Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ανάλυση: Εσχατο σημάδι φθίσης


Τετάρτη, 7 Μαρτίου, 2018


Του Θεοδώρου Καλμούκου



Η είσοδος του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
Φαίνεται και ακούγεται απίστευτο, κι όμως είναι πραγματικότητα πως η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έφτασε στο έσχατο σημείο ανάγκης και πενίας επί Αρχιεπισκοπίας του σημερινού Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, να υποθηκεύσει τα κτίρια των γραφείων της στην περίοπτη θέση του Μανχάταν, για να πάρει τραπεζικό δάνειο να πληρώσει τα χρωστούμενα, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του της Δευτέρας 5 Μαρτίου 2018.
Κι αυτό στην καλύτερη χώρα του Κόσμου, τις Ηνωμένες Πολιτείες, κι ακόμα στην πλέον ανεπτυγμένη και επιβλητική πόλη της υφηλίου, τη Νέα Υόρκη, στην οποία έπρεπε να είχαμε αγοράσει μέρος της και να είχε καταστεί η Εκκλησία μας αυτόνομη και αυτοσυντήρητη οικονομικώς, κι όχι να παίρνουμε δανεικά για να συνεχίζουμε την ύπαρξή μας.
Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηναγόρας, ο μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης, με το μονοδολάριο στην αρχή και το δεκαδόλαρο αργότερα που έδιναν οι πρωτοπόροι Ελληνες μετανάστες από το υστέρημά τους, έστησε ολόκληρο το οικοδόμημα της Αρχιεπισκοπής, από την αγορά του κτιρίου που στεγάζονται οι υπηρεσίες της το οποίο ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος υποθηκεύει για να πάρει δάνειο, τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στο Πάμφρετ του Κονέκτικατ στην αρχή και στη συνέχεια στη Βοστώνη, την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, πλείστους όσους ναούς και σχολεία.
Τα οστά του και τα οστά των πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών θα τρίζουν μέσα στους τάφους τους βλέποντας τους σημερινούς «ναυαγούς» να έχουν φτάσει στο σημείο να θέτουν σε διακινδύνευση τα κτίρια των γραφείων της Αρχιεπισκοπής βάζοντάς τα ως υποθήκη για να πάρουν δάνειο να καλύψουν την παταγώδη αποτυχία τους.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος μάλιστα το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια της τοπικής Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Αμεσης, λεγόμενης, Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας έφτασε στο σημείο  να δηλώνει… «άστεγος», αλλά και στους λοιπούς της Επαρχιακής Συνόδου, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τα δικά τους «βασίλεια» εντελώς αυτονομημένα και ανεξέλεγκτα.
Το επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά πως είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει ενδελεχής forensic έλεγχος σε όλες τις Μητροπόλεις και τα ιδρύματά τους, δηλαδή Κατασκηνωτικά Κέντρα, Οίκους Φιλοξενίας, Κέντρα Διακονίας, κι ένας Θεός μόνο γνωρίζει μπροστά σε ποιες εκπλήξεις θα βρεθούμε.
Διευκρινίζω πως ο λόγος εδώ για έλεγχο forensic εντελώς ανεξάρτητο και ενδελεχή, κι όχι από τους συνήθεις ελέγχους που ο Μητροπολίτης δίνει κάποια πρόχειρα χαρτιά με αριθμούς εξόδων και εσόδων ολότελα γενικά και γενικόλογα και ο λογιστής ή η λογίστρια βάσει αυτών εκδίδει ένα υποτυπώδες πόρισμα για να υπάρχει. Είναι γνωστά τα κόλπα τους σε κλήρο και λαό. Αν κάποτε κλήρος και λαός αποφασίσουν να απαιτήσουν οικονομικούς απολογισμούς, αλλιώς θα διακόψουν την οικονομική συνεισφορά των κοινοτήτων τους, θα γίνουν οι μεγάλες ανατροπές και αποκαλύψεις.
Θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να πιστεύει ότι μόνο στην Αρχιεπισκοπή υπήρχε κακοδιαχείριση, «υπερβάσεις» για να το πούμε κομψά και χορός εκατομμυρίων.
Και επειδή φτάσαμε μέχρι αυτού του κυριολεκτικά ταπεινωτικού σημείου να βάλουμε το κτίριο των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής ενέχυρο για να ληφθεί δάνειο, ιδού μία πρόταση: Η κάθε Μητρόπολη να συνδράμει από ένα εκατομμύριο δολάρια, οπότε αμέσως – αμέσως θα συγκεντρωθούν οκτώ εκατομμύρια.
Να απαιτηθεί από τον κ. Βουρβούλια να επιστρέψει στην Αρχιεπισκοπή τις $900.000 (εννιακόσιες χιλιάδες δολάρια) που έλαβε για τα έξοδά του ως πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών όντας μάλιστα εθελοντής. Επίσης, να απαιτηθεί από όλους τους καταχραστές των πιστωτικών καρτών τα επιστρέψουν όσα ξόδεψαν για προσωπικά τους έξοδα σε ταξίδια και φαγοπότια και άλλα τινά, οπότε δεν θα παραστεί ανάγκη να υποθηκευθούν τα κτίρια για να ληφθεί το δάνειο.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου