Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2018

Παίζουν την «κολοκυθιά» τα Σκόπια;


Δευτέρα, 4 Ιουνίου, 2018

Εάν τα «μπρος-πίσω» συνεχιστούν, η διαπραγμάτευση κινδυνεύει να χάσει την δυναμική της και να βρεθούμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε – Οι «τεχνικές λεπτομέρειες», η φράση κλειδί και η διπλωματία των ΜΜΕ.

Σε επικοινωνιακή καμπάνια, με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις – καθώς γίνεται σαφές ότι τα Σκόπια επιδιώκουν να ανασκευάσουν θέσεις που διατύπωσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – παραπέμπει η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Ζόραν Ζάεφ.
Ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ κάνει λόγο για «τεχνικές λεπτομέρειες» που πρέπει να επιλυθούν, ωστόσο καθώς ο χρόνος κυλά γίνεται σαφές ότι δεν είναι ούτε «τεχνικές», ούτε «λεπτομέρειες» οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Αντίθετα, τα Σκόπια εμφανίζονται να κάνουν πίσω, την ώρα που είχε σχεδόν ανακοινωθεί μία συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ θα «σφράγιζαν» ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συμφωνίας.
Το όνομα «Severna Makedonja» δεν φαίνεται να ακυρώνεται ως η επικρατέστερη εκδοχή. Ωστόσο, στα «δύσκολα» ζητήματα της εφαρμογής μίας ονομασίας erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, προκύπτει πλέον ότι ο Ζάεφ συναντά υπαρκτά εμπόδια στο πρόσωπο του Προέδρου Γκεόργκε Ιβανόφ, ως γνήσιου εκπροσώπου των εθνικιστών.
Η φράση – κλειδί που απέδωσαν στον Ζάεφ τα ΜΜΕ της πΓΔΜ είναι ότι «όποια συμφωνία επιτευχθεί, πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες των δύο χωρών, αλλά και στην αντιπολίτευση, ώστε όχι μόνο να λυθεί ένα ζήτημα, αλλά να αποτελέσει εργαλείο φιλίας των δύο λαών».
Η δημόσια διπλωματία – με εργαλείο προφανώς την επικοινωνία και τα ΜΜΕ – είναι πλήρως αποδεκτή εδώ και αρκετά χρόνια σε διεθνές επίπεδο. Προσφέρει τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων εκτός των επίσημων «καναλιών» και βοηθά όταν οι κυβερνήσεις θέλουν να «μετρήσουν» αντιδράσεις της κοινής γνώμης, ή να προετοιμάσουν τους πολίτες για τα δύσκολα.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να παρακολουθούμε μία ανταλλαγή μηνυμάτων στο Σκοπιανό, παράλληλα με τις συναντήσεις και τις συνομιλίες σε επίπεδο πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών και εμπειρογνωμόνων. Μέχρι ενός σημείου.
Εάν τα «μπρος-πίσω» συνεχιστούν, ωστόσο, η διαπραγμάτευση κινδυνεύει να χάσει την δυναμική της και να βρεθούμε πίσω από εκεί που ξεκινήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου