Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Δίκαιη νίκη με 2 - 0 επί της ΑΕΚ

Του Γιάννη Λαμπίρη
Paok2013.pngΠανάξιος κυπελλούχος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (για πρώτη φορά στην ιστορία του πήρε συνεχόμενο τίτλο) ο ΠΑΟΚ που επικράτησε στο «φλεγόμενο» από φωτοβολίδες ΟΑΚΑ της ΑΕΚ με 2-0.

Ο αρχηγός των τυπικά (και ουσιαστικά) φιλοξενουμένων Αντελίνο Βιερίνια και δικαίως mvp του τελικού ήταν αυτός που έσπασε το τείχος «Μπάρκας». Το μόνο λόγο δηλαδή που ο ΠΑΟΚ δεν είχε τελειώσει σχεδόν από το ημίχρονο τον τελικό με τον πορτιέρο της ΑΕΚ να κάνει σωρεία μεγάλων επεμβάσεων μεταξύ των οποίων και ένα πέναλτι του Πρίγιοβιτς !

«Πήραμε το κύπελλο στο σπίτι του κλεμμένου πρωταθλήματος» τόνισε ο Βιερίνια λίγα λεπτά πριν σηκώσει με τον Μαλεζά το κύπελλο στον αέρα του ΟΑΚΑ ενώ οι παίκτες πανηγύριζαν φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν πίσω «Ντάμπλ».

Οι κυπελλούχοι Ελλάδος διατήρησαν τον τίτλο τους πέρα για πέρα άξια, αφού ήταν συντριπτικά καλύτεροι της πρωταθλήτριας ΑΕΚ την οποία κολακεύει το τελικό σκορ, αλλά λίγο έλειψε να πληρώσουν στο 89’ τον αμείλικτο νόμο του ποδοσφαίρου. Καθώς δεν είχαν τελειώσει από νωρίς το παιχνίδι και το σούτ του Αραούχο «έγλυψε» το δοκάρι.

Με το γκολ του Πέλκα στις καθυστερήσεις πάντως αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη έστω και αν ορισμένοι θερμοκέφαλοι φίλοι του ΠΑΟΚ έκαναν ότι μπορούσαν για να χάσει η ομάδα τους στα χαρτιά το κύπελλο (ρίχνοντας φωτοβολίδες ευθείας βολής ενώ το σκορ ήταν ήδη στο 2-0 !)

Ο Δικέφαλος του Βορρά κατέκτησε επίσης για πρώτη φορά κύπελλο στο ΟΑΚΑ, στην έδρα της μεγάλης αντιπάλου του, μετά από τρεις χαμένους τελικούς (με ΑΕΚ, Λάρισα και Παναθηναϊκό) και θύμισε εφέτος σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του 1970 που κατέβαινε σε απανωτούς τελικούς στην Αθήνα (Καραϊσκάκης και Φιλαδέλφεια) και είχε πάρει δύο κύπελλα σε τρία χρόνια, με 2-1 κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκης και με 4-3 στα πέναλτι κόντρα στον Ολυμπιακό το 1974 στη Νέα Φιλαδέλφεια).

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πανηγύρισαν φορώντας μάσκες με το πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη (ο οποίος είχε πάει μέχρι το γήπεδο τους ευχήθηκε καλή επιτυχία και επέστρεψε στο ξενοδοχείο να δει τον τελικό).

Ο Ράσβαν Λουτσέσκου νίκησε κατά κράτος το Μανόλο Χιμένεθ και αν οι παίκτες του ήταν λίγο πιο εύστοχοι δεν θα είχε αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο Ρουμάνος είχε δώσει εντολή για ποδόσφαιρο Κυριαρχίας την ώρα που ο Ισπανός τεχνικός δεν μπόρεσε να εμπνεύσει την «άδεια» προφανώς από τους πανηγυρισμούς για το πρωτάθλημα ομάδα του ενώ έπαιξε και εξω με τη χρησιμοποίηση του Πέτρου Μάνταλου ο οποίος είναι φανερά ανέτοιμος, όχι αγωνιστικά , αλλά ψυχολογικά από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε.

Προχώρησε πολύ αργά στην αλλαγή του Χριστοδουλόπουλου και βασίστηκε περισσότερο στην τύχη και στον Μπάρκα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με πίεση ψηλά από το πρώτο λεπτό και έκανε την πρώτη σημαντική ευκαιρία στο 7ο λεπτο, όταν μετά σέντρα του Μπίσεσβαρ από αριστερά, και προσωρινή απομάκρυνση της μπάλας ο Μαουρίσιο έπιασε το σουτ (όχι τόσο καλά όσο θα ήθελε) με τη μπάλα να περνά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Μπάρκα.
Η ΑΕΚ εκμεταλλευόμενη τις αργές επιστροφές του Μπίσεσβαρ, άρχισε να παίρνει σιγά σιγά μέτρα στο γήπεδο και απάντησε με τη δική της ευκαιρία, στο 12’ με το σούτ του Αραούχο (μετά από ωραία συνεργασία Μπακάκη-Λιβάγια και πάσα του τελευταίου στον Αργεντίνο στράικερ) να περνά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Πασχαλάκη.
Ο Μπίσεσβαρ ήταν και ο μοιραίος παίκτης για τον ΠΑΟΚ, καθώς στο 15’ μετά από λάθος γύρισμα του Τσιγκρίνσκι μπήκε στην περιοχή από δεξιά, αλλά αστόχησε σε ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Μπάρκα, ενώ τρία λεπτά αργότερα, προσπάθησε να σκοράρει με τεχνικό σουτ περνώντας τη μπάλα από τέσσερις παίκτες της ΑΕΚ (!) αλλά αυτή με αρκετά φάλτσα δεν του έκανε το χατήρι και πέρασε λίγο άουτ από το αριστερό δοκάρι του εξουδετερωμένου Μπάρκα.
Εδώ το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μπακάκης που ήταν πάνω στον Μπίσεσβαρ τα πήγαινε αρκετά καλά πάνω του στα πρώτα λεπτά, με τον Ολλανδό μεσοεπιθετικό να εκμεταλλεύεται τα λάθη των άλλων συμπαικτών του Μπακάκη, ο οποίος όμως λίγο αργότερα έκανε το δικό του μεγάλο λάθος με το χαζό πέναλτι στον Μπίσεσβαρ, με τον Μπάρκα όμως να κάνει εκπληκτική επέμβαση στην εκτέλεση του Πρίγιοβιτς (25’) πέφτοντας στην αριστερή του γωνία.

Ο Βασίλης Μπάρκας είχε πάρει τρομερή αυτοπεποίθηση και το έδειξε με μια ακόμα μεγάλη απόκρουση στο νέο μοναδικό τετ α τετ, αυτή τη φορά του Τζάλμα Κάμπος από εξαιρετική κάθετη πάσα του Πέλκα κρατώντας και πάλι το μηδέν (35’).

Ακριβώς με την ίδια εικόνα ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο με τους παίκτες της ΑΕΚ να συνεχίζουν ν παρουσιάζονται ιδιαίτερα απρόσεκτοι στην άμυνα και τους παίκτες του ΠΑΟΚ να χάνουν συνεχόμενα τετ α τετ.

Ο Πρίγιοβιτς (50’) πήρε την πάσα…δώρο από τον Χούλτ μπήκε μόνος του με τον Μπάρκα, αλλά αντί να προσπαθήσει να τον περάσει, προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον πλασάρει, κακή προσπάθεια που ο κήπερ της ΑΕΚ εξουδετέρωσε σχετικά εύκολα.

Νέα τρομερή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ (61’) με τον Πέλκα να μπαίνει από αριστερά και να πιάνει δυνατό σουτ που πέρασε λίγο άουτ από το οριζόντιο δοκάρι του Μπάρκα.

Όμως βρέθηκε τρόπος να νικηθεί ο απίθανος τερματοφύλακας της ΑΕΚ, από ποιόν άλλο, από τον αρχηγό του ΠΑΟΚ, τον Αντελίνο Βιεϊρίνια με εκπληκτικό χτύπημα φάουλ στο 65’ (1-0).

Η ΑΕΚ μετά από πολύ ώρα, ουσιαστικά απείλησε για πρώτη φορά τόσο σοβαρά την αντίπαλη εστία, με το Γιακουμάκη να αστοχεί από πολύ καλή θέση σε κεφαλιά από σέντρα του Γκάλο.

Στο 80’ άλλαξαν οι ισορροπίες με άμεση (ολόσωστη) κόκκινη κάρτα του Μπορμπαλάν στον Μαουρίσιο για σκληρό μαρκάρισμα στον Αραούχο, αλλά η ηλιθιότητα του Βράνιες να διαμαρτυρηθεί (κάτι που συνηθίζει και στο ελληνικό πρωτάθλημα) επανέφερε αμέσως την ισορροπία, καθώς ο Ισπανός ρέφερι τον έστειλε (με δεύτερη κίτρινη) να κάνει…παρέα στα αποδυτήρια του Μαουρίσιο.

Ο τελικός είχε αποκτήσει ένα τρομερό ρυθμό με τον Πασχαλάκη (81’) να κάνει μεγάλη απόκρουση σε σούτ του Αραούχο και με τη μπάλα να έχει κοντράρει και να κρατάει το 1-0, με τον ΠΑΟΚ αμέσως μετά (82’) να χάνει διπλή ευκαιρία να τελειώσει τον τελικό με τον Σάκχοφ (απόκρουση Μπάρκα) και στο ριμπάουντ με τον Πρίγιοβιτς να μην μπορεί να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα, καθώς από κόντρα πήγε κόρνερ !
Στο 89’ εκπληκτικό σουτ στην κίνηση του Αραχούχο, η μπάλα «έγλειψε» το αριστερό δοκάρι του ανήμπορου να αντιδράσει Πασχαλάκη και η ΑΕΚ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της για την ισοφάριση και μαζί και το κύπελλο καθώς ο Δημήτρης Πέλκας στις καθυστερήσεις τελείωσε το παιχνίδι με πλασέ μετά από εκπληκτική προσπάθεια του Πρίγιοβιτς ο οποίος πήρε τη μπάλα από αριστερά προσέχοντας να μη βγει οφσάιντ, έκανε το μπάσιμο και την κατάλληλη στιγμή έδωσε πάσα πάρε-βάλε στον Πέλκα.
Ο Μπορμπαλάν, απέβαλλε και τον Βαρέλα στη σέντρα με δεύτερη κίτρινη και βλέποντας το πάρτι με τις…φωτοβολίδες (αν είναι δυνατόν οι φίλοι του ΠΑΟΚ να ρισκάρουν τόσο έντονα διακοπή εις βάρος της ομάδας τους σε έναν κερδισμένο τελικό !) και το σκορ στο 2-0, επέλεξε του…φεύγα η μάνα και σφύριξε λήξη ενώ είχε τουλάχιστον 2-3 λεπτά καθυστερήσεις να παιχτούν.
Ο Ισπανός ρέφερι δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, έβγαλε τρεις κόκκινες και κανείς παίκτης δεν τόλμησε να του μιλήσει όταν τους Ελληνες διαιτητές τους πάνε καροτσάκι. Φανταστείτε απλά να ήταν αυτός ο διαιτητής στη θέση του Κομίνη στην Τούμπα στη φάση του γκολ που δεν μέτρησε στο τέλος.

Αν και η απόφαση προσβάλλει την ελληνική διαιτησία, με το καθεστώς που υπάρχει εδώ, δικαίωσε ΚΕΔ και ΕΠΟ αλλά και όσους επέμεναν και παλαιότερα για ξένους διαιτητές σε τέτοια παιχνίδια (όπως ο Ολυμπιακός) καθώς δεν μπορούν να χειριστούν την κατάσταση οι Ελληνες διαιτητές από το «μπούλινγκ» που δέχονται από ΜΜΕ, αλλά και παράγοντες και παίκτες !
Ο τελικός τελείωσε με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να κάνουν το γύρο του θριάμβου στο χορτάρι και ένα πυροσβεστικό όχημα να κάνει το γύρο του σταδίου για να σβήσει τις φωτιές που είχαν ανάψει στις κερκίδες οι φίλοι των φιλοξενουμένων !

ΑΕΚ (Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ (52΄Γκάλο), Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης), Μάνταλος (67’ Χριστοδουλόπουλος), Λιβάγια, Αραούχο

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζας), Κάνιας, Μαουρίσιο, Κάμπος (51’ Μάκ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (75’ Σάκχοφ), Πρίγιοβιτς

 Δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί έξω από το ΟΑΚΑ προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου