Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Λυόμενες κατοικίες για τους εργάτες γης – Πρόταση του Δημ. Βίτσα για τους αλλοδαπούς της Βουπρασίας


Παρασκευή, 15 Ιουνίου, 2018

Σε λυόμενες κατοικίες δίπλα στις αγροτικές επιχειρήσεις που θα εργάζονται θα διαμένουν οι αλλοδαποί εργάτες γης. Αυτή η πρόταση που κατ’ αρχήν αποδέχεται η τοπική κοινωνία  προκρίνεται ως οριστική λύση σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα που επισκέφθηκε χθες την βόρεια Ηλεία.
Στη σύσκεψη εργασίας που διήρκησε περίπου 70 λεπτά ο κ. Βίτσας ζήτησε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες και με τον κατάλληλο συντονισμό και συνεργασία να επανεκδοθούν άμεσα τα έγγραφα των εργατών γης, των οποίων τα έγγραφα έχουν καεί στην φωτιά της περασμένης εβδομάδας. Στόχος είναι σε περίπου 15 ημέρες να έχουν τα χαρτιά τους, οι εργάτες γης, που μένουν στηΜανωλάδα.
Ο λόγος για 318 άτομα εκ των οποίων οι 50 είναι Πακιστανοί και οι λοιποί Μπαγκλαντεσιανοί.
Παρόντες
Παρόντες στη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πάνος Μπράμος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, ο δήμαρχος κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο γεν. γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Κλάπας , ο γεν. γραμματέας του δήμου Νίκος Σοφιανόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Τάσος Σοφιανόπουλος, υπάλληλοι διευθύνσεων αλλοδαπών από την Αποκτεντρωμένη και την Περιφέρεια πρόεδροι ΤΚ και αγρότες.  Ακόμη ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστας Στεφανόπουλος, ο Αστυνομικός διευθυντής Ηλείας κ. Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο αστυνομικός διευθυντής κ. Βαγγέλης Αναγνωστάκης, ο διοικητής του ΑΤ Βουπρασίας κ. Παναγιώτης Γεωργούλιας,  ο συντονιστής Πυροσβεστικών Διοικήσεων Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου κ. Κώστας Κυριακόπουλος, ο διοικητής της ΠΥ Πύργου κ. Καραμαλίκης, Λεχαινών κ. Δημήτρης Αντωνάκης, η πρόεδρος του Κέντρου «Καλλιρρόη Παρρέν» κ. Πανωραία Παπαδοπούλου, κ.α. Επίσης στη σύσκεψη ήταν παρόντες και εκπρόσωποι των Μπαγκλαντεσιανών.
Αξιοπρεπής διαβίωση
Μετά την σύσκεψη εργασίας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ Δημήτρης Βίτσαςδήλωσε: «Ολοκληρώσαμε μια σύσκεψη εργασίας. Ήρθαμε να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε μετά από περίπου μία εβδομάδα από την φωτιά που έκαψε τα έγγραφα των εργατών γης και τι θα κάνουμε. Συντονίσαμε τις υπηρεσίες μεταξύ τους ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε 15 μέρες, να έχουν επανεκδοθεί οι άδειες εργασίας σε αυτούς που είχαν αλλά κάηκαν. Έχουμε την πρώτη κατάσταση με τους Πακιστανούς σύντομα θα πάρουμε και την δεύτερη με τους Μπαγκλαντεσιανούς και μεταξύ τους  οι υπηρεσίες κατά προτεραιότητα  θα λύσουνε αυτό το ζήτημα. Επίσης ξεκινήσαμε μια συζήτηση το πώς δεν θα το ξαναπάθουμε. Είμαστε σε κακή κατεύθυνση και η κατεύθυνση είναι πως αυτοί οι άνθρωποι θα μένουν αξιοπρεπώς και ακόμη πώς οι εργοδότες αυτών των ανθρώπων, δηλαδή κάτοικοι στην ουσία της περιοχής θα διευκολύνονται ώστε και αξιοπρεπή εργασία να τους παρέχουν  και αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και να κερδίζουνε από τα προγράμματα τα οποία θα προωθεί το ελληνικό κράτος. Σε 15 μέρες θα στείλω στον δήμο μια ολοκληρωμένη πρόταση που λύνει αυτό το ζήτημα και αν χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση θα την κάνουμε.»
Η άδεια παραμονής
Ο περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε: «Αξιοποιήσαμε την δυνατότητα της επίσκεψης του υπουργού κυρίου Βίτσα και θέσαμε ως τοπικές κοινωνίες και θεσμοί τα ανοιχτά θέματα που έχουμε για την λύση των προβλημάτων που αφορούν κυρίως τους μετανάστες εργάτες γης.Η παραγωγή μας εξαρτάται άμεσα από εργατικά χέρια. Δύο θέματα χρειάζονται άμεσα λύση. Το ένα είναι η κατοικία. Στοιχειώδεις υποδομές για να μένουν οι αλλοδαποί εργάτες. Το άλλο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με την άδεια παραμονής. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει χρόνια. Πρέπει να ελληνική πολιτεία να δώσει άμεσα απαντήσεις. Θεωρώ ότι σήμερα ήταν μια καλή συνάντηση με τον υπουργό. Μένει το επόμενο βήμα σε 15 μέρες που θα γίνει ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο θα έλεγα. Θα είναι με πρωτοβουλία της υπουργού κ. Αχτσιόγλου και με την συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων. »
Το Κράτος οφείλει
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης  κ. Ναμπίλ Μοράντ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον υπουργό. Πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της στέγασης. Δεν τα μπορεί όλα ο Δήμος. Δεν έχουμε τάξει σε κανέναν δουλειά ή ότι θα του βρούμε στέγη. Το Κράτος οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει. Να εκδώσει άδειες παραμονής και να του εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση. Η λύση είναι αυτή: κάθε εργοδότης στον τόπο παραγωγής να έχει την δυνατότητα με απλές διαδικασίες να εγκαταστήσει ένα δύο μικρά λυόμενα που διαθέτουν υποδομές για αξιοπρεπή διαβίωση. Τέρμα οι παράνομοι καταυλισμοί στην Μανωλάδα.»
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου