Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

«Παράλογες» για Σκόπια ορισμένες θέσεις της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις

Ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν στον παραλογισμό (“absurd”), φέρεται να είπε σύμφωνα με καλά πληροφορημένες και διάφορες διπλωματικές πηγές ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε κάποιες συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια την ερχόμενη εβδομάδα, η άφιξη της συγκεκριμένης είδησης στην Αθήνα, αρχικά μέσω ερωτημάτων δημοσιογράφων, προκάλεσε ερωτηματικά στην ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς.
Στα Σκόπια η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, καθώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατόρθωσε μόλις και μετά βίας να περάσει τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών, που πρακτικά θεσμοθετεί τη χρήση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη στα Σκόπια, Κριστιάν Τιμονιέ, ο οποίος έκανε λόγο για απογοητευτική εικόνα στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ, στην ψηφοφορία του εν λόγω νόμου.
«Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω, αλλά η εικόνα που είδαμε ήταν ό,τι άλλο θέλετε, εκτός από εικόνα κοινοβουλίου ευρωπαϊκής χώρας. Σε μία περίοδο που τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να πάρουν θέση για την σύσταση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, και ιδιαίτερα για τον αν η σύσταση αυτή θα είναι υπό όρους, θα τεθεί το ερώτημα αν η ατζέντα Priebe (σ.σ. για τις μεταρρυθμίσεις) θα υιοθετηθεί γρήγορα, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα της τήρησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Η ΕΕ μπορεί να ενσωματώνει μόνο λειτουργικές δημοκρατίες», ανέφερε ο Γάλλος Πρέσβης.
Μάλιστα, με αφορμή την τοποθέτηση αυτή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE υπογραμμίζει ότι με τη δήλωσή του ο Γάλλος Πρέσβης ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο Πρόεδρος της Βουλής Τζαφέρι, «με την βίαιη και αντιδημοκρατική υιοθέτηση ενός επιζήμιου νόμου που καθιερώνει τη διγλωσσία», θέτουν σε κίνδυνο την προοπτική να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου