Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κυριάκος για Τουρκία: Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση – Μήνυμα εθνικής ενότητας


Τρίτη και 13, Μαρτίου, 2018



Ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία αρχείου: Γραφείο Τύπου ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.


ΒΟΣΤΩΝΗ. «Πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, αλλά θέλω και εδώ από τη Βοστώνη, να στείλω ένα μήνυμα εθνικής ενότητας όλου του ελληνισμού, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες βαίνουν κλιμακούμενες», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ» και στο δημοσιογράφο κ. Σταμάτη Αστρά, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.
«Πάνω απ’ όλα πρέπει να πρυτανεύσει η ενότητα του έθνους. Και όταν αναφέρομαι στο έθνος, αναφέρομαι και στην ομογένεια, δεν αναφέρομαι μόνο στους Ελληνες στη μητέρα πατρίδα, απέναντι σε μια σειρά από προκλήσεις. Πρέπει να εξηγήσουμε και εμείς, και ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στην Αμερική αυτές τις μέρες, να εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνει η Τουρκία, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και γιατί σε αυτή τη συγκυρία ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, πρέπει να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται. Και ακριβώς γι’ αυτά θα μιλήσω στην Αμερική και εδώ στη Βοστώνη, αλλά και στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη», πρόσθεσε.
Για την φήψο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, τόνισε: «Δεν είναι μόνο τεχνικό είναι και πολιτικό. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να σας δώσει το δικαίωμα της ψήφου. Και το λέω αυτό γιατί εδώ και 18 μήνες έχουμε καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση στο κοινοβούλιο και ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν την έχει εισάγει καν προς συζήτηση. Δεν θέλει η σημερινή κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Ίσως θεωρεί ότι δεν τους βολεύει αυτό κομματικά. Αυτό εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο. Δεν είναι δυνατόν σήμερα όλες οι ομογενείς να μπορούν να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους και αυτό να μη συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα το κάνουμε αυτό, και θα είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη
Δημοσιογράφος: Καλώς γυρίσατε στη Βοστώνη κ. Μητσοτάκη, σας ευχαριστούμε που διαθέτετε λίγο από το χρόνο σας μαζί μας. Να ξεκινήσουμε αμέσως και να σας ρωτήσω, δυστυχώς, για τις εικόνες που σήμερα σε όλα τα ΜΜΕ κάνουν τον γύρο του κόσμου. Και μιλάω για τις εικόνες που είδαμε χθες το βράδυ στο γήπεδο της Θεσσαλονίκης.
Κ. Μητσοτάκης: Καλημέρα κ. Αστρά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία, είναι πάντα πολύ ευχάριστο για εμένα να επιστρέφω στη Βοστώνη την οποία αγαπώ ιδιαίτερα, καθώς πέρασα 6 από τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μου σπουδάζοντας εδώ και χαίρομαι όταν ξαναβλέπω παλιούς καλούς φίλους από εκείνες τις ημέρες.
Έρχομαι στο θέμα το οποίο θέσατε. Δυστυχώς οι εικόνες που είδαμε χθες στο γήπεδο της Τούμπας ήταν εικόνες τραγικές που πηγαίνουν το ποδόσφαιρο, αλλά δυστυχώς και την εικόνα της χώρας, πίσω πάρα πολλά χρόνια. Όσο με ενοχλούν και με προβληματίζουν και με στεναχωρούν τα γεγονότα αυτά τα οποία είδαμε, άλλο τόσο με ενοχλεί το γεγονός ότι σήμερα τα γεγονότα αυτά είναι πρώτη, δεύτερη ή τρίτη είδηση σε πάρα πολλά διεθνή ΜΜΕ.
Αδικούν την Ελλάδα αυτές οι εικόνες, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε, και το μόνο το οποίο θέλω να πω αυτή τη στιγμή εδώ από την Αμερική, είναι να υπενθυμίσω ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι τάζανε και υπόσχονταν κάθαρση στο ποδόσφαιρο και σήμερα βρίσκονται, σε ένα βαθμό ενδεχομένως και με δικιά τους συμμετοχή, απέναντι στην χειρότερη δυνατή έκφανση. Το ποδόσφαιρο είναι ένα μεγάλο λαϊκό σπορ, ένα σπορ το οποίο αγαπούν οι Έλληνες, ένα σπορ το οποίο έχει δοξάσει την Ελλάδα διεθνώς, δεν μπορούν να γίνονται άλλο ανεκτές τέτοιες εικόνες. Ο νόμος θα επιβληθεί παντού. Και αυτό αφορά προφανώς και στην λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Δημοσιογράφος: Να επιμείνω για το θέμα της νομοθεσίας και του νόμου. Αυτό που φοβούνται -και μιλάω σαν ομογενής- πολλοί ομογενείς που θέλουν να κάνουν επενδύσεις, να γυρίσουνε πίσω, είναι το θέμα της ατιμωρησίας. Φοβάται ο κόσμος, είτε από μικρά αστικά θέματα, είτε από μεγάλα θέματα, όπως είδαμε χθες, το θέμα της ατιμωρησίας. Και αυτό είναι για εμένα η ουσία.
Κ. Μητσοτάκης: Ξέρετε, πολύς λόγος γίνεται στην Ελλάδα για τις οικονομικές μας επιδόσεις. Θεωρώ όμως ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ίδια η ποιότητα των θεσμών μας. Η λειτουργία της Δημοκρατίας μας, η λειτουργία της Δικαιοσύνης και αυτή η βασική παραδοχή ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει στο βαθμό που θα έπρεπε για κάποιους.
Για αυτό και επιμένω πάρα πολύ στα ζητήματα αυτά, γι’ αυτό και μιλάω για την ποιότητα των θεσμών, γι’ αυτό και ισχυρίζομαι ότι η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση δεν είναι τόσο στην οικονομία, όσο στην υποβάθμιση της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας. Με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με παρεμβάσεις στα Μ.Μ.Ε. με οικοδόμηση νέων εκλεκτικών σχέσεων με μια νέα γενιά ολιγαρχών, που προφανώς αντιλαμβάνονται την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με άλλους όρους από αυτούς που θα έπρεπε. Λοιπόν, όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν και γι’ αυτό και η έμφαση που θα δώσουμε την επόμενη μέρα ως, ελπίζω, η επόμενη Κυβέρνηση του τόπου, δεν θα είναι μόνο στην ανάταξη στην οικονομία, αλλά και στην ενίσχυση της ίδιας της Δημοκρατίας μας.
Δημοσιογράφος: Να περάσουμε λίγο στα εθνικά θέματα, γιατί και εδώ οι ομογενείς βλέπουν τις κλιμακώσεις που γίνονται με την Τουρκία, να ξεκινήσουμε από εκεί, στα Ίμια, στον Έβρο. Οι Έλληνες ομογενείς ανησυχούν. Να ανησυχούμε;
Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση, αλλά θέλω και εδώ από τη Βοστώνη, να στείλω ένα μήνυμα εθνικής ενότητας όλου του ελληνισμού, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες βαίνουν κλιμακούμενες. Όπως είπα και πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τρεις αρετές που μας ήταν πάντα χρήσιμες, αν όχι απαραίτητες, στη διάρκεια της ιστορικής μας διαδρομής.
Πρώτη αρετή είναι η ψυχραιμία, δεν χρειάζεται πανικός, πρέπει να διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις, ούτε χρειάζονται σπασμωδικές αντιδράσεις. Η δεύτερη αρετή είναι η αυτοπεποίθηση. Να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας, στις διεθνείς μας συμμαχίες, δεν είμαστε μια χώρα μόνη. Είμαστε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να μας υποστηρίξουν όταν αισθανόμαστε ότι βάλλονται τα εθνικά μας δίκαια. Εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, αλλά βέβαια και η τρίτη αρετή, η πιο σημαντική, είναι η ενότητα.
Δεν επιτρέπεται κανείς διχασμός, πάνω στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκούμε –θέλω να είμαι σαφής– λελογισμένη και υπεύθυνη κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης. Αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να πρυτανεύσει η ενότητα του έθνους. Και όταν αναφέρομαι στο έθνος, αναφέρομαι και στην ομογένεια, δεν αναφέρομαι μόνο στους Έλληνες στη μητέρα πατρίδα, απέναντι σε μια σειρά από προκλήσεις.
Πρέπει να εξηγήσουμε και εμείς, και ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στην Αμερική αυτές τις μέρες, να εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνει η Τουρκία, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και γιατί σε αυτή τη συγκυρία ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, πρέπει να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται. Και ακριβώς γι’ αυτά θα μιλήσω στην Αμερική και εδώ στη Βοστώνη, αλλά και στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.
Δημοσιογράφος: Στο θέμα το γεωπολιτικό, υπάρχουν πολλά πιόνια, αλλά η βασίλισσα είναι η ενέργεια. Και η Τουρκία φαίνεται ότι θέλει να κλειδώσει το θέμα της ενέργειας. Μπορεί η Ελλάδα να κάνει game changer, να αλλάξει το τοπίο με το θέμα της ενέργειας, να γίνουμε ένας ενεργειακός παίκτης και να χρησιμοποιήσουμε αυτό το θέμα έτσι ώστε και από την κρίση να βγούμε, αλλά και να αλλάξει το τοπίο;
Κ. Μητσοτάκης: Όχι μόνο μπορεί, αλλά επιβάλλεται. Καταρχάς να πω στο ζήτημα της ενέργειας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους δυνητικούς ενεργειακούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Και οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης άσκησης αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικαστεί από όλη τη διεθνή κοινότητα. Αυτό όσον αφορά την Κύπρο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι.
Είναι πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους. Ταυτόχρονα η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστιο ανεκμετάλλευτο ενεργειακό δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και θα πρέπει να είναι ένα κέντρο καινοτομίας, παραγωγής αλλά και εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.
Αναφέρομαι σε κάτι το οποίο ξέρω ότι ενδιαφέρει και την επιστημονική κοινότητα της Βοστώνης. Άρα, για να μη μακρηγορώ, στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Δημοσιογράφος: Οι σχέσεις Τουρκίας- Αμερικής τραντάζονται και από δυτικά και από ανατολικά. Μπορούν οι Έλληνες ομογενείς να πιέσουν την Αμερική, ώστε να καταλάβει η Αμερική ότι ο σύμμαχος είναι η Ελλάδα, σοβαρός ισχυρός ατράνταχτος σύμμαχος είναι η Ελλάδα και όχι η Τουρκία;
Κ. Μητσοτάκης: Το είπατε πολύ καλά. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μια πολιτική, που υπηρέτησε και η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι ιδεολογικές της αναφορές ίσως προοιώνιζαν μια άλλη πολιτική. Αυτό είναι σημαντικό όμως.
Ότι σήμερα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα η σημασία της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Και ναι σε μια εποχή όπου η Τουρκία γίνεται νευρική και απρόβλεπτη, ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται, και είναι σημαντικός ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας, αυτήν ακριβώς τη στρατηγική ευκαιρία να τη διαφημίσει εντός εισαγωγικών επαρκώς και εδώ πέρα στις ΗΠΑ.
Δημοσιογράφος: Οι ομογενείς όπως ξέρετε, για να πάμε και στο άλλο εθνικό θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ετοιμάζουν ένα συλλαλητήριο την επόμενη Κυριακή, είμαστε στις επάλξεις, παλεύουμε, δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα πάντα έχουν κριθεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει τα δίκια της.
Κ. Μητσοτάκης: Τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν θέλω εδώ πέρα από τις ΗΠΑ να ασκήσω κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Εχω πει όσα είναι να πω στην Ελλάδα και στην Ελληνική Βουλή. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την ιδιαίτερη ευαισθησία των Ελλήνων και των Ελλήνων της Διασποράς στα ζητήματα της εθνικής μας ταυτότητας. Να σταματήσω εδώ για λόγους που νομίζω ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε.
Δημοσιογράφος: Να πάμε σε ένα άλλο μεγάλο θέμα, που ξέρω ότι είναι στη καρδιά σας. Ήσασταν φοιτητής στη Βοστώνη, η Παιδεία είναι μεγάλο εθνικό θέμα και κεφάλαιο για την Ελλάδα. Βλέπετε πως η Βοστώνη -έρχεστε συχνά εδώ- έχει αλλάξει με το θέμα της καινοτομίας, της ανάπτυξης. Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Παιδεία στην Ελλάδα έτσι ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης.
Κ. Μητσοτάκης: Αγαπητέ Σταμάτη αναφέρεσαι σε ένα θέμα, το οποίο είναι πολύ κοντά στη καρδιά μου και πιστεύω πράγματι ότι η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε στην Ελλάδα είναι η αλλαγή της παιδείας, ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία μέχρι φυσικά και τα πανεπιστήμια. Η Ελλάδα χρειάζεται πανεπιστήμια τα οποία να είναι ανοικτά, εξωστρεφή, συνδεδεμένα με την αγορά, πανεπιστήμια που να παράγουν εφαρμοσμένη έρευνα χωρίς αναστολές και χωρίς αντιλήψεις άλλων δεκαετιών.
Χρειάζεται έναν υγιή ανταγωνισμό μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θα αλλάξουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος όταν μας δοθεί η ευκαιρία και θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο ακαδημαϊκής αριστείας. Μέχρι να το κάνουμε αυτό όμως θα αναβαθμίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο έχει να επιτελέσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως πόλος έρευνας και εξωστρέφειας.
Μου είναι αδιανόητο, π.χ. στην Ελλάδα να μην έχουμε ξενόγλωσσα τμήματα σε κλασικές σπουδές. Θα έπρεπε να είμαστε οι πρώτοι, οι καλύτεροι στο κόσμο. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα έπρεπε να προσφέρει ανταγωνιστικά προγράμματα στα αγγλικά σε κλασσικές σπουδές, στην αρχαιολογία, στην ιστορία, στη φιλοσοφία, να είναι ουσιαστικά παντού. Αυτό δε γίνεται γιατί σήμερα δυστυχώς η κυβέρνηση που μας κυβερνά έχει άλλες εμμονές και άλλες αγκυλώσεις στα θέματα της παιδείας και μπορώ να διαβεβαιώσω και τον ελληνισμό της Βοστώνης ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Δημοσιογράφος: Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τελευταία ερώτηση, για το θέμα της ψήφου της ομογένειας. Όλοι μας λέτε ότι πρέπει να γίνει αλλά είναι δύσκολο, είτε για διαδικαστικά θέματα, είτε για θέματα ότι φοβόμαστε, είτε για οποιοδήποτε θέμα. Είναι δύσκολο και για μας τους Έλληνες τους ομογενείς να βλέπουμε από όλο το κόσμο φίλους μας να ψηφίζουν σε όλο το κόσμο και να μη λύνεται ένα τεχνικό θέμα, γιατί τεχνικό νομίζω είναι περισσότερο το θέμα.
Κ. Μητσοτάκης: Οχι, δεν είναι μόνο τεχνικό είναι και πολιτικό. Η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να σας δώσει το δικαίωμα της ψήφου. Και το λέω αυτό γιατί εδώ και 18 μήνες έχουμε καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση στο κοινοβούλιο και ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν την έχει εισάγει καν προς συζήτηση. Δεν θέλει η σημερινή κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Ίσως θεωρεί ότι δεν τους βολεύει αυτό κομματικά. Αυτό εμένα με αφήνει παγερά αδιάφορο.
Δεν είναι δυνατόν σήμερα όλες οι ομογενείς να μπορούν να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους και αυτό να μη συμβαίνει στην Ελλάδα. Θα το κάνουμε αυτό, και θα είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο, μιλάμε για μία απλή διαδικαστική αλλαγή που θα δίνεται η δυνατότητα, να το αποσαφηνίσω, σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, στα προξενεία, στις πρεσβείες, δεν μιλάμε για ολική ψήφο, μιλάμε για μια σχετικά απλή διαδικασία.
Ούτε στοιχίζει πολύ και μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα εντός 6 μηνών, θα το κάνει η επόμενη κυβέρνηση αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή, για να δώσουμε επιτέλους το δικαίωμα στους ομογενείς, στους Έλληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδας, να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Δεν φοβάμαι την κομματικοποίηση της ομογένειας, γιατί ακούω και αυτό το επιχείρημα αρκετά συχνά.
Πιστεύω ότι η ενασχόληση με τα κοινά της μητέρας πατρίδας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις της ομογένειας με την Ελλάδα, και είναι μια υποχρέωση προσωπική την οποία έχω αναλάβει απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν εκτός Ελλάδας, να μην τους βάζουμε σε κόπο, κάθε φορά που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους, να επιστρέφουν στην Ελλάδα, σε κόπο και σε έξοδα. Τους ζητώ λοιπόν, και μέσα από τη φιλόξενη συχνότητά σας, σε αυτές τις εκλογές να μπουν στον κόπο και να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν, ώστε να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να το κάνουν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Μητσοτάκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ, η ομογένεια είναι ενωμένη, θέλουμε την Ελλάδα μας να είναι ενωμένη, να είναι δυνατή και να πρεσβεύει τα φώτα του ελληνισμού σε όλον τον κόσμο.
Κ. Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Η Ελλάδα είναι ενωμένη παρά τις κομματικές αντιπαραθέσεις, εγώ θα εξακολουθώ να μιλάω για το μέλλον και το μέλημά μου είναι να ενώνω τους Ελληνες και όχι να τους διχάζω. Και αυτούς που θέλουν να επιλέξουν τη λογική του διχασμού, της πόλωσης, της όξυνσης, των σκανδάλων, της λάσπης, τους αφήνω να τους κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Εγώ θα μιλήσω για το μέλλον και για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την πατρίδα μας σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου