Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Διαβάστε από σήμερα, Δευτέρα (22 Ιουλίου) σε συνέχειες

Το πρόσφατο ταξίδι «έκπληξη» στην Ελλάδα

του Βασίλη Καυκά

Ταξίδι «έκπληξη» στην Ελλάδα


Από το τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα.


Τη χώρα που γεννήθηκαν θεοί


Ο γάμος του Γιώργου και της Σοφίας στην Αμαλιάδα


Συνάντηση με το νέο Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλο


Ψήφο για πρώτη φορά στη Πατρίδα και ένα ποτό στο «Επαρχείο»


Συνάντηση με το Δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο και τον επίτιμο Πρόεδρο της Πανηλειακής Ομοσπονδίας κ. Κώστα Κουτρουμπή στη Κουρούτα


Μπάνιο στη παραλία της Ζαχάρως και στην Κουρούτα


ΕΝΦΙΑ & Κτηματολόγιο, "βαστάτε ποδαράκια μου"


Μία μέρα στα Τριπόταμα, και το Λεχούρι Αχαΐας


Τι τραβάει κάποιος για να ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα


Το "δράμα" της επιστροφής και χωρίς βαλίτσα

Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

Αυτή είναι η τελική πρόταση που κατέθεσαν τα Σκόπια - Το όνομα που μεθοδεύεται. Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia;

Στη Σόφια θα κριθεί η συμφωνία

Αυτή είναι η τελική πρόταση που κατέθεσαν τα Σκόπια - Το όνομα που μεθοδεύεται
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς (Δ), αγκαλιάζει τον ομόλογό του, υπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Νικόλα Δημητρόφ (Α), μετά τη συνάντησή που είχαν, για το πρόβλημα του ονόματος της πΓΔΜ, σε ξενοδοχείο στο Σούνιο
«Συμφωνία τώρα, και ολοκλήρωση σταδιακή μέσα σε δύο χρόνια». Αυτά είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του τελευταίου σεναρίου για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - ΠΓΔΜ που έχει πέσει - κατά πληροφορίες - στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπαίνουν σε μια πολύ κρίσιμη φάση, καθώς συναντήθηκαν επί έξι ώρες στο Σούνιο ο Νίκος Κοτζιάς με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη στις 17 Μαΐου ανακοινώθηκε από τον Μάθιου Νίμιττς ότι θα υπάρξει ραντεβού μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, το σημαντικό στοιχείο σε αυτήν τη εκδοχή συμφωνίας είναι η διαφαινόμενη πρόθεση των γειτόνων να αποδεχτούν για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes) το νέο όνομα που θα συμφωνηθεί (με επικρατέστερα τα Gorna Makedonjia, Nova Makedonjia).
Eδώ φαίνεται οι γείτονες να κάνουν μετατόπιση, καθώς μέχρι τώρα το σημείο στο οποίο επέμεναν ήταν να χρησιμοποιούν οι ίδιοι στο εσωτερικό της χώρας τους το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή σκέτο το Macedonia. Εκδοχή που η Αθήνα απορρίπτει καθώς πρόκειται για είδος «διπλής» ονομασίας.
Ωστόσο, η πίεση του χρόνου από τη μια και η (αμερικανική) πίεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την άλλη, αλλά και η σκληρή στάση Κοτζιά σε αυτή τη διελκυστίνδα μπορούν να ανοίξουν μονοπάτι για βήματα περαιτέρω προσέγγισης από τους γείτονες, αφού σε αυτό το τελευταίο σενάριο φαίνεται να συζητούν τη χρήση «έναντι όλων» του νέου ονόματος που θα συμφωνηθεί, αλλά όχι τώρα - μια κι έξω - σε βάθος χρόνου, με βήματα υλοποίησης πάνω σε συμφωνημένο οδικό χάρτη.
Αυτός ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης (όριο από το οποίο και μετά θα υπάρχει μόνο το νέο όνομα) προτείνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι μία διετία, καθώς αυτός θεωρείται από την απέναντι πλευρά ικανός χρόνος για τη διαμόρφωση των απαραίτητων συσχετισμών εντός της παρούσας Βουλής για τις συνταγματικές αλλαγές είτε για την αναδιαμόρφωση αυτών έπειτα από εκλογές.  
Βέβαια, για να κάνουν αυτή την υποχώρηση οι γείτονες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν απτά αποτελέσματα άμεσα, κι αυτά δεν είναι άλλα από την είσοδο στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών μεταφέρουν σε συνομιλητές τους ότι όντως οι πιθανότητες να λυθεί το ζήτημα είναι καλές. Απαντες συμφωνούν ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και απαραίτητο πολιτικό κεφάλαιο στην κυβέρνηση Ζάεφ να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για συνταγματικές αλλαγές. Ως προς τον διετή χρονικό ορίζοντα η Αθήνα τηρεί σιγήν ιχθύος.
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ένα απαραίτητο χρονικό διάστημα που θα ζητούσε η απέναντι πλευρά (ενός έτους π.χ.), εντός του οποίου όμως θα γίνουν τα βήματα υλοποίησης μιας συνολικής δεσμευτικής συμφωνίας που θα έχει επιτευχθεί εξαρχής, ώστε κάθε φορά να υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα και όχι να συζητιούνται ξανά.
Κρίσιμη παράμετρος για τις εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες είναι, σε κάθε περίπτωση, η επερχόμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 Ιουλίου. Η Αθήνα δεν πιέζεται από τον χρόνο. Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο όμως και για την άλλη πλευρά, κι αυτό το γνωρίζει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Η ΠΓΔΜ θέλει την ελληνική υποστήριξη στην υποψηφιότητά της για ένταξη στη Συμμαχία, συνεπώς η ταχύτητα κινήσεων μάλλον εξαρτάται από αυτήν, αν και τα περιθώρια ώς τον Ιούλιο φαντάζουν ασφυκτικά. Χρειάζεται λοιπόν συνολική συμφωνία, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μόνο για την υλοποίησή της και μέσα από αυτό το μονοπάτι μπορεί να φτάσει στα Σκόπια επίσημη πρόσκληση ένταξης. Μετά, και αν όλα βαίνουν σύμφωνα με τον οδικό χάρτη (γνωστοποίηση στον ΟΗΕ με επίσημο τρόπο της συμφωνίας και των δεσμεύσεων σε σχέση με το νέο όνομα και το εύρος χρήσης του), ακολουθούν οι κυρώσεις ανά Κοινοβούλιο (μεταξύ αυτών και του ελληνικού) για την ένταξη της γειτονικής χώρας ως πλήρους μέλους στο ΝΑΤΟ. Για την ΕΕ η πορεία είναι διαφορετική και εκτείνεται βαθύτερα στον χρόνο.

Πότε θα κυρωθεί η συμφωνία

Σημείο το οποίο παραμένει άγνωστο πάντως για την ώρα είναι το πότε θα έρθει προς κύρωση (αν τελικά επιτευχθεί) η συμφωνία στη Βουλή, αλλά και το αν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει διευρυμένη πλειοψηφία για την έγκρισή της.
Η ιστοσελίδα omegapress που αποκαλύπτει μέρος του σεναρίου της διετίας δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τελική έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή μπορεί να παραπεμφθεί στο μέλλον και να πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση του τελευταίου βήματος, δηλαδή σε δύο χρόνια από τώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, αν και το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς, δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη άποψη καθώς επιβάλλεται ανάγνωση των πιθανών πολιτικών συσχετισμών που θα διαμορφωθούν, αναλόγως του τελικού περιεχομένου της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν την ερχόμενη εβδομάδα οι δύο πρωθυπουργοί να δώσουν ώθηση στη συμφωνία με έγκριση του βασικού πλαισίου.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου