Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018

Ν. Κοτζιάς: Αναγκαίοι οι συμβιβασμοί στη διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ιδιαίτερη κρισιμότητα αποδίδουν διπλωματικές πηγές στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στη λίμνη Αχρίδα της γειτονικής χώρας, με μενού το ονοματολογικό. Οι δύο άνδρες είχαν και χθες το βράδυ δείπνο εργασίας, επαναλαμβάνοντας πρακτικά μια τυπολογία συνομιλιών που έχει καθιερωθεί από τις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην πόλη των Σκοπίων και στη Βιέννη.
Κατά τη χθεσινή στάση του στο Βελιγράδι, όπου είχε επαφές με τη σερβική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς προέκρινε ως κύρια χαρακτηριστικά της λύσης που θα πρέπει να προκύψει τον ρεαλισμό και την ανάγκη για συμβιβασμούς. «Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς.
Συμβιβασμός, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη». Μάλιστα σημείωσε ότι ελπίζει να «έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις».
Ο κ. Ντάτσιτς από την πλευρά του είπε ότι «το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», ενώ επανέλαβε ότι κατανοεί την Ελλάδα, περιγράφοντας ως λανθασμένη την επιλογή της Σερβίας να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της.
Ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός στο Βελιγράδι και από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τη Σερβία. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Σερβίας. Ο υπουργός Εξωτερικών θα ολοκληρώσει τη μίνι περιοδεία του στα Βαλκάνια με μια επίσκεψη στην Πρίστινα, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου.
Αισιοδοξία
Την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ εξέφρασε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Σίγουρα υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις και η πολιτική βούληση για να επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει ακόμα να καλυφθεί αρκετός δρόμος, καθώς από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία», είπε (ρ/σ 24/7). Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε, ακόμα, ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής λόγω πιθανής αρνητικής στάσης των ΑΝΕΛ σε ψηφοφορία για το θέμα. Πρακτικά, Αθήνα και Σκόπια φαίνεται να έχουν προχωρήσει όσο καμία προηγούμενη φορά στις μεταξύ τους συνομιλίες, κάτι που ευλόγως έχει ενθαρρύνει και όσους διεθνείς παίκτες στηρίζουν την επίλυση του ονοματολογικού και την πορεία της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου