Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ανάλυση: Το δράμα της Σχολής

Δευτέρα, 14 Μαΐου, 2018

 


Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Γέρων κ. Δημήτριος με τον π. Χριστόφορο Μητρόπουλου την ημέρα της εγκαθίδρυσης του στην προεδρία της Θεολογικής Σχολής τον Οκτώβριο του 2015. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» - Θεόδωρος Καλμούκος.
Οπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο Πίτσμπουργκ «διεξήχθη ευρεία συζήτηση για τη Θεολογική Σχολή στην οποία η Αρχιεπισκοπή δεν έχει στείλει χρήματα επί ένα χρόνο.
Ο πρόεδρος της Σχολής, πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Μητρόπουλος, έθεσε το θέμα τονίζοντας ότι δεν έχει χρήματα να λειτουργήσει τη Σχολή. Αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής απάντησαν ότι η Σχολή είναι ξεχωριστή οντότητα (separate entity), έχει ξεχωριστό αριθμό φορολογικής ταυτότητας. Ο π. Μητρόπουλος ρώτησε: πώς λέτε εδώ ότι όλα πηγαίνουν καλά τη στιγμή που δεν έχω χρήματα να λειτουργήσω τη Σχολή;
Επίσης, για το θέμα της Σχολής μίλησε και ο π. Ιωάννης Μαγουλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι δεν γνώριζε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δώσει χρήματα στη Σχολή επί ένα χρόνο και πως το πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση στη Σχολή».
Μέσα σ’ αυτή την παράγραφο περιγράφεται ολόκληρο το δράμα της Θεολογικής Σχολής. Αλήθεια από πού να αρχίσει κάποιος και πού να τελειώσει; Κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι ήταν άστοχο να γίνει περικοπή κατά μισό εκατομμύριο στα χρήματα που δίνει η Αρχιεπισκοπή στη Σχολή και από ενάμισι εκατομμύριο τον χρόνο να πέσει στο ένα. Αυτό ανάμεσα στα άλλα δείχνει και την παντελή έλλειψη προτεραιοτήτων.
Το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή επί ένα χρόνο δεν έχει στείλει ούτε ένα δολάριο για τη λειτουργία της Σχολής όχι μόνο είναι άδικο, αλλά και σίγουρα απαράδεκτο. Συνάμα ακατανόητη είναι και η δικαιολογία που έδωσαν οι αξιωματούχοι της Αρχιεπισκοπής πως «η Σχολή είναι ξεχωριστή οντότητα (separate entity), έχει ξεχωριστό αριθμό φορολογικής ταυτότητας». Αλήθεια τι πάει να πει αυτό, ότι η Σχολή δεν ανήκει στην Αρχιεπισκοπή με τη στενή και ευρεία χρήση του όρου ανήκει;
Ηταν μάλιστα αποκαλυπτική η ερώτηση του προέδρου της Σχολής, π. Χριστοφόρου Μητρόπουλου, που είπε πως «λέτε εδώ ότι όλα πηγαίνουν καλά τη στιγμή που δεν έχω χρήματα να λειτουργήσω τη Σχολή;».
Ας αφήσουμε πια την ομολογία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ο οποίος είπε πως δεν γνώριζε ότι η Αρχιεπισκοπή δεν έχει δώσει χρήματα στη Σχολή επί ένα χρόνο και πως το πληροφορήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση στη Σχολή, διότι και αυτό εμπίπτει μέσα στον γενικό τραγέλαφο της έσχατης κατ’ άμφω πτώχευσης του εκκλησιαστικού μας βίου.
Βέβαια ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.», ότι η Σχολή δεν αντιμετωπίζει μόνο οικονομικό πρόβλημα, αλλά και θέμα ηγεσίας αναφερθείς στον πρόεδρο της Σχολής π. Μητρόπουλο.
Ας τονίσουμε για μία ακόμα φορά πως για 170 φοιτητές σε αμφότερα τα Σχολεία, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή ξοδεύονται για λειτουργικά έξοδα $12,0 (δώδεκα) εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Ο π. Μητρόπουλος προέβη σε μερικές περικοπές και απολύσεις, αλλά δεν ήταν αρκετές. Επειδή γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις εν τη Σχολή, να πούμε ότι δεν χρειάζονται όλοι αυτοί οι καθηγητές και ερευνητές και βοηθοί ολικής και μερικής απασχόλησης. Ούτε όλοι εκείνοι και εκείνες των διαφόρων τομέων και γραμματείς, οι οποίοι όμως κοστίζουν ακριβά σε μισθούς και ευεργετήματα.
Διαφαίνεται πλέον εναργώς πως ο διορισμός στην προεδρία της Σχολής του σημερινού προέδρου π. Μητρόπουλου και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε, ήταν λάθος. Τώρα βέβαια πολλοί έφοροι ζητούν ανοικτά την αποπομπή του, ενώ ο Διάκονος Πέρυ Χαμάλης ενορχηστρώνει διάφορες παρεμβατικές μεθόδους επειδή θέλει ο ίδιος να γίνει πρόεδρος.
Επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος βρίσκεται προς το τέλος της Αρχιεπισκοπίας του στην Αμερική και θα πρέπει κάποιος να εθελοτυφλεί για να μην το βλέπει, το πιο ενδεδειγμένο είναι να μη δεσμευτεί η Σχολή με καινούργιους διορισμούς, αλλά να απομείνει κι αυτό το σοβαρό έργο στον νέο Αρχιεπίσκοπο, για να καθαρίσει και τη δυσοσμία της Σχολής γενικώς. Να ανανεωθεί ο σύλλογος των καθηγητών με ικανούς και ελληνοπρεπείς καθηγητές, με ικανό και ελληνοπρεπή αντιπρόεδρο στην Εφορεία, καθώς και μέλη της αποπέμποντας τους σημερινούς εφόρους εκτός λίγων εξαιρέσεων.
Και κάτι άλλο ακόμα. Η Σχολή θα βρει την ηρεμία και τον βηματισμό της όταν φύγει και ο τοπικός ιεράρχης της Βοστώνης, διότι είναι γνωστά στους παροικούντες στη Βοστώνη τα πραγματικά του αισθήματα για τη Σχολή.
Βέβαια κι αυτό οφείλει να γίνει αργά ή γρήγορα για να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν να περισωθεί στη δύσμοιρη Βοστώνη γενικότερα, στην οποία η φθίση είναι εφιαλτική. Βέβαια πριν από οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να γίνει οικονομικός έλεγχος, όχι απλός, αλλά forensic, ενδελεχής και σε βάθος χρόνου. Βέβαια το ίδιο να γίνει σε όλες τις Μητροπόλεις όπως άλλωστε αποφασίσθηκε στη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.
Να ληφθεί η γενναία απόφαση για το Ελληνικό Κολέγιο για το οποίο νομίζω πως υπάρχουν δύο επιλογές, οι εξής: Είτε να αναδειχθεί το καλύτερο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε να κλείσει. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή του ημιθανής κατάσταση του επιθανάτιου ρόγχου, διότι αφ’ ενός μεν κοστίζει πολλά χρήματα, αφ’ ετέρου αποτελεί όνειδος. Η Θεολογική Σχολή να επανεύρει τον βηματισμό της μόρφωσης και μορφοποίησης Ελληνορθόδοξων κληρικών με ήθος, αφοσίωση και θυσιαστικό πνεύμα κι όχι στυγνούς επαγγελματίες.
Προσοχή στο ποιόν των εισαγόμενων, αλλά και των αποφοιτούντων και χειροτονουμένων διότι τα προβλήματα στις κοινότητες ξεκινούν από τη Σχολή. Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους χειροτονούνται άγαμοι, διότι η κάστα του Αρχιμανδριτισμού έχει επιφέρει πολλά δεινά στην Εκκλησία. Αφού επιλέγουν την αγαμία, τότε ας πηγαίνουν στα μοναστήρια, κι όχι μέσα στον κόσμο κοντά στα παιδιά, τους νέους και τις νέες.
Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία της Σχολής και να πλησιάσει την Ομογένεια, από την οποία να αντλεί όχι μόνο οικονομική ενίσχυση, αλλά και ελληνόπουλα με χαρακτήρα και να μην μαζεύει κάθε καρυδιάς καρύδι για να δείχνει αριθμούς. Πρέπει να γίνει μια καινούργια αρχή, στη Σχολή, στη Μητρόπολη Βοστώνης, στις λοιπές Μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπή, αλλιώς η σημερινή τελμάτωση οδηγεί στην ακηδία και η ακηδία στον θάνατο.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου