Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Κοτζιάς: Ο δρόμος για την πΓΔΜ στην ΕΕ ανοίγει μόλις υπάρξει νομική επικύρωση της συμφωνίας

Σάββατο, 12 Μαΐου, 2018

Το Σάββατο το πρωί συναντάται με τον Ντιμιτρόφ παρουσία του γγ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς - Στο Σούνιο η Υπουργική Συνάντηση Visegrad-4 plus Balkan-4 plus
Κοτζιάς: Ο δρόμος για την πΓΔΜ στην ΕΕ ανοίγει μόλις υπάρξει νομική επικύρωση της συμφωνίας
«Από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι ανοικτός» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς σχετικά και ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα.

Μετά τη διαπραγμάτευση στη Θεσσαλονίκη, «αύριο στις 10.30 θα κάνουμε τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και κατέστησε σαφές πως «εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δύο πλευρές, θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, «έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήσαμε, ούτε εκείνος, ούτε εγώ, ούτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις ευθύνονται». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να λύσουμε το πρόβλημα», διευρύνοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα των δύο χωρών και της περιοχής.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, αλλά σχολείο - και μας φυλάκισε, όπως είπε, σε πολλά ζητήματα: «Είναι ζητήματα που άλλες χώρες τα λύσανε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ας ήταν και σε διαφορετικά στρατόπεδα, που σε μας όμως αναδείχθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να μην βγούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, και δη της Βαλκανικής, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική όλων μας. Και η ανάπτυξη κάθε χώρας στην περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει και στην παραπέρα ανάπτυξη της Ελλάδας».

«Ελπίζουμε να αποδείξουμε ότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν, και το μέλλον στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Κοτζιάς: Ενωμένοι για μία ΕΕ με επίκεντρο τον πολίτη


Την ικανοποίησή του για την «πολύ γόνιμη συζήτηση» που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα 15 κράτη που συμμετείχαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση, «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» σήμερα στο Σούνιο, εξέφρασε μετά το πέρας των εργασιών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, προεδρεύοντα της ομάδας των χωρών του Βίσεγκραντ.

Το μέλλον της ΕΕ, η διεύρυνση και τα ενεργειακά ήταν οι τρεις κύκλοι εργασιών που ένωσαν γύρω από ένα τραπέζι τους «8» υπουργούς Εξωτερικών- των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), μαζί με τους ομολόγους τους, ως παρατηρητές, των υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Κοσσόβου) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα.

«Μιλήσαμε ανοιχτά, με ειλικρίνεια, κάτι που δεν γίνεται πάντα στις τυπικές συζητήσεις» είπε ο Ν. Κοτζιάς, εξηγώντας ότι συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο ο τρόπος που πρέπει να αναπτύξει τις λειτουργίες της η ΕΕ όσο και τα ερωτήματα που τίθενται για το θεσμικό της ζήτημα στο μέλλον καθώς και τις θεματικές στις οποίες πρέπει αυτή να αναπτυχθεί.

«Αυτό που συμφωνήσαμε όλοι είναι ότι στο επίκεντρό μας πρέπει να έχουμε τον πολίτη και όχι κάποια μεταφυσικά σχήματα ή να φοβόμαστε να πάρουμε τολμηρές πρωτοβουλίες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ όπως πρόσθεσε, υπογραμμίστηκε η ανάγκη, τόσο η ΕΕ και όσο όλοι, μαζί με τον ρόλο του πολίτη να αναδείξουν και τη σημασία των αρχών της αλληλεγγύης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα της συνδεσιμότητας για το οποίο, όπως υπενθύμισε ο Ν. Κοτζιάς, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε στη Θεσσαλονίκη η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου.

Μαζί με τη διεύρυνση οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και τις σχέσεις που θα πρέπει να έχει η ΕΕ με τον περίγυρό της συνολικά, καθώς και την ανάγκη να ενσωματωθούν τα υποψήφια και τα συνδεδεμένα κράτη της ΕΕ με τη γενικότερη πολιτική συζήτησή τους. Θέματα που, όπως σημείωσε, συνδέονται με τη μελλοντική πορεία της ΕΕ και στην ευρύτερη δική μας περιοχή και την Α. Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στις 21-22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η τρίτη Διάσκεψη της Ρόδου για την αρχιτεκτονική Ασφάλειας και Σταθερότητας στην Α. Μεσόγειο, η οποία ξεκίνησε με τη συμμετοχή 11 κρατών και σήμερα οι συμμετέχοντες έχουν φθάσει τους 24 μαζί με τις Αραβικές Ενώσεις.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτές τις πρωτοβουλίας που παίρνει η χώρας μας» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκφράζοντας τη μεγάλη ικανοποίησή του για την παρούσα πρωτοβουλία που συνδιοργανώθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του. «Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία της ΒΑ και ΝΑ ΕΕ γιατί είναι ανάγκη να συζητάμε, να υπερασπιζόμαστε θέσεις για να μην εγκαταλείπουμε τις τύχες του μέλλοντος της Ευρώπης, μόνο στη σκέψη ή τις πρωτοβουλίες της μίας ή άλλης μεγάλης χώρας ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας τη σημασία που έχει «η δική μας σκέψη, σοφία και κοινή βούληση για μία πιο δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την αξία του διαλόγου: "Πρέπει να συζητάμε και τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας" είπε. Ερωτηθείς είπε ότι η επόμενη συνάντηση των 15 αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο σε χώρα του Βίσεγκραντ. Ως προς τη θεματολογία, είπε ότι αυτή θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα μετά από τις γραπτές προτάσεις που θα κατατεθούν από τις συμμετέχουσες χώρες.

Ένα από τα θέματα, κατά πάσα πιθανότητα, όπως ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς θα είναι το μεταναστευτικό, το ζήτημα της συνδεσιμότητας και γενικά η ανάγκη να ανοίξει ένας δημοκρατικός διάλογος στην ΕΕ για την συνολική πορεία της στο μέλλον και όχι αποσπασματικά χωρίς κριτήρια κάτω από την πίεση των γεγονότων.

Για την Αλβανία


Ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες με την Αλβανία και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Τίρανα ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα εκεί θα πραγματοποιηθεί αν η διαδικασία των συμφωνιών δεν έχει εμπλακεί με το θεσμικό ζήτημα που προέκυψε στην Αλβανία, μεταξύ κυβέρνησης και Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο καθυστέρησε την όλη διαδικασία.

Ως προς τα θέματα των οικονομικών ζωνών ανέφερε ότι "έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες συναντήσεις και είναι καλές" ενώ για τις επόμενες που έχουν προγραμματιστεί εξέφρασε την εκτίμηση ότι "θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη, στη βάση του διεθνούς νόμου, συμφωνία" τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξος.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, μαζί με αυτή τη συμφωνία θα υπάρξει και "ένα προεδρικό διάταγμα για την κατάργηση του εμπολέμου που είναι μία ιστορική σχιζοφρένεια καθώς και ορισμένες συμφωνίες και για τα χερσαία σύνορα που αφορούν τον προσδιορισμό των "πυραμίδων".

Ολοκληρώνοντας ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι πολιτικοί πρέπει να είναι παρόντες για να λύνουν προβλήματα και να λύνουν τα χέρια στις χώρες τους "από βαρίδια του παρελθόντος".

Αναφερόμενος στη στάση της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα "να σκεφτούνε με ορθολογισμό και να στηρίξουνε αυτές τις λύσεις".

"Νομίζω ότι θα τα λύσουμε", "είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε συνεργασία μας" τόνισε ολοκληρώνοντας, εφράζοντας την βαθιά του πεποίθηση ότι "σε μία ΕΕ των 35 40 κ/μ, κράτη μικρά και μεσαία δεν θα μπορέσουν να παίξουν ρόλο αν δεν έχουν συνεργαστεί και δεν έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτό δεν μπορεί να προκύψει αφού γίνουν όλοι μέλη της ΕΕ. Σήμερα που υπάρχουν οι δυσκολίες και οι διαπραγματεύσεις, αυτό σφυρηλατείται ώστε εντός της ΕΕ να υπάρχει αυτή η κοινή πορεία. Και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους εν όψει των θεσμικών αλλαγών εν όψει της διεύρυνσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Αλβανός ομόλογός του Ντιτμίρ Μπουσάτι υπέγραψαν συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης.

Στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης ο Ν. Κοτζιάς είχε επίσης διμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Πολωνίας.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου