεφωνήματος, που θα γίνει την Κυριακή. Αλλά όμως το Μέγαρο Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει ότι «η πλευρά της πΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες»

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε επίσης... σίγουρος ότι θα περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, διευκρίνισε δε ότι η συμφωνία βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών χαρακτηρίζοντάς την ως «συμφωνία της κυβέρνησης» και όχι ως «συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ». Τι εννοούσε ο υπουργός; Οτι υπάρχει ένα είδος συνεννόησης του Μαξίμου με τον Πάνο Καμμένο. Τώρα θα πείτε πώς θα πειστεί ο κ. Καμμένος να ψηφίσει αφού έως τώρα ήταν αρνητικός λέγοντας ότι δεν ψηφίζει τίποτε που να περιέχει τον όρο Μακεδονία; Του κ. Κατρούγακλου του ξέφυγε η απάντηση: Μα θα είναι, είπε, τόσο ισχυρή η διεθνής συμφωνία με τα Σκόπια που απομακρύνουν κάθε αλυτρωτισμό. Ετσι, όπως είπε ο κ. Καμμένος, θα επανεξετάσει την αρχική του δήλωση. Τέλος, για να γίνει πιο πειστικός είπε ότι το όνομα με το οποίο θα αποκαλούνται τα Σκόπια (που δεν αποκάλυψε) θα είναι τέτοιο που δεν θα έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Τζανακόπουλος για το εάν υπάρχει ή όχι συμφωνία με το Σκοπιανό, αλλά συμβαίνουν ορισμένα πράγματα τα οποία ευθύς αμέσως σας μεταφέρω: Πρώτον, εξεδόθη νέα ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συνομιλίες (για τους νεοδημοκράτες η ανακοίνωση αυτή εκλαμβάνεται ως... αμερικανική πίεση) και δεύτερον, τη Δευτέρα πρόκειται να έρθει στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο της ένταξης της σκοπιανής εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι γαλάζιοι στα συλλαλητήρια
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο μεν Οικουμενικός Πατριάρχης πάει στο Μαξίμου επειδή η εκκλησία των Σκοπίων εγκαταλείπει την ονομασία «Μακεδονία» θα αποκαλείται Εκκλησία της Αχρίδας και θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (και όχι στην Εκκλησία της Σερβίας, άρα στο Πατριαρχείο Μόσχας) ορισμένοι Μητροπολίτες (και άλλοι ιερωμένοι στην Ελλάδα) ετοιμάζονται για να συμμετάσχουν σε νέα συλλαλητήρια. Και κάτι ακόμα. Ετοιμάζεται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια για τη Μακεδονία και η πλειοψηφία των 30 γαλάζιων βουλευτών από τη Βόρεια Ελλάδα.

Η αποχή των Συριζαίων

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν από τη ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Και όμως. Στις διατάξεις για το μηχανισμό προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα αγοράς πυροσβεστικών αεροσκαφών με ευρωπαϊκά κονδύλια κάτι που βοηθά την Ελλάδα και επίσης τη δυνατότητα επισκευής των υπαρχόντων πυροσβεστικών αεροσκαφών. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εισηγητής για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης

Οταν τα χωροταξικά έχουν ενδιαφέρον
Οικοδομικές εργασίες μαθαίνω οτι γίνονται στον πρώτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Γραφεία άλλαξαν και νεα δημιουργήθηκαν προκειμένου να εγκατασταθούν οι νέοι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής. Το μόνο γραφείο που παρέμεινε στη θέση του είναι του Μανώλη Όθωνα του διευθυντή της Φώφης Γεννηματα.

Μεγάλος κερδισμένος των αλλαγών ειναι ο Παύλος Χρηστίδης που θα μεταφερθεί στο χώρο που στεγαζόταν το γραφείο Τύπου αποκτώντας έτσι ενα μεγαλύτερο γραφείο. Στο γραφειο που ειχε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής θα εγκατασταθεί ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας. Όσο για το ευρισκόμενο σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού Γραφειο Τύπου μετακινήθηκε σε αλλη αίθουσα του πρώτου ορόφου

Οι χωροταξικές αλλαγές ολοκληρώθηκαν στη Χαρ. Τρικούπη αλλα το θέμα ειναι το γινεται με τις αλλαγές στις σχέσεις της Φωφης Γεννηματα με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Η απόφαση της για εκλογες δημιούργησε θεμα στις σχέσεις της με τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλα και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που την τελευταία εβδομαδα βγήκε ατα κάγκελα των αποστάσεων απο επιλογές που γίνονται προκαλώνταε εκνευρισμό στους επιτελείς της κυρίας Γεννηματα.

Υπαρχει και η περίπτωση Ανδρουλακη. Το εκλογικά νο2 του Κινήματος Αλλαγής δεν ενεπλάκη στην αντιπαράθεση για τις εκλογες. Ωστόσο η σχέση του με την κυρία Γεννηματα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται απο απόσταση. Δεν ειναι μαλιστα λίγοι εκείνοι που εχουν παρατηρήσει οτι σε σημαντικές συσκέψεις που γίνονται για τα εθνικα θεματα την οικονομία και την Αυτοδιοίκηση παρά το γεγονός οτι συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των μελών του Πολιτικου Συμβουλίου δεν καλούνται εκπρόσωποι του κ. Ανδρουλάκη.

Παρουσίαση βιβλίου
Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ παρουσιάζουν το καινούργιο βιβλίο του Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Ελλάδα-Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρία λάθη και πέντε μύθοι. Μια νέα ερμηνεία για την κρίση της Ελλάδας στην Ε.Ε., τη Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018, και ώρα 19.00, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΘΕΜΕΛΙΟ, Σόλωνος 84, Αθήνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Πάνος Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Λιάκος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ναπολέων Μαραβέγιας, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου