Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Η ιστοσελίδα μας, paneliakos.com, σας εύχεται

Υγεία, Πρόοδο και Ευτυχία - Χρόνια Πολλά
Καλά Χριστούγεννα, KALA CHRISTOUGENNA (Greek)
Merry Christmas (American English, USA)

English (UK) Happy Christmas

German: Frohe Weihnachten
French: Joyeux Noël
Spanish: ¡Feliz Navidad
Italian: Buon Natale
Portuguese: Feliz Natal
Japanese: メリークリスマス
Russian: С Рождеством
Dutch: Vrolijk kerstfeest
Swedish: God jul
Czech: Veselé vánoce
Turkish:Mutlu Noeller
Albanian: Gëzuar Krishtlindjet
Estonian: Häid Jõule
Hebrew: חג מולד שמח
Chinese: 圣诞快乐
Ukrainian: З Різдвом
Serbian: Срећан Божић
Filipino: Maligayang Pasko
Georgian: შობა
Finish: hyvää joulua

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Φόρος διαμονής: Το νέο χαράτσι που μπήκε στις διακοπές μας στην Ελλάδα

Της Μαρίας Βουργάνα

Επιβάλλεται για κάθε διανυκτέρευση και εισπράττεταιαπό τον ιδιοκτήτη του καταλύματος με ξεχωριστή απόδειξη που κόβει στον πελάτη πριν από την αναχώρησή του

Φόρος διαμονής: Το νέο χαράτσι που μπήκε στις διακοπές μαςΟι πασχαλινές διακοπές τελειώνουν. Οσοι πέρασαν το Πάσχα εκτός της πόλης τους σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα, ενοικιαζόμενο διαμέρισμα ή ακόμη και σε κάποια κατοικία μέσω Airbnb, θα διαπίστωσαν ότι πήραν δύο αποδείξεις και ότι στην τιμή υπήρχε καπέλο. Πρόκειται για τον φόρο διαμονής ο οποίος επιβάλλεται για κάθε διανυκτέρευση και εισπράττεται από τον ιδιοκτήτη του καταλύματος με ξεχωριστή απόδειξη που κόβει στον πελάτη πριν από την αναχώρησή του. 
Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από την αρχή του έτους και εφαρμόζονται τα εξής:  

1. Ποιοι πληρώνουν τον φόρο διαμονής. Βαρύνει τον διαμένοντα (πελάτη) που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος και επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό.

2. Επιβάλλεται σε:
-Ξενοδοχεία που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό, κοινόχρηστους χώρους υποδοχής, παραμονής των πελατών και αίθουσα παροχής τουλάχιστον πρωινού γεύματος.   
-Ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.
- Διαμερίσματα που διαθέτουν χώρους διανυκτέρευσης σε δωμάτια ή και σε διαμερίσματα ενός ή δύο ή περισσότερων χώρων με λουτρό.
3. Πόσο κοστίζει. Για τα ξενοδοχειακά καταλύματα ο φόρος για κάθε διανυκτέρευση ανέρχεται σε:  
- 0,50 ευρώ για 1-2 αστέρων
- 1,50 ευρώ για 3 αστέρων
- 3 ευρώ για 4 αστέρων  
- 4 ευρώ για 5 αστέρων 
Στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ο φόρος είναι 0,50 ευρώ.
4. Φόρος διαμονής. Οσοι περάσουν τις γιορτές του Πάσχα σε κάμπινγκ δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο διαμονής. Το ίδιο ισχύει και για τους ξενώνες φιλοξενίας νέων και για καταλύματα που βρίσκονται εντός παραδοσιακών κτισμάτων. Επίσης, σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής δεν επιβάλλεται φόρος. 
5. Ημιδιαμονή. Στην περίπτωση που από τις υπόχρεες επιχειρήσεις παρέχονται υπηρεσίες ημιδιαμονής επιβάλλεται εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής προς τον χρήστη (διαμένοντα) του καταλύματος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρούσα. Σε περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσματος διαδοχικά από περισσότερους του ενός χρήστες, επιβάλλεται εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής σε κάθε χρήστη (διαμένοντα). Εάν ο χρόνος παραμονής παρατείνεται για ορισμένες ώρες (late check out), η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονής και δεν επιβαρύνεται με φόρο διαμονής. Εφόσον, όμως, ο χρόνος παράτασης της παραμονής είναι τέτοιος που τελικά συνεπάγεται τη χρέωση μιας ακόμη ημερήσιας χρήσης του δωματίου, εξυπακούεται ότι αυτή επιβαρύνεται με φόρο διαμονής.
6. Ακύρωση κράτησης. Ανεξάρτητα από την πολιτική που εφαρμόζουν οι υπόχρεες τουριστικές επιχειρήσεις στην περίπτωση ακύρωσης του συνόλου ή μέρους προγραμματισμένης διαμονής (π.χ. αποζημίωση από τον πελάτη), φόρος διαμονής οφείλεται μόνον εφόσον έγινε άφιξη (check in) στο τουριστικό κατάλυμα και για τις ημέρες από την άφιξη και μέχρι την αναχώρηση (check out) από αυτό. 
7. Airbnb. Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται και στις περιπτώσεις που διατίθεται κατάλυμα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb εφόσον παρέχονται προς τους διαμένοντες και λοιπές υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπασμάτων (αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, συλλογή απορριμμάτων, καθαριότητα χώρου, πρωινό κ.λπ.). Δηλαδή παρέχονται υπηρεσίες ξενοδοχείου. Οι διαχειριστές των ακινήτων αυτών θα πρέπει για τα συγκεκριμένα ακίνητα να αποδίδουν και φόρο διαμονής, καθώς οι εν λόγω μισθώσεις δεν θεωρούνται αστικές, αλλά πρόκειται για υπηρεσίες διαμονής που παρέχονται από τουριστικές επιχειρήσεις - τουριστικά καταλύματα. 
8. Είσπραξη φόρου. Τον φόρο εισπράττει και αποδίδει η επιχείρηση στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο ή το διαμέρισμα. 
9. Πότε εισπράττεται. Η είσπραξη του φόρου από τους διαμένοντες γίνεται με την έκδοση ξεχωριστού ειδικού στοιχείου (απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής). Το ποσό που θα αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Η ξεχωριστή απόδειξη εκδίδεται με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας διαμονής και πριν από την αναχώρηση. Το ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
- ημερομηνία έκδοσης,
- επωνυμία,
- διεύθυνση και ΑΦΜ της εκδούσας επιχείρησης,
- ονοματεπώνυμο διαμένοντος προς τον οποίο εκδίδεται,
- ημερομηνίες που αφορά η διαμονή
- συνολικό ποσό φόρου διαμονής
- αριθμό και ημερομηνία του παραστατικού πώλησης (απόδειξη, τιμολόγιο) που εκδόθηκε για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών.
Σε περίπτωση που στο δωμάτιο ή στο διαμέρισμα διαμένουν πάνω από ένα πρόσωπα, το ειδικό στοιχείο εκδίδεται σε έναν εξ αυτών.
10. Τουριστικό γραφείο. Στην περίπτωση που ο άμεσα συμβαλλόμενος με το τουριστικό κατάλυμα είναι τουριστικός πράκτορας ή τουριστικό γραφείο εσωτερικού ή εξωτερικού (τρίτος) και εφόσον ο τελευταίος συμπεριλαμβάνει τον φόρο διαμονής στην τιμή πακέτου που προσφέρει στους πελάτες του (διαμένοντες) και τον καταβάλλει στο υπόχρεο τουριστικό κατάλυμα, το ειδικό στοιχείο δύναται να εκδίδεται είτε προς έναν εκ των διαμενόντων σε κάθε δωμάτιο είτε συγκεντρωτικά προς έναν εκ των διαμενόντων για το σύνολο των δωματίων της ίδιας ομάδας διαμενόντων (οικογένεια κ.λπ.) είτε, επίσης, συγκεντρωτικά προς έναν εκ των διαμενόντων για το σύνολο των δωματίων που χρησιμοποιήθηκαν από τους διαμένοντες που αφορά το πακέτο. Στις περιπτώσεις αυτές το συγκεντρωτικό ή μεμονωμένο ειδικό στοιχείο που εκδίδεται έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και ο φόρος διαμονής αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο με την ένδειξη «εξόφληση από τρίτον» και δεν καταβάλλεται εκ νέου από τον διαμένοντα ή τους διαμένοντες.
11. Η δήλωση. Ο φόρος αποδίδεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση, με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης του ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής. Μέχρι να δημιουργηθεί η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η δήλωση απόδοσης του φόρου διαμονής υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην Εφορία σε δύο αντίτυπα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου