Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Καθαγιασμός του ανακαινισθέντος κτιρίου της κοινότητας Rye, ΝΥ


Τρίτη, 8 Μαΐου, 2018



Από την τελετή καθαγιασμού του ανακαινισθέντος κτιρίου της κοινότητας του Rye. Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος Θεόδωρος Μάτθας, Ιωάννης Λυκουρέτζος, Μιχάλης Ψαρός. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ενθουσιασμό έγινε ο καθαγιασμός και τα θυρανοίξια του πλήρως ανακαινισθέντος κτιριακού συγκροτήματος της κοινότητας του Σωτήρος Χριστού στην πόλη Rye (Ράι) της Νέας Υόρκης την Κυριακή 6 Μαΐου.
Το έργο της ανακαίνισης έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά έπειτα από μισό και πλέον αιώνα χρήσης των εγκαταστάσεων της κοινότητας, εν πολλοίς χάρη στη γενναιοδωρία των επιφανών ομογενών επιχειρηματιών ενοριτών της κοινότητας Μιχαήλ Ψαρού, ιδρυτή και προέδρου της KPS Capital Partners LP, Θεοδώρου Μάτθα προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή της εταιρείας New York Life Insurances Company και του Ιωάννη Λυκουρέτζου προέδρου και ιδιοκτήτη της εταιρείας Hoplite Capital Management, L.P.
Ο κ. Ψαρός και ο κ. Μάτθας συνεισέφεραν από δύο εκατομμύρια δολάρια έκαστος και ο κ. Λυκουρέτζος ένα εκατομμύριο, ενώ τα υπόλοιπα συμπληρώθηκαν από δωρεές άλλων μελών της κοινότητας. Το κόστος της ανακαίνισης ανήλθε σε έξι και πλέον εκατομμύρια.
Ο επί δέκα εννέα έτη ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Βίλλης, καθώς επίσης ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Νικόλαος Βαλίδης με όλα τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο έργο της ανακαίνισης.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα του Σωτήρος Χριστού ήταν η ενορία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο οποίος διέμενε σε κοντινή απόσταση από τον περικαλλή ναό, που έχει εξαιρετική αγιογράφηση.
Το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, βοηθούμενος από τον π. Ηλία Βίλλη, τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα και τον Διάκονο Ευλόγιο από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ο οποίος φοιτά στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Τους ύμνους του Ορθρου και επιλεκτικά της Λειτουργίας έψαλλαν καλλίφωνοι ιεροψάλτες με επικεφαλής τον Αντώνιο Παπαθανασίου, διευθυντή της φοιτητικής ζωής του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος, την ημέρα της αποφοίτησης της Σχολής 19 Μαΐου θα χειροτονηθεί εις Διάκονο.
Ακολούθησε η Ακολουθία του Αγιασμού στο ανακαινισθέν κτιριακό συγκρότημα και η κοπή της κορδέλας της καθιέρωσής του από τους δωρητές του έργου.

Σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είπε πως «είναι μία ωραία μέρα σήμερα. Είναι μεγάλο επίτευγμα αν είχατε υπ’ όψη σας την παλιά αίθουσα». Τόνισε πως «ήταν δεσμευμένοι οι άνθρωποι, δεν μπορούσαν να αλλάξουν το εμβαδόν και άλλα πράγματα, λοιπόν με τα δεδομένα εδώ έκαναν κάτι πάρα πολύ σπουδαίο. Στοίχισε αρκετά εκατομμύρια, αλλά υπήρξαν δωρεές, κατόρθωσαν και το έκαναν και μπράβο τους, τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια».
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε στον «Ε.Κ.» ότι η κοινότητα του Σωτήρος Χριστού του Ράι «είναι πολύ καλή κοινότητα. Εγώ θα το ήθελα πολύ να γίνει αυτό το έργο και για έναν άλλο λόγο, είναι και προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, ο οποίος έζησε στο Ράι και στα χρόνια της αποσύρσεώς του εδώ εκκλησιαζόταν».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις αναφορικά με την γενική οικονομική κρίση, η οποία έχει συγκλονίσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, μέχρι σημείου «πτώχευσης» και δανεισμού από τράπεζα με εγγύηση τα δύο κτίρια των γραφείων της στο Μανχάταν, αλλά περιορίσθηκε στις δηλώσεις του για την κοινότητα του Ράι.

Ο κ. Μιχάλης Ψαρός δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «η σημερινή είναι μία επική μέρα για την Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού. Αυτή η ημέρα συμβαίνει μία ή δυο φορές στα εκατό χρόνια. Είμαι πολύ υπερήφανος για τον ιερέα μας, τον π. Ηλία, το κοινοτικό συμβούλιο και τους ενορίτες μας οι οποίοι επένδυσαν πέντε χρόνια από τη ζωή τους και $6,5 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσουν ένα πραγματικό κοινοτικό συγκρότημα 21ου αιώνα».
Συμπλήρωσε πως «απλώς κάναμε μία επένδυση για το μέλλον της κοινότητάς μας για τα επόμενα πενήντα χρόνια και για το μέλλον των παιδιών μας». Είπε ακόμα, πως «σήμερα δεν είναι μεγάλη μέρα μόνο για την κοινότητά μας, αλλά για ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή. Είμαστε μία ζωντανή, αναπτυσσόμενη και βαθιά αφοσιωμένη κοινότητα η οποία φανερώνει την ζωτικότητα της Ορθοδοξίας και την δυναμική για την απεριόριστη ανάπτυξη σε όλη την Αμερική».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Ο κ. Θεόδωρος Μάτθας είπε στον «Ε.Κ.» πως «αισθάνομαι θαυμάσια σήμερα με το έργο της ανακαίνισης, είναι πολύ μεγάλη ημέρα για μας. Είναι μία εξαιρετική κοινότητα η οποία υποδέχεται όλους με θέρμη, όπως συνέβη σε μένα, στην σύζυγό μου Κάρεν, πριν από 18 χρόνια. Ολα και τα τρία μου τα παιδιά βαπτίσθηκαν εδώ».
Ο κ. Ιωάννης Λυκουρέτζος ανέφερε στον «Ε.Κ.» πως «η ανακαίνιση και σημερινή μέρα είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, προγραμματισμού και προετοιμασίας από το κοινοτικό συμβούλιο και τον π. Ηλία. Είμαι μέλος από το 2008, είναι μία θαυμάσια κοινότητα και υποδέχεται όλους με εγκαρδιότητα».

Φωτογραφίες:  Κώστας Μπέη
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου