Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.comΣάββατο, 14 Απριλίου 2018

Ποιες χώρες είπαν «όχι» σε στρατιωτική επέμβαση στη ΣυρίαΣάββατο, 14 Απριλίου, 2018
Εδώ και μέρες οι πολεμικές μηχανές των Μεγάλων Δυνάμεων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται περιμετρικά της Συρίας, συμμετέχοντας σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι επίδειξης πυγμής, υπεροχής αλλά και εντυπώσεων.
ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία εντείνουν τις διαβουλεύσεις για στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος Άσαντ, σε απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.
Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που «κλείνουν την πόρτα» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτικά πλήγματα κατά της συριακής κυβέρνησης, αλλά υποστηρίζει τις προσπάθειες των δυτικών να δείξουν ότι η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ολλανδία. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ολλανδία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε περίπτωση που αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, αν και θεωρεί πολύ πιθανό η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανή μια αντίδραση, αλλά αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ολλανδίας», είπε ο Ρούτε.
Παράλληλα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι σε πολυάριθμες διεθνείς επαφές που είχε τόνισε πως η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της.
Τέλος, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατέστησε σαφές, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Παρασκευή (13/04/2018) ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετάσχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της Συρίας.
Ο Πρωθυπουργός καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, τονίζοντας ότι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την ΕΕ. Τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση.
Πηγή: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου