Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η ελιά, είναι ουσιαστικό μέσο πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου



Τρίτη, 15 Μαΐου, 2018Επιδημιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο ασκεί προστατευτική επίδραση έναντι ορισμένων κακοήθων όγκων (μαστού, προστάτη, ενδομητρίου, πεπτικού συστήματος.)
Ειδικότερα, ορισμένες ερευνητικές μελέτες κατέδειξαν ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η κατανάλωση υγιεινής διατροφής με το φρέσκο ελαιόλαδο (μη βρασμένο ή τηγανισμένο) ως κύρια πηγή λίπους θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση καρκίνου. Ο λόγος είναι ότι οι κυτταρικές μεταλλάξεις που προκαλούνται από τον καρκίνο οφείλονται εν μέρει σε τοξίνες οι οποίες, όταν καταναλώνονται μέσω της διατροφής, προσβάλλουν το DNA. Κατά τη διέλευση από το ήπαρ, αυτές οι τοξίνες παράγουν ελεύθερες ρίζες που στη συνέχεια επιτίθενται στο DNA. Για την καταπολέμηση αυτών των ελεύθερων ριζών, το σώμα χρειάζεται βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως αυτά που περιέχονται στο ελαιόλαδο.
Έχει επίσης αναφερθεί ότι μια πλούσια σε ελαιόλαδο δίαιτα συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Η προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου είναι ανεξάρτητα από την ποσότητα φρούτων και λαχανικών που καταναλώνεται στη διατροφή.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο παρέχει προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τελευταία, η έρευνα έχει εξετάσει τις μεταβολικές επιπτώσεις των λιπών, ειδικότερα τον προστατευτικό ρόλο του ελαιολάδου στη χρόνια ηπατική νόσο και στη νόσο του γαστρεντερικού γνωστή ως νόσο του Crohn. Τα αποτελέσματα φαίνονται ευεργετικά, ιδιαίτερα σε χρήση ελαιολάδου σε προκαρκινικές αλλοιώσεις που το φαινόμενο είναι πιο εύκολα παρατηρήσιμο. Μετά την ανάλυση τριών ειδών διατροφής, οι ερευνητές κατέληξαν σε διάφορα συμπεράσματα. Η διατροφή του ελαιολάδου μείωσε τον αριθμό των καρκινικών αλλοιώσεων. Ο αριθμός των όγκων που αναπτύχθηκαν ήταν σαφώς και σημαντικά χαμηλός και οι όγκοι ήταν λιγότερο επιθετικοί και είχαν καλύτερη πρόγνωση.
Αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να σχετίζεται με το ελαϊκό οξύ, το κυρίαρχο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το λιπαρό οξύ μειώνει την παραγωγή προσταγλανδινών προερχόμενων από αραχιδονικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και την ανάπτυξη όγκων.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται ότι άλλα συστατικά του ελαιολάδου, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και το σκουαλένιο, μπορεί επίσης να έχουν θετική επίδραση. Το σκουαλένιο πιστεύεται ότι έχει ευνοϊκή επίδραση στο δέρμα μειώνοντας τη συχνότητα των μελανωμάτων.
Το ελαιόλαδο προσθέτει επίσης υψηλή γευστικότητα που συμπληρώνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών.
Μερικές πολύ ελπιδοφόρες, τρέχουσες έρευνες επικεντρώνονται στην προστασία που παρέχεται από το ελαιόλαδο κατά της παιδικής λευχαιμίας και διάφορων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος των οισοφαγικών πλακωδών κυττάρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου