Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Τριπλός πυρηνικός συναγερμός για τον σταθμό στο Ακούγιου

Του Νίκου Χασαπόπουλου

Σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ

Τριπλός πυρηνικός συναγερμός για τον σταθμό στο Ακούγιου
Τρεις χώρες, Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, βλέπουν με τρόμο τους σχεδιασμούς της Τουρκίας με τη βοήθεια της Ρωσίας να υλοποιούνται και ο πυρηνικός σταθμός στο Ακουγιου να αρχίσει να οικοδομείται. Σε μια απόσταση μόλις 64 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κύπρου θα βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός. Ο οποίος - κι αυτό είναι που τρομάζει τους πάντες - θα κτιστεί πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή.  Επιπρόσθετα, ο σταθμός κτίζεται σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, με σωρεία εσωτερικών προβλημάτων και ορατό τον κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός να βρεθεί στο στόχαστρο μιας στρατιωτικής ή τρομοκρατικής επίθεσης. Ακόμα και οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από ρωσικής πλευράς δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τόσο την κυπριακή κυβέρνηση όσο και τους Ισραηλινούς. Ειδικότερα στην Κύπρο ως «ανησυχητική εξέλιξη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τη μελλοντική λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιου, κοντά στη Μερσίνα, σε απόσταση μόλις 64 χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Προδρόμου εξέφρασε ανησυχία από τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή. Είπε ότι, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε τριμερείς συναντήσεις διαμορφώνοντας το πλαίσιο για ειρηνική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία προχωρεί σε κινήσεις στη Συρία και αλλού που προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά στον δυτικό κόσμο.  Ο εκπρόσωπος διατύπωσε την ελπίδα ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού ώστε να καταστεί δυνατή η επανάληψη του διαλόγου. Ενώ στις περισσότερες δυτικές χώρες (περιλαμβανομένων και των ΗΠΑ) δόθηκε περισσότερη σημασία στην αγορά των S-400 από την Τουρκία που προχώρησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πούτιν στην Αγκυρα, δεν συνέβη το ίδιο στην Κύπρο και στο Ισραήλ όπου προβληματίζονται με τον πυρηνικό σταθμό.  Στο Τελ Αβίβ είδαν μάλιστα να συμμετέχει σε όλη αυτή την φιέστα που έστησε ο Ερντογάν και το Ιράν, που αποτελεί το Νο1 εχθρό της ισραηλινής κυβέρνησης. Στη Λευκωσία ωστόσο συνεχίζονται οι προβληματισμοί για τη μελλοντική λειτουργία του Ακουγιου. Ολα τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας ανησυχία ως προς το ζήτημα της ασφάλειας και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διακίνηση ραδιενεργών υλικών, καθώς όλες οι χώρες τηρούν αδιαφανείς διαδικασίες ως προς τη διακίνησή τους. Μείζον ζήτημα αποτελεί επίσης και ο χώρος αποθήκευσης των ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα υλικά, ενώ υπάρχει προβληματισμός για την επάρκεια του επιστημονικού προσωπικού.
«Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις, αλλά συνήθως οι καλοί επιστήμονες αποφεύγουν να δουλέψουν σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου