Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Πιέσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη καταγγέλλει η αντιπολίτευση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ως ισχυρότατη ένδειξη των παρεμβάσεων και των πιέσεων που ασκούνται από την κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη αποτιμά η αντιπολίτευση την παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου.
Για πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας» που εντείνει τις σκιές στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Και προσθέτει «Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον».
Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του σημειώνει:
«Η αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της κυβέρνησης» τονίζει,

Όπως υπογραμμίζει, «οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου».

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει ότι «η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Στ. Κοντονής, ο οποίος έκανε νωρίτερα αποδεκτή την παραίτηση Σακελλαρίου- , στη δήλωσή του επιχείρησε να περιορίσει το νήμα της παραίτησης του Προέδρου του ΣτΕ στο θέμα των διαρροών, δηλώνοντας τα εξής:
«Η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες», σημειώνει ο κ. Κοντονής.
Ο ίδιος καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τούς δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως».
Ενωση Κεντρώων: Σύγκρουση εξουσιών
Για «χάσμα μεταξύ της δικαιοσύνης και της εκτελεστικής εξουσίας» έκανε λόγο η Ενωση Κεντρώων.
«Η παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του ΣτΕ μας προβληματίζει, ιδιαίτερα για τους λόγους που επικαλείται και δηλώνουν το χάσμα μεταξύ, Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:
«Η Ενωση Κεντρώων είχε ζητήσει, η μεν κυβέρνηση να πάψει τις απειλές κατά της Δικαιοσύνης, η δε Δικαιοσύνη να χαμηλώσει τους τόνους και να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι υπό την κηδεμονία των δανειστών, οπότε είναι φυσικό με ιδιαίτερη φειδώ να εκδίδονται αποφάσεις της με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Ετσι φθάσαμε στην σύγκρουση των εξουσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου