Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή – Κομφούζιο με τα άκυρα που ερμηνεύονται ως διαρροές

Παρασκευή, 9 Μαρτίου, 2018

Σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη με φόντο τα εθνικά θέματα
Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική επιτροπή – Κομφούζιο με τα άκυρα που ερμηνεύονται ως διαρροές
Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ποινικές ευθύνες (απιστία) για την μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 από τον τότε υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, αλλά και για την τιμολόγηση που έγινε το 2016 επί των ημερών του Αν. Ξανθού και του Π. Πολάκη.

Ωστόσο, στην ψηφοφορία (επί 267 ψηφισάντων) παρατηρήθηκαν διαρροές τις οποίες αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές απέδιδαν στο ότι ψηφοδέλτια για συγκεκριμένα πρόσωπα έπεσαν σε λάθος κάλπες.

Κατά της παραπομπής Κουρουμπλή τάχθηκαν 151 βουλευτές (έναντι 86 «ναι», ένα «παρών» και 29 άκυρα), ενώ κατά της παραπομπής των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη τάχθηκαν λιγότεροι. Συγκεκριμένα, κατά της παραπομπής του κ. Ξανθού τάχθηκαν 145 βουλευτές (έναντι 88 «ναι», ένα «παρών» και 33 άκυρα) και κατά της παραπομπής του κ. Πολάκη τάχθηκαν 149 βουλευτές (έναντι 86 «ναι», ένα «παρών» και 31 άκυρα).

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε από την δύναμη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των 154 βουλευτών, ένας βουλευτής, ο Μ. Μπόλαρης, ενώ ο κάθε ένας από τους τρεις αναφερόμενους δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει για τον εαυτό του. Με δεδομένο αυτό, φαίνεται να υπήρξε μια διαρροή στην περίπτωση του κ. Κουρουμπλή, επτά στην περίπτωση του κ. Ξανθού και τρεις στην περίπτωση του κ. Πολάκη.

Πηγές της Βουλής έλεγαν ότι υπήρξαν λάθη κατά την ψηφοφορία και συγκεκριμένα ότι στην κάλπη για τον κ. Κουρουμπλή βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια που ήταν για τους άλλους δυο, στην κάλπη για τον κ. Ξανθό βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια με ονόματα των άλλων δυο και στην κάλπη για τον κ. Πολάκη βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια που αφορούσαν τους άλλους δυο.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίχθηκε μόνον από την ίδια και την Χ.Α., ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. ΔΗΣΥ και Ποτάμι ψήφισαν άκυρο. Εξαίρεση αποτέλεσε η ψήφος του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την «γραμμή» της ΔΗΣΥ που προσήλθε στην ψηφοφορία (μαζί με το Ποτάμι) ρίχνοντας στην κάλπη το δικό της ψηφοδέλτιο (όπως και την προηγούμενη φορά κατά των δέκα πολιτικών προσώπων), το οποίο έγραφε: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015 σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών».

Η (άκυρη) ψήφος της ΔΗΣΥ αφορούσε μόνον το σκέλος των σχετικών αναφορών που υπέβαλαν βουλευτές του ΠαΣοΚκατά του Π. Κουρουμπλήκαι όχι το έτερο σκέλος που εδράζεται σε ανώνυμη καταγγελία εις βάρος των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη.

Η πλειοψηφία έκανε λόγο για «κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού» εκ μέρους της ΝΔ, όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και για «πολιτικό βατερλώ», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος έκλεισε και την σχετική συζήτηση. Βεβαίως, στην αξιωματική αντιπολίτευση γνώριζαν την τύχη που θα είχε η πρότασή τους. Το πολιτικό κίνητρο ήταν «να αναδείξουμε την υποκρισία της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το “όλα στο φως“», έλεγε χαρακτηριστικά σε συνομιλητές του ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τασούλας συμπληρώνοντας: «“Όλα στο φως”…αλλά μόνο για την λάσπη στους πολιτικούς τους αντιπάλους».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην διανοηθεί να κλείσει άρον-άρον την προανακριτική επιτροπή για την Novartis πριν διερευνηθεί η ουσία της υπόθεσης ώστε «να λάμψει το φως για να φανεί η σκευωρία», όπως είπε, δηλώνοντας ότι «η υπόθεση θα φτάσει ως το τέλος είτε το θέλετε είτε όχι» και χαρακτήρισε «δειλία το να εξαιρέσετε τους δικούς σας υπουργούς».


Από την πλευρά των τριών αναφερόμενων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε θέμα αξιοπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως τόνισαν, στην πρότασή της δεν υπάρχει καμία βασιμότητα νομικών επιχειρημάτων, αντιθέτως, η ΝΔ επιχείρησε έναν αντιπερισπασμό για λόγους εντυπώσεων και συμψηφισμού ευθυνών. «Ματαιοπονείτε όμως ότι μπορεί να πιάσει τόπο η προσπάθεια ταύτισης ευθυνών. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο», είπε ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός, ενώ ο αναπληρωτής του Π. Πολάκης απάντησε στις κατηγορίες της ΝΔ με μια μαντινάδα: «Δεν θέλω δανεικά φτερά / πετώ με τα δικά μου / γι' αυτό πολλοί ζηλεύουνε / εμέ το πέταγμά μου».

Με φόντο τα εθνικά θέματα

Πάντως η αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη δεν απέφυγε να υπεισέλθει στα εθνικά θέματα. Αν και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έστειλαν μηνύματα προς την Τουρκία αναφορικά με την προκλητικότητα που επιδεικνύει, ωστόσο δεν παρέλειψαν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, επιβεβαιώνοντας ότι το εθνικό μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι και τόσο αρραγές όσο οι συνθήκες επιβάλλουν.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο όπως και της Κύπρου, διαμηνύοντας ότι «παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν». Αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «οι Έλληνες ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα» και ότι είμαστε φιλειρηνικός λαός, ωστόσο, «αυτό να μην εκλαμβάνεται ως αδυναμία». «Δεν είμαστε αναθεωρητική δύναμη, δεν διεκδικούμε εδάφη από κανέναν αλλά δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή γης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την υπόθεση των δυο στρατιωτικών επισημαίνοντας ότι η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις.

Καταλόγισε δε ανεύθυνους και επιπόλαιους χειρισμούς από την κυβέρνηση επαναφέροντας τις ενστάσεις της ΝΔ για το περιεχόμενο του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο από την κυβέρνηση είχε παρουσιαστεί ως επιτυχημένο. «Αναρωτιέμαι αν συνεχίζετε να αισθάνεστε ικανοποίηση για το ταξίδι Ερντογάν», διερωτήθηκε ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έδειξε αναξιοπιστία, επέτρεψε επικίνδυνους λεονταρισμούς και τώρα υποτίμησε το περιστατικό της σύλληψης. Ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως έχει προτείνει και ο Στ. Θεοδωράκης «για ναμην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας». Και ζήτησε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα του λαού για την οικοδόμηση αρραγούς εθνικού μετώπου.

Στην πορεία των εθνικών θεμάτων αναφέρθηκε και ο κ. Τσίπρας λέγοντας, πάντως, ότι «καλό θα ήταν να τα αφήσουμε έξω από το γήπεδο μιας αντιπαράθεσης προκειμένου να αποκτήσουμε επικοινωνιακά οφέλη». «Είχα την εντύπωση ότι θα τα αφήσετε έξω αλλά δεν αποφύγατε τον πειρασμό», είπε στον κ. Μητσοτάκη. Και παραδέχθηκε ότι πράγματι αλλάζει η συμπεριφορά των γειτόνων μας και ότι υπάρχουν εξελίξεις που ορθώς εγκυμονούν ανησυχίες.

Ωστόσο, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί επιπολαιότητας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας και ότι ακόμα και με έναν δύσκολο γείτονα όπως η Τουρκία, υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Θυμήθηκε μάλιστα την κρίση των Ιμίων του 1996 και την στάση του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος «περίμενε πρώτα τις ΗΠΑ για να τις ευχαριστήσει», όπως είπε, ενώ ο ίδιοςέθεσε αμέσως το θέμα που προέκυψε προσφάτως στα Ίμια στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ενημερώνοντας τους ηγέτες της για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. «Στα εθνικά θέματα δεν χωράει ανευθυνότητα», είπε ο κ. Τσίπρας εγκαλώντας τον συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Κ. Κυρανάκης, στον οποίο απέδωσε ότι «προκλητικά είπε πως η τουρκική παραβατικότητα οφείλεται στην προκλητική στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει επιπολαιότητα και διερωτήθηκε αν έχει την ικανότητα καιτην διάθεση να διαμορφώσει ένα εθνικό μέτωπο. «Στο σκοπιανό διχάσατε τον ελληνικό λαό», είπε, ενώ τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν δεσμεύθηκε έναντι του τούρκου προέδρου να παραδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, όπως έχει ισχυριστεί ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ανοιχτός να κουβεντιάσουν το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας «αλλά όχι για επικοινωνιακούς λόγους», όπως είπε, τόνισε ότι η θέση του στο Σκοπιανό είναι σταθερή και ότι η ΝΔ άλλαξε θέση προσχωρώντας σε εκείνην της ακροδεξιάς πτέρυγάς της, ενώ σχετικά με το θέμα των δυο στρατιωτικών, είπε ότι θα καλέσει στο τηλέφωνο τον Ερντογάν «όταν κρίνω εγώ και η ηγεσία του στρατεύματος ότι κάτι τέτοιο θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα χωρίς να κάνει τα πράγματα χειρότερα». «Δεν θα το αναδείξω σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί ενδεχομένως να μας μπλέξει σε περιπέτειες», εξήγησε. Ενώ απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ περί ομηρείας των πολιτικών του αντιπάλων ως τις εκλογές μέσω της υπόθεσης Novartis, επανέλαβε ότι «οι εκλογές θα γίνουν την ώρα τους τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τότε θα υπάρχουν αποδείξεις και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν για τις ευθύνες τους», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα, αρμόδιες πηγές της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε, αν και προκλήθηκε, να απαντήσει για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς και ότι υπέπεσε σε αντίφαση καθώς υποβάθμισε το περιστατικό με τους δυο στρατιωτικούς στον Έβρο ως σύνηθες μεθοριακό, την ίδια ώρα που η ίδια η κυβέρνηση το έχει διεθνοποιήσει (σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΟΗΕ).
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου