Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Στις φυλακές Αδριανούπολης οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί – Τη Δευτέρα η δίκη



 Κυριακή, 4 Μαρτίου, 2018

Στις φυλακές της Αδριανούπολης κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο από τουρκική περίπολο και ενώ βρίσκονταν εντός του τουρκικού εδάφους. Από την πρώτη στιγμή, είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, προκειμένου τα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να επιστρέψουν άμεσα πίσω στην πατρίδα.

Ένα σύνηθες συμβάν που πήρε διαστάσεις

Πρόκειται για έναν ανθυπολοχαγό και έναν οπλίτη πενταετούς υποχρέωσης οι οποίοι λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν, πέρασαν στο τουρκικό έδαφος και εκεί εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις στρατιωτικές και διπλωματικές αρχές είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι ακολουθούν κατά γράμμα την τυπική διαδικασία σε βάρος των δύο στρατιωτικών για παράνομη είσοδο στη χώρα τους, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν και οι δύο πλευρές δέχονταν τις εξηγήσεις και το ζήτημα δεν πήγαινε παραπέρα.
Το περιστατικό έγινε σε πολύ μικρή απόσταση από το Τελωνείο των Καστανιών, όπου βρίσκεται η επίσημη διάβαση μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας, σε ένα μικρό δάσος και στο μοναδικό κομμάτι ξηράς που χωρίζει τις δύο χώρες, καθώς το υπόλοιπο χερσαίο σύνορο ορίζεται από το φράχτη. Σύμφωνα με τους ντόπιους τα σύνορα εκεί είναι δυσδιάκριτα, ορίζονται από έναν πολύ μικρό δρόμο, πάνω στον οποίο δυνάμεις του στρατού και των δύο πλευρών συνηθίζουν να περιπολούν. Αυτές τις μέρες όλη η περιοχή είναι καλυμμένη από χιόνι και τα μέλη της ελληνικής περιπόλου έχασαν τον προσανατολισμό τους.  Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αντίδραση της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο, καθώς τέτοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και από τις δύο πλευρές  και επιλύονταν επιτόπου με εκατέρωθεν εξηγήσεις.

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ και η επικοινωνία Αποστολάκη-Ακάρ

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.
Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.
Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».
Στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

Η απολογία των στρατιωτικών και η κινηματογραφική μεταγωγή

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθηκαν στον Έβρο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10:30 χθες βγήκαν σε περιπολία.
«Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να είπε.
Τα τουρκικά ΜΜΕ κάλυψαν εκτενώς το γεγονός και παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες από την μεταγωγή στο δικαστήριο των δύο Ελλήνων οι οποίοι μάλιστα είχαν σκυφτά κεφάλια, κάλυπταν τα πρόσωπά τους και φορούσαν χειροπέδες.

Η κατηγορία που τους απαγγέλθηκε και τα σενάρια φαντασίας

Αν και μερίδα του τουρκικού Τύπου αρχικά έσπευσε να μεταδώσει πως οι στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν με την βαριά κατηγορία της κατασκοπείας και ότι μάλιστα θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για την παράδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και κατηγορούνται από το καθεστώς Ερντογάν για διασυνδέσεις με την οργάνωση του αυτοεξόριστου ιμάμη στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, τα γεγονότα τους διέψευσαν. Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε μόνο την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα και διέταξε την κράτηση τους με το σκεπτικό της υποψία διαφυγής, την υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων, την μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία, και την πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό.
Μάλιστα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τα σενάρια μερίδας του τουρκικού Τύπου «συνομωσιολογικά» και τόνισε ότι «από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος».

Η αισιοδοξία Κουβέλη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε χθες με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές.

Πολύ σύντομα θα βρίσκονται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Ανήσυχος ο Πάιατ

Με αφορμή το περιστατικό με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε από το Οικοινομικό Φόρουμ των Δελφών όπου βρίσκεται ότι ανησυχεί για ένα ατύχημα, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και είναι «μέσα» στις κινήσεις που γίνονται, ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης  που είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών. Σε ερώτηση αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο «ατυχήματος» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρέσβης απάντησε ότι ανησυχεί για κάποιο επεισόδιο «ακούσιας» σύγκρουσης.
Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου