Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ηλεία: Νύχτα τρόμου με τη φωτιά στο κατώφλι των σπιτιών (βίντεο)

Απειλήθηκε το χωριό Σκιλλουντία

Ηλεία: Νύχτα τρόμου με τη φωτιά στο κατώφλι των σπιτιών (βίντεο)
Στα σπίτια έφτασαν οι φλόγες που απείλησαν το χωριό Σκιλλουντία κοντά στα Κρέστενα.
Στιγμές απόλυτης αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι χωριού της Ηλείας που είδαν με τρόμο τεράστιο μέτωπο πυρκαγιάς να περικυκλώνει τις περιουσίες τους. Ανήμποροι ν' αντιδράσουν, απομακρύνθηκαν για να σώσουν τουλάχιστον τις ζωές τους. Την ίδια ώρα, νέα πυρκαγιά ξεσπούσε σε άλλη περιοχή του νομού, αναγκάζοντας τις δυνάμεις πυρόσβεσης να διασπαστούν. Τελευταία στιγμή, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και το χωριό, ως εκ θαύματος, σώθηκε.
Η φωτιά μετακινήθηκε σε χαράδρα. Αργά το βράδυ της Κυριακής απείλησε το χωριό Σκιλλουντία και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια της περιοχής.
Οι κάτοικοι της Σκιλλουντίας, κοντά στα Κρέστενα, έζησαν δραματικές ώρες όταν είδαν τις τεράστιες φλόγες να ζώνουν το χωριό τους και ν' απειλούν τα σπίτια τους. Οι ισχυροί άνεμοι άλλαζαν διαρκώς κατεύθυνση και οι δυνάμεις πυρόσβεσης αδυνατούσαν να ελέγξουν την κατάσταση.
Στις φωτογραφίες και τα βίντεο φαίνονται οι φλόγες που έχουν μπει στις αυλές σπιτιών, καίνε δέντρα και απειλούν να τυλίξουν τα κτίσματα.
Το χωριό είχε βυθιστεί στο σκοτάδι και οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να φύγουν για να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους. Σε ορισμένες κατοικίες της περιοχής η φωτιά πέρασε στις αυλές, έκαψε δέντρα και προκάλεσε ζημιές στα κτίσματα.


Ευτυχώς, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μειώθηκε λίγο η ένταση του αέρα ενώ άλλαξε η κατεύθυνσή του, απομακρύνοντας το πύρινο μέτωπο από το χωριό και παρασύροντάς το σε χαράδρα.
Οι άνθρωποι πήραν βαθιά ανάσα ανακούφισης και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν χρόνο προκειμένου ν' ανασυνταχθούν και να ενισχύσουν τα μέτρα ανάσχεσης και πρόληψης γύρω από την κατοικημένη περιοχή.
Η φωτιά είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Φρίξα και με τους δυνατούς ανέμους εξαπλώθηκε δυτικότερα, φτάνοντας το βράδυ στο κατώφλι των σπιτιών της Σκιλλουντίας.
Τη στιγμή που κινδύνευε η Σκιλλουντία, ξέσπασε, σε δυο διαφορετικές εστίες, φωτιά στη Σπιάντζα, κατακαίγοντας δασική έκταση, καλαμιές και χαμηλή βλάστηση ενώ ξεδιπλωνόταν με ταχύτητα λόγω των δυνατών ανέμων. 
Δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή, αλλά διέσπασε τις δυνάμεις πυρόσβεσης, που μάχονταν στο μέτωπο της Σκιλλουντίας για να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων της, αφού τμήμα τους χρειάστηκε να σπεύσει για την αντιμετώπισή της.
Υστερα από αρκετή ώρα κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι και η φωτιά στη Σπιάντζα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Ωστόσο, οι δυνάμεις παραμένουν και συνεχίζουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης.
Συνολικά, επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο, μηχάνημα και βυτιοφόρο.

Προληπτικά μέτρα στην Αρχαία Ολυμπία
Νωρίτερα, σε τρία μέτωπα μαίνονταν η φωτιά στην περιοχή Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία, ενώ στη γειτονική Αρχαία Ολυμπία ελήφθησαν προληπτικά μέτρα, υπό τον φόβο επέκτασης της φωτιάς.
Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «τα μέτωπα της φωτιάς καίνε στις περιοχές Φρίξα, Σκιλλουντία και Καλυβάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Αρχαία Ολυμπία».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκιλλουντίας, ενώ στη Φρίξα έχει σταματήσει εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική».
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς κατευθύνσεις.»
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς δήλωσε ότι «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά».
Σημείωσε ότι «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί άνεμοι και γι’ αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τ’ απαραίτητα μέτρα».
Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στον αρχαιολογικό χώρο για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς».

Από το μεσημέρι
Από τις μεσημεριανές ώρες βρίσκονταν σε εξέλιξη τρεις πυρκαγιές στην Ηλεία και μια στην Αρκαδία, οι οποίες εξαπλώθηκαν γρήγορα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
Μάλιστα, όσον αφορά στην περιοχή Φρίξα Ηλείας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, έχοντας ενισχυθεί με προσωπικό και οχήματα από γειτονικές περιοχές.
Ειδικότερα, στην περιοχή επιχειρούσαν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ το πυροσβεστικό έργο συνέδραμαν οχήματα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο.
Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Επίσης, φωτιά ξέσπασε στη Ανδρίτσαινα, όπου επιχειρούσαν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, όπως και στο Κακοτάρι, όπου βρίσκονταν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα.

Νωρίτερα, είχε εκδηλωθεί φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Σκουροχώρι, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο.
Στην περιοχή Ποταμιά Αρκαδίας, κοντά στην Μεγαλόπολη, εκδηλώθηκε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση, ενώ 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα και δύο ιδιωτικά βυτιοφόρα, προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου