Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com


Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο έλληνες στρατιώτες

Αναπάντητα ερωτήματα και σενάρια για ενέδρα

Για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο θα δικαστούν οι δύο έλληνες στρατιώτες
Ως σοβαρό ενδεχόμενο εξετάζεται πλέον η περίπτωση να είχαν στήσει ενέδρα οι Τούρκοι  προκειμένου να συλλάβουν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού στον Εβρο.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ οι δύο έλληνες στρατιωτικοί θα  δικαστούν για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και κατασκοπεία.
Αλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι ελληνες στρατιωτικοί θα περάσουν από δίκη,  διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για «τυπικό ζήτημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες στην τουρκική πλευρά επικρατούσε μια ιδιαίτερη κινητικότητα στα σύνορα που κάνει ορισμένους να εκτιμούν ότι θα μπορούσε να ήταν μια προσχεδιασμένη σύλληψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πεζή περίπολος από Έλληνες στρατιώτες που ήταν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στην περιοχή των Καστανιών, έχασε τον προσανατολισμό της, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε στην περιοχή, αλλά και της χιονόπτωσης πέρασε σε τουρκικό έδαφος και εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο. 
Το επεισόδιο σημειώθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, πρόκειται για μια συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου.
Οπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι κάνουν καψόνια στην ελληνική πλευρά και θα προχωρήσουν σε δίκη των δύο Ελλήνων για παράνομη είσοδο στην Τουρκία και στη συνέχεια θα τους απελευθερώσουν. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα βρεθούν στο εδώλιο με τις κατηγορίες της κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και τα όπλα. 
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές, ενώ από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού ενημερώνει ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».


ΝΔ: Περιμένουμε την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως, άλλωστε, επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ερωτήματα

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία, έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες ωστόσο κρατούν επιφυλάξεις για την εξέλιξη της υπόθεσης παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ύφεση στην τουρκική προκλητικότητα. 
Ωστόσο, ερωτήματα προκαλούνται τόσο ως προς τη χρονική καθυστέρηση της αποκάλυψης του περιστατικού όσο και από το γεγονός ότι αν ακολουθούταν οι τυπικές διαδικασίες τώρα οι Ελληνες στρατιώτες θα είχαν επιστρέψει.
Αλλωστε, περιστατικά όπου μια περίπολος μπαίνει στα σύνορα της μιας ή της άλλης χώρας είναι συχνά εξαιτίας της διαμόρφωση του εδάφους και των κακών καιρικών συνθηκών. Ομως, αντιμετωπίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ερωτηματικό αποτελεί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι τους μετέφεραν στην Ανδριανούπολη και δεν ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία στις Καστανιές. 
Και σε όλους βεβαίως, έρχεται στο μυαλό η συνεχής ενόχληση της Αγκυρας προς την Ελλάδα να απελάσει τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο μετά το πραξικόπημα στην γειτονική χώρα. Και βεβαίως το ενδεχόμενο να ζητηθεί ανταλλαγή.

Οι δύο συλληφθέντες είναι στελέχη της ιστορικής 3ης Μηχανοκίνητης ορεινής Ταξιαρχίας “Ρίμινι”. Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό με καταγωγή από την Καστοριά που ήρθε σχετικά πρόσφατα στην περιοχή και ένα ΕΠ-ΟΠ Λοχία που είναι από την Ορεστιάδα. Από χθες είναι συνεχής η ενημέρωση που παρέχεται και στις οικογένειες των στρατιωτικών.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου