Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Εμφύλιοι τορπιλίζουν τη συγκυβέρνηση

Του Άρη Ραβανού

Οι σχέσεις οργής που υπάρχουν μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, τελευταία, δημιουργούν αρκετές εστίες έντασης που μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Εμφύλιοι τορπιλίζουν τη συγκυβέρνηση
Η πιο χαρακτηριστική εστία έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα
Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στην κυβέρνηση, καθώς σταδιακά αναδεικνύονται εστίες έντασης μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται στον κυβερνητικό συνασπισμό και καταγράφονται αρκετοί μικροσεισμοί. Η έννοια της συντροφικότητας μπορεί να κυριαρχεί ως όρος στην Αριστερά, αλλά είναι σαφές από τις κινήσεις διαφόρων παικτών ότι το εσωκομματικό παιχνίδι λαμβάνει άγρια μορφή σε πολλές περιπτώσεις.
Ουσιαστικά μερικές από τις εσωτερικές αντιθέσεις, τις διαφορές, τους διαξιφισμούς, τις εντάσεις και τις συγκρούσεις δεν είναι μόνο για τη νομή της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά έχουν και ιδεολογικό υπόβαθρο. Και αυτό διότι βασικοί παίκτες κινούνται με το βλέμμα στο μέλλον και ειδικά κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης επιχειρούν να αυξήσουν την επιρροή τους.

Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ. Η κίνηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποδομήσει σημεία της στρατηγικής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ομιλία του, εν μέσω μεγάλης έντασης, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, ήταν χαρακτηριστική και είχε σαφές σήμα. Ο υπουργός Οικονομικών έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι κινείται αυτόνομα και σε πολλά θέματα διαφοροποιείται με ένταση από τον Τσίπρα, έχοντας και ως πολιτικό ιμάντα την εσωκομματική ομάδα των 53.
Ο Τσακαλώτος έχει ήδη στείλει ηχηρό μήνυμα στον Τσίπρα, με τρεις βασικές επισημάνσεις του: α) στέλνουμε κόσμο στη Χρυσή Αυγή με τη συνεχή σκανδαλολογία, όπως ανέφερε στην πλέον πρόσφατη παρέμβασή του, προ τριημέρου από τον Πειραιά και παλαιότερα όταν είπε β) το Μνημόνιο μας δεσμεύει με νέα μέτρα το 2018 αν έχουμε απόκλιση και γ) σε κάθε συμφωνία υπάρχουν και πράγματα που στενοχωρούν τον ελληνικό λαό.
Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική εστία έντασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης και δεν είναι απλή ιστορία, καθώς ο υπουργός Οικονομικών προβάλλει συνολική πολιτική πλατφόρμα για την επόμενη μέρα, όσο και εάν γίνεται προσπάθεια να μη δοθεί διάσταση και ρίχνουν τους τόνους.
Παράλληλα και η ομάδα των 53 με τα συνεχή πυρά της κατά υπουργών - Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών - δίνει τον εσωκομματικό αντιπολιτευτικό τόνο, ενισχύοντας τη θεωρία πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ ότι πίσω από τα κτυπήματα είναι ο υπουργός Οικονομικών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν δημιουργήσει οι 53, την πολιτική καθοδήγηση των οποίων έχει ο Τσακαλώτος, με τη σφοδρή κατά καιρούς κριτική τους στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές η τοποθέτησή τους είναι πιο σκληρή ακόμα και από τη ΝΔ και υπερτονίζεται η αριστερή οπτική, καθώς τους θεωρούν αρκετά συντηρητικούς για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου