Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Η ιστοσελίδα μας, paneliakos.com, σας εύχεται

Υγεία, Πρόοδο και Ευτυχία - Χρόνια Πολλά
Καλά Χριστούγεννα, KALA CHRISTOUGENNA (Greek)
Merry Christmas (American English, USA)

English (UK) Happy Christmas

German: Frohe Weihnachten
French: Joyeux Noël
Spanish: ¡Feliz Navidad
Italian: Buon Natale
Portuguese: Feliz Natal
Japanese: メリークリスマス
Russian: С Рождеством
Dutch: Vrolijk kerstfeest
Swedish: God jul
Czech: Veselé vánoce
Turkish:Mutlu Noeller
Albanian: Gëzuar Krishtlindjet
Estonian: Häid Jõule
Hebrew: חג מולד שמח
Chinese: 圣诞快乐
Ukrainian: З Різдвом
Serbian: Срећан Божић
Filipino: Maligayang Pasko
Georgian: შობა
Finish: hyvää joulua

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τρίτη, 22 Μαΐου 2018

Ισχυρίζονται πως βρήκαν τον τάφο του Διαγόρα του Ρόδιου

Στη Μαρμαρίδα

Ισχυρίζονται πως βρήκαν τον τάφο του Διαγόρα του Ρόδιου
Ο τάφος (φωτογραφία) που είναι ο μοναδικός στη Μικρά Ασία σε μορφή πυραμίδας, στην κορυφή του, σύμφωνα με ντόπιους, είχε αγάλματα του πυγμάχου Διαγόρα του Ρόδιου και της συζύγου του, που εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους.
Λεηλατημένος από τυμβωρύχους τα τελευταία 40 χρόνια, ανακαλύφθηκε - σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης - ο τάφος του Διαγόρα του Ρόδιου κοντά στη Μαρμαρίδα, σε ύψωμα της περιοχής Τουργκούτρεϊς.
Οπως αποκάλυψε τη Δευτέρα σε τουρκικό πρακτορείο ξεναγός της περιοχής, ο τάφος του Διαγόρα και της συζύγου του ήταν τόπος επίσκεψης ντόπιων μουσουλμάνων, οι οποίοι έκαναν τάματα, νομίζοντας ότι ανήκε σε μουσουλμάνο Αγιο. 
Επίσης, έγινε στόχος αρχαιοκάπηλων που έσκαψαν επανειλημμένως και πήραν ότι πολύτιμο υπήρχε παρά τις τοπικές διαδόσεις πως όποιος τον πείραζε πέθαινε ή δυστυχούσε.
Ο τάφος που είναι ο μοναδικός στη Μικρά Ασία σε μορφή πυραμίδας, στην κορυφή του, σύμφωνα με ντόπιους, είχε αγάλματα του πυγμάχου Διαγόρα του Ρόδιου και της συζύγου του, που εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους όπως και κοσμήματα και αντικείμενα που εντόπιζαν σε παράνομες ανασκαφές.
Το κατά τα άλλα καλά διατηρημένο ταφικό μνημείο φέρει - σύμφωνα με τον ξεναγό - προφητική επιγραφή που λέει ουδείς δειλός να μην βλάψει αυτόν τον τάφο. Η πυραμίδα έχει ύψος έξι και πλάτος τριών μέτρων.

Φημισμένος πυγμάχος της αρχαιότητας

O Διαγόρας ο Ρόδιος ήταν φημισμένος πυγμάχος της αρχαιότητας. Δεν διακρίθηκε μόνο για τις νίκες του αλλά και την οικογένειά του, τους γιους και τα εγγόνια του, στους οποίους μεταλαμπάδευσε τ’ αθλητικά ιδεώδη. Ακολούθησαν έτσι τον δρόμο του και έγιναν σπουδαίοι Ολυμπιονίκες. 
Ο Διαγόρας νίκησε στο αγώνισμα της πυγμαχίας στην 79η Ολυμπιάδα το 464 π.Χ. Τη νίκη του εξυμνεί ο Πίνδαρος στον Ζ’ Ολυμπιόνικο. Ηταν επίσης περιοδονίκης (νικητής και των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων).

Σε προχωρημένη ηλικία, το 448 π.Χ., ήταν παρών στην Ολυμπία όταν οι γιοι του Δαμάγητος και Ακουσίλαος στέφθηκαν Ολυμπιονίκες. Λέγεται ότι, αμέσως μετά την ανακήρυξή τους, ανέβασαν τον πατέρα τους στους ώμους τους και τον περιέφεραν θριαμβευτικά στο στάδιο. 

Τότε ένας από τους θεατές αναφώνησε «Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Ολυμπον αναβήση» (Πέθανε Διαγόρα, μην περιμένεις ν’ ανέβεις και στον Ολυμπο) και ο Διαγόρας εν μέσω των επευφημιών και πλήρης ευδαιμονίας άφησε την τελευταία του πνοή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου