Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Διχάζει τα κόμματα η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Του Λάμπρου Σταυρόπουλου

Θέμα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, έθεσαν Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) και Αμυράς (Ποτάμι)
Διχάζει τα κόμματα η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Με διαρροές προς όλες τις κατευθύνσεις - είτε προς το «κατά» είτε προς το «υπέρ» είτε με απουσίες - αναμένεται να περάσει η επίμαχη διάταξη για το δικαίωμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, την οποία στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι.

Την Τετάρτη 9 Μαίου 2018 στις 2.00 το μεσημέρι προσδιορίστηκε η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει η Χρυσή Αυγή και στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί κινητικότητα, προκειμένου να διαγνώσουν τις πραγματικές προθέσεις των βουλευτών που εμφανίζονται σε διαφορετική «γραμμή».

Πάντως το θέμα διχάζει τις κοινοβουλευτικές ομάδες και αποτυπώνει την μεγάλη ρευστότητα που υπάρχει στο «υπέδαφός» τους όσον αφορά τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτή. Είναι ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργήθηκε το γεγονός των διαφορετικών απόψεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και από τους έντεκα αρχικά βουλευτές που εμφανίζονταν να διαφωνούν, φαίνεται ότι οι «διαρροές» περιορίζονται τελικά στις μισές (φέρονται να επιμένουν τουλάχιστον οι εξής: Γεννιά, Μπόλαρης, Μιχελογιαννάκης, Ουρσουζίδης, Παραστατίδης), ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις έχουν προβληματίσει τους επιτελείς του κόμματος και εν μέρει έχουν προκαλέσει εκνευρισμό για την εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε ένα θέμα που αφορά ατομικά δικαιώματα.

Είναι ενδεικτική η κριτική που άσκησε ο βουλευτής Χρ. Καραγιαννίδης, ο οποίος έχει στραφεί κατά όσων διαφωνούν προτρέποντάς τους μάλιστα να πάνε σε άλλο κόμμα!

Όπως είχε γράψει στο facebook«όποιος θέλει να εξυπηρετεί τους χριστιανοταλιμπάν και την εκλογική του πελατεία, νομίζω ότι έχει διαλέξει λάθος κόμμα», ενώ επικριτικός εμφανίστηκε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αυγή», προκαλώντας την αντίδραση του διαφωνούντα κ. Μιχελογιαννάκη, ο οποίος σχολίασε ότι «με την αναδοχή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ίδια την κοινωνία». Δεν είναι, λοιπόν, ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη, αλλά η κοινωνία απλά σε μεγάλο ποσοστό δεν συμφωνεί», υποστήριξε.

Η σύγκρουση αντιλήψεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, μαίνεται. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής Τ. Κουράκη, ο οποίος πήγε την όλη συζήτηση ακόμη πιο πέρα, τονίζοντας στην Βουλή ότι «θα πρέπει το επόμενο διάστημα να εγγράψουμε στο αστικό μας δίκαιο το δικαίωμα γάμου και υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια», ενώ χαρακτήρισε μεσαιωνικού τύπου τις αντιδράσεις που υπάρχουν, τονίζοντας ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο κ. Καραγιαννίδης αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς. 


Η ανεπιφύλακτη θετική στάση του Ποταμιού υπέρ της αναδοχής (και) από ομόφυλα ζευγάρια, «συμπαρέσυρε» και την ΔΗΣΥ, η οποία στην επιτροπή αν και η ειδική αγορήτρια του κόμματος Εύη Χριστοφιλοπούλου είχε ταχθεί κατά των διακρίσεων ετερόφυλων και ομόφυλων ως προς το δικαίωμα στην αναδοχή, είπε κρατήσει επιφυλακτική στάση. Στην Ολομέλεια, πάντως, διατύπωσε την θετική άποψη του κόμματός της παρά τις αντιδράσεις αρκετών βουλευτών που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, τάσσονται κατά του επίμαχου άρθρου 8.

 Ο Αν. Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να κάνει τα …ρεπό του Καμμένου», αφού οι ΑΝΕΛ και σε αυτό το θέμα (όπως και στο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών) καταψηφίζει το άρθρο (διαφωνεί ο Αθ. Παπαχριστόπουλος). Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ και άλλοι βουλευτές του κόμματος εμφανίζονται να διαφωνούν (Κεγκέρογλου, Τζελέπης, Κωνσταντόπουλος, Αρβανιτίδης).

Από το Ποτάμι ο ειδικός αγορητής του Γ. Μαυρωτάς ξεκαθάρισε ότι «η στάση μας στα δικαιώματα δεν είναι αλα καρτ» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, επισημαίνοντας ότι αν ισχύει ότι τα δικαιώματααποτελούν βασική προτεραιότητά του, τότε «πώς συνεργάζεται με κάποιον που τα καταπατάει;» (εννοεί τους ΑΝΕΛ). Ενώ και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης είπε «να μην επιτρέψουμε στον στρουθοκαμηλισμό της κοινωνίας να εισβάλει στο δικό μας νομοθετικό έργο». «Η δήθεν ψήφος κατά συνείδηση είναι ψευδεπίγραφη και υποκριτική», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι ανεπιφύλακτα υπέρ της αναδοχής τάχθηκε εξαρχής και ο Αθ. Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ.

Έτσι, το Κίνημα Αλλαγής εμφάνισε –σε κεντρικό, τουλάχιστον- επίπεδο- μια ενιαία στάση στο θέμα.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε και η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος τάχθηκε «υπέρ» της ρύθμισης βάσει της ευρωπαϊκής νομολογίας, άποψη με την οποία συντάχθηκε και η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τοποθετηθεί αρνητικά, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα για διαφοροποιήσεις (ψήφος κατά συνείδηση). Όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου «εγώ ως εισηγήτρια της ΝΔ εκφράζω αυτό που εκφράζει και η βάση της ΝΔ. Από εκεί και πέρα όταν έρθει η ψηφοφορία, ο καθένας θα εκφράσει αυτό που θέλει με τον τρόπο που θέλει», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Πάντως εκτός της κυρίας Μπακογιάννη υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι βουλευτές της ΝΔ που βλέπουν θετικά το μέτρο με το σκεπτικό που αποτυπώνει η υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομολογία η οποία έχει απορρίψει την διάκριση μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών ως προς το δικαίωμα στην υιοθεσία. Άποψη, άλλωστε, που υιοθετεί και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν απηχεί το σύνολο της ΝΔ, η πλειοψηφία της οποίας τάσσεται από αρνητικά έως επιφυλακτικά έναντι του άρθρου 8. Είναι ενδεικτικά τα όσα είπε στην Ολομέλεια η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή, η οποία υπογράμμισε ότι οιπροσωπικές επιλογές είναι απολύτως σεβαστές, όμως «άλλο η αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού και άλλο η αλλοίωση του θεσμού της οικογένειας, το να περάσουμε από τον πατέρα και την μητέρα, στον γονέα α και γονέα β».


Με τσιτάτα από την Γέννεση τοποθετήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις αιτίες της ομοφυλοφιλίας τα οποία δεν είναι απόλυτα σαφή και εξαρτώνται από διάφορους οικογενειακούς ή ψυχοσωματικούς παράγοντες, όπως είπε. Ενώ αναφέρθηκε στην «δικτατορία του διαφορετικού»: «φοβόμαστε ότι θα μας τρολάρουν και θα μας διασύρουν, θα μας χαρακτηρίσουν ρατσιστές και ομοφοβικούς», είπε, τονίζοντας την διαφωνία του με το άρθρο 8. Όπως είπε μάλιστα αναφερθείς στα ομόφυλα ζευγάρια, «συνευρίσκονται σεξουαλικά αλλά δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ικανότητα αυτή για να αναπαραχθούν και να διαιωνίσουν το είδος τους». Κατά της διάταξης έχουν ταχθεί Χ.Α. και Ε.Κ., ενώ το ΚΚΕ βλέπει με μεγάλη επιφύλαξη το θέμα.

Θεοδωράκης για αναδοχή: Να μην κλείνουμε τα μάτια στην εξέλιξη


Να μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα», ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τους προοδευτικούς - όπως είπε - βουλευτές, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή και όχι μόνο από μια κυβερνητική εναλλαγή!

Μιλώντας στην oλομέλεια της Βουλής για το νέο πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας, είπε ότι το άρθρο 8 ήρθε στη Βουλή λόγω της αταλάντευτης θέσης του Ποταμιού και χαιρέτισε το γεγονός, ότι τελικά θα ψηφιστεί από τους περισσότερους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Επεσήμανε όμως, ότι κάποιοι που δεν ψηφίζουν το άρθρο 8 για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, το κάνουν γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις των συντηρητικών, φοβούνται να συγκρουστούν με τις προκαταλήψεις - και για να μην πάρουν θέση, το ανάγουν δήθεν σε μεγάλη πολιτική σύγκρουση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι όταν ήταν αντιπολίτευση, σαμπόταραν ακόμη και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας όμως ότι η χώρα δεν προχωράει με ρεβανσισμούς και καπρίτσια. Τόνισε δε, ότι «τα θέματα αυτά δεν πρέπει να είναι αφορμή για πολιτικάντικες συγκρούσεις» ενώ κατέθεσε στα πρακτικά το κείμενο-παρέμβαση 83 Ελλήνων πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικών με την ψυχολογία. Κάλεσε τέλος την Πολιτεία, να δώσει βάρος στην επιλογή των ζευγαριών, και τα σπίτια της αναδοχής ή της υιοθεσίας να επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, με ελέγχους, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της αναδοχής, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι το παιδί θα ανατραφεί σωστά, σωματικά και πνευματικά.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου