Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Νέα επίθεση Τραμπ στη Γερμανία για τη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ

Είναι πολύ ευεργετημένη»

Νέα επίθεση Τραμπ στη Γερμανία για τη συνεισφορά στο ΝΑΤΟ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου (δεξιά) με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ (αριστερά) στον Λευκό Οίκο.Πηγή: (ΕΡΑ)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι χώρες μέλη του NATO οι οποίες δεν συνεισφέρουν πλήρως αυτό που τους αναλογεί στη συμμαχία θα «αντιμετωπιστούν» και επιφύλαξε ιδιαίτερη μεταχείριση στη Γερμανία, λέγοντας ότι «ειδικά» το Βερολίνο δεν πράττει αρκετά.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τραμπ με στελέχη της κυβέρνησής του, στην οποία πήρε μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ αναφέρθηκε ονομαστικά στις χώρες που προχωρούν στις δαπάνες «που όφειλαν να κάνουν». Ομως «έχουμε κάποιες που δεν το κάνουν και, λοιπόν, θα τις αντιμετωπίσουμε».
Ο Ρεπουμπλικάνος επέμεινε ότι η Γερμανία «δεν έχει συνεισφέρει αυτό που θα έπρεπε να συνεισφέρει και είναι πολύ ευεργετημένη» από τη συμμαχία. 
«Ειδικά η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ηγετική στάση στη συμμαχία, διορθώνοντας το μακρόχρονο έλλειμμα της συνεισφοράς της στην άμυνα», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στις πολυετείς μειώσεις των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών.

Επαινοι από Στόλτενμπεργκ
Παρότι διαφωνεί πολύ συχνά με τον Τραμπ σε άλλα ζητήματα, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συμφωνεί ότι η χώρα της θα έπρεπε να δαπανά περισσότερο για την άμυνα και θέλει οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες ν’ αυξηθούν και να πλησιάσουν το ποσοστό του ΑΕΠ που έχει οριστεί ως στόχος της Ατλαντικής Συμμαχίας (2%).
Τόνισε αυτή την εβδομάδα σε κορυφαία στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ότι απαιτείται ν’ αυξηθούν οι γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες εξαιτίας του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας.
Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ διότι εργάζεται για την ενίσχυση του NATO - το οποίο ο Ρεπουμπλικάνος είχε επικρίνει και χαρακτηρίσει «απαρχαιωμένο» ή «άχρηστο» επανειλημμένως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.
Ο Στόλτενμπεργκ εξήρε την στάση του αμερικανού προέδρου: «Η ηγεσία σας όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες πραγματικά συνέβαλε να κάνουμε τη διαφορά».
«Επηρέασε τους συμμάχους, διότι τώρα όλοι οι σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες», είπε. «Καμιά συμμαχική χώρα δεν περικόπτει τον (αμυντικό) προϋπολογισμό της», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου