Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

Ελληνική πυραυλάκατος «κλείδωσε» στο στόχαστρό της τουρκικό αεροσκάφος

Την Τετάρτη το περιστατικό στο Αιγαίο

Ελληνική πυραυλάκατος «κλείδωσε» στο στόχαστρό της τουρκικό αεροσκάφος Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018
Ενα περιστατικό χαμηλής μεν έντασης αλλά ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκονται οι ελληνικές και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, έγινε την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό, μια πυραυλάκατος εντόπισε με το ραντάρ του τουρκικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN 235. Η πυραυλάκτος έπλεε στο κεντρικό Αιγαίο βορειοανατολικά της Άνδρου.
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, με προκλητικό τρόπο ο πιλότος του τουρκικού αεροσκάφους άρχισε να κάνει κύκλους πάνω από το ελληνικό πολεμικό πλοίο, ωστόσο η αντίδραση των Ελλήνων τον αιφνιδίασε πλήρως.
Άμεσα ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα «εγγύς προστασίας», ενώ ο κυβερνήτης κάλεσε στον ασύρματο τον Τούρκο πιλότο ζητώντας του να συνεχίσει την πορεία του και να εξέλθει από το FIR Αθηνών. 

Αποχώρηση

Ο Τούρκος πιλότος μετά από τρεις κύκλους πάνω από το ελληνικό σκάφος αποχώρησε καθώς αντιλήφθηκε πως ήταν «κλειδωμένος» από τα συστήματα προστασίας του ελληνικού πολεμικού πλοίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το περιστατικό γίνεται γνωστό τρεις ημέρες μετά.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) είχε δώσει την Τετάρτη στοιχεία τα οποία ανέφεραν ότι «31 παραβιάσεις έγιναν από 2 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Παράνομη δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ - είχαν ακόμη 6 τουρκικά μαχητικά F-16 και 2 F-4. Mάλιστα, τα τουρκικά αεροσκάφη - δύο εκ των οποίων ήταν οπλισμένα - προχώρησαν και σε 4 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν κατά πάγια τακτική και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία (εμπλοκή)».
Σήμερα δίνονται περισσότερα στοιχεία για την εμπλοκή που έγινε με το τουρκικό αεροσκάφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου