Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Η λίμνη της Αγουλινίτσας έγινε πάλι... Αγουλινίτσα. Οι πλημμύρες έκαναν το Επιτάλιο τη… Βενετία της Ηλείας!


Η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ μας πληροφορεί
Παρασκευή 2 Μαρτίου, 2018
Αγανάκτηση έχει κατακλύσει τους κατοίκους της περιοχής του Επιταλίου, που τον τελευταίο καιρό έχουν δει τις καλλιέργειές τους να μετατρέπονται σε μια απέραντη θάλασσα. Με το 70% του πληθυσμού του να δραστηριοποιείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, είναι εύκολα κατανοητό πως το εισόδημα των περισσότερων έχει υποστεί τεράστια ζημιά και έτσι οι συνθήκες ζωής τους δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο.
Η απώλεια της υποβρύχιας αντλίας στο αντλιοστάσιο της περιοχής που υφίσταται εδώ και μερικούς μήνες, είναι ο λόγος που έχουν προκληθεί όλες αυτές οι πλημμύρες. Με τους αρμόδιους φορείς να είναι απόλυτα ενημερωμένοι και να έχουν ελέγξει εξονυχιστικά το έργο, το πρόβλημα εντοπίστηκε και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επισκευής, που έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο τεχνικό. Παρ’ όλα αυτά, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο περισσότερο χειροτερεύει η κατάσταση, με τον καιρό να μη στέκεται σύμμαχος για τους ντόπιους.
Απαρηγόρητοι είναι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, που βλέπουν τις οικονομίες τους και το βιός τους να χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς να μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν. Πλέον, έχουν φτάσει σε σημείο να χρησιμοποιούν βάρκες προκειμένου να μεταφέρονται στις καλλιέργειές τους που είναι πνιγμένες από το νερό. Αγανακτισμένοι ζητάνε από τους αρμόδιους φορείς να δοθεί μια οριστική λύση, που είτε να περιλαμβάνει τη συνεχή και σωστή συντήρηση του αντλιοστασίου που θα συλλέγει τα νερά της περιοχής, είτε την οριστική μετατροπή της σε λίμνη. Παρακάτω, καταθέτονται αποκλειστικά στην εφημερίδα «Πατρίς» οι δηλώσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής για το σοβαρό αυτό ζήτημα:
Βασίλης Τσουραμάνης: «Είμαι κτηνοτρόφος και έχω σπείρει γρασίδι, δαπανώντας περισσότερα από 1.500€. Αυτή η κατάσταση δεν επιτρέπει τη βοσκή. Οι περισσότεροι έχουν σπείρει τις εκτάσεις τους και δε γνωρίζουμε που να απευθυνθούμε για να αποζημιωθούμε για τη χαμένη καλλιέργειά μας. Επιπλέον, έχουμε υποστεί ζημιά στα έσοδά μας από τα ζώα. Για μένα ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, ενώ τεράστια είναι και για τα υπόλοιπα παιδιά. Πως θα μπορέσουμε να αποζημιωθούμε; Πρέπει να φτιάξουν το αντλιοστάσιο άμεσα. Αρκετό καιρό τώρα υπάρχει το πρόβλημα αυτό, ενώ πέρυσι «υπολειτουργούσε». Δεν είχαμε ζήσει όμως ποτέ τέτοιο φαινόμενο. Οι εργασίες επισκευής έχουν ξεκινήσει, με το βασικό ερώτημα να είναι το πότε θα μπουν οι καλλιεργητές στις εκτάσεις τους; Με τα τωρινά δεδομένα, χρειάζεται περίπου ένα δίμηνο για να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους. Η βελτίωση είναι δεδομένη σε περίπτωση που φτιαχτεί το αντλιοστάσιο. Λυπάμαι τους αρμόδιους που έχουν εγκαταλείψει το έργο και προέκυψαν αυτά τα χάλια ή τουλάχιστον να την κάνουν λίμνη ώστε να βρούμε άλλο τρόπο να ζήσουμε».
Γιώργος Τσαμπουρλής: «Έχουμε καλλιέργειες και ζώα στην περιοχή και έχουν μετατραπεί σε λίμνη. Έχουμε σπείρει γρασίδια για να περάσουν το χειμώνα τα ζώα, που παραμένουν μακριά από το σημείο. Φέτος στριμωχτήκαμε για να τα καταφέρουμε και ας ελπίσουμε να δουλέψει το αντλιοστάσιο προκειμένου να ξαναμπούμε στις καλλιέργειές μας σε 2-3 μήνες. Σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό, θα περιμένουμε το καλοκαίρι να εξατμιστούν τα νερά. Έχουμε απευθυνθεί σε κάποιους, αλλά δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση και απλά περιμένουμε. Με 500 στρέμματα γρασίδι, ίσως η ζημιά προσωπικά να αγγίζει τα 10.000 ευρώ».
Σπύρος Μαχαίρας: «Είμαι κτηνοτρόφος περισσότερα από 15 χρόνια. Η φύση φαίνεται να παίρνει την «εκδίκησή» της. Ζούμε στιγμές του παρελθόντος, μόνο που τώρα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Το έργο είναι άνω των 40 ετών και χρειάζεται σωστή συντήρηση. Αν δεν πληρώνουν για συντήρηση, λογικό να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα προστασίας για μας και τις καλλιέργειές μας. Στην τελική ας ξαναγίνει λίμνη για να μη μας ταλαιπωρούν. Αν οι αγρότες της περιοχής έχουν το κουράγιο να ξανακαλλιεργήσουν, εγώ είμαι μαζί τους. Όποια λύση και να δοθεί, είμαι σύμφωνος».
Σπύρος Ζουμπάκης: «Τα χωράφια της λίμνης Αγουλινίτσας έχουν πλημμυρίσει. Ο κόσμος έχει σπείρει καιρό τώρα. Το αντλιοστάσιο δεν τραβάει νερά και με την παραμικρή βροχή τα χωράφια γίνονται ενιαία λίμνη. Οι αρμόδιοι λένε ότι στο αντλιοστάσιο υπάρχει υποβρύχια αντλία για τα νερά και λόγω βλάβης έχει πάει για επισκευή. Αναμένουμε πότε θα τη φέρουν για να μπει σε λειτουργία. Το 70% του χωριού ζει από τη γεωργία και κτηνοτροφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου