Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.comΤετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Νέοι δασμοί των ΗΠΑ κατά της Κίνας, αντιδρά το Πεκίνο

70% που πωλούνται στην αμερικάνικη αγορά προέρχεται από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας!

Νέοι δασμοί των ΗΠΑ κατά της Κίνας, αντιδρά το Πεκίνο
Οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων – μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών – στα οποία επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς.Πηγή: (RΕUΤΕRS)
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την Τρίτη την ένταση στη διευρυνόμενη διένεξη με την Κίνα στο πεδίο του εμπορίου, δημοσιοποιώντας κατάλογο 1.300 εισαγόμενων κινεζικών προϊόντων – μεταξύ άλλων των τομέων της τεχνολογίας, των ιατρικών εφαρμογών, των μεταφορών – στα οποία επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 25% προκειμένου να αναγκάσει το Πεκίνο ν’ αλλάξει στάση και πρακτική σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το γραφείο του αντιπροσώπου της αμερικανικής κυβέρνησης για εμπορικά θέματα σε διεθνές επίπεδο (USTR) αποκάλυψε τον κατάλογο των εισαγόμενων προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η αξία τους σε ετήσια βάση υπολογίζεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο κατάλογος αυτός καθιστά σαφές ότι θα πληγούν οι αλυσίδες εφοδιασμού πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων. Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται από μοτοσικλέτες μέχρι προϊόντα για οδοντιάτρους και από προϊόντα ρομποτικής μέχρι ημιαγωγούς.
Η δημοσιοποίηση του καταλόγου αυτού σηματοδοτεί την έναρξη περιόδου δημόσιας διαβούλευσης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Κατόπιν, ο USTR θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της «οριστικής» λίστας των προϊόντων. Εχει προγραμματιστεί δημόσια ακρόαση στις 15 Μαΐου για τους δασμούς.

«Κινέζικο ρητό: Είναι ευγενική η ανταπόδοση»


Η κυβέρνηση της Κίνας καταδίκασε την κίνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επανέλαβε ότι η αντίδρασή της θα είναι να επιβάλλει «αντίστοιχα μέτρα ίσου μεγέθους και ίσης ισχύος σε βάρος προϊόντων των ΗΠΑ» και διεμήνυσε ότι θα καταθέσει προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Οπως αναφέρει κινέζικο ρητό, είναι ευγενική η ανταπόδοση. Η κινεζική πλευρά θα προσφύγει στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ και θα λάβει αντίστοιχα μέτρα, ίδιας αναλογίας και ίσης ισχύος, εναντίον αμερικανικών προϊόντων βάσει της κινεζικής νομοθεσίας», ανέφερε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Στην ανακοίνωση του USTR, υποστηρίζεται ότι οι δασμοί επιβάλλονται σ’ αντίδραση για τις πολιτικές της Κίνας που «εξαναγκάζουν αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν στη μεταφορά τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας σε κινεζικές επιχειρήσεις», με στόχο να εξυπηρετηθεί «η δεδηλωμένη πρόθεση της Κίνας ν’ αρπάξει την ηγεσία στο οικονομικό πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας και να προωθήσει τους βιομηχανικούς σχεδιασμούς της».

Η Κίνα διαψεύδει ότι οι νόμοι της ή οι πολιτικές της έχουν σκοπό τη μεταφορά τεχνολογίας και καταγγέλλει ότι η Ουάσιγκτον επιδίδεται σε τακτικές «εκφοβισμού», τονίζοντας ότι η «μόνη» επιλογή που έχουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι η «συνεργασία». Διαμηνύει ωστόσο πως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου