Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Συζητήθηκε το δημοσίευμα του «Ε.Κ.» για το δάνειο των $10 εκατ. της Αρχ/πής στη Σύνοδο του Φαναρίου


Του Θεοδώρου Καλμούκου



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο. Φωτογραφία αρχείου: Δημήτριος Πανάγος.
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Αναφορά στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα» της Δευτέρας 5ης Μαρτίου 2018, με τίτλο Δάνειο $10 εκατ. προσπαθεί να πάρει η Αρχιεπισκοπή μας» και με υπότιτλο «με εγγύηση τα δύο κτίρια που είναι τα γραφεία της στη ΝΥ», έγινε κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου τη Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε εν Συνόδω σχετικά ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος για το δάνειο των $10 εκατομμυρίων, ο οποίος φέρεται να απάντησε πως δεν γνωρίζω ο Αρχιεπίσκοπος είναι εδώ ρωτήστε τον.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο οποίος είναι επίσης Συνοδικός πάρεδρος σ’ αυτή την Συνοδική περίοδο, φέρεται να είπε ότι αυτά είναι μία παραφιλολογία, είναι δυνατόν να χάσουμε τα κτίρια; Ωστόσο παράλληλα συμπλήρωσε ξέρετε τί σας ζητούν όταν θελήσετε να πάρετε δάνειο; Πρέπει να δηλώσετε όλα σας τα περιουσιακά στοιχεία, κι εμείς έχομε αυτά τα κτίρια, αυτά θα δηλώσουμε.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στραφείς προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο του είπε σας παρακαλώ πολύ άλλη αφορά να φροντίσετε όταν κατηγορούν το Πατριαρχείο ότι ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση στην Αμερική να μην το επιτρέπετε και να μην μένει αναπάντητο.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απάντησε, μα όχι Παναγιότατε πώς είναι δυνατόν, δεν λέγονται αυτά τα πράγματα, δεν ακούστηκε κάτι τέτοιο. Κι ο Πατριάρχης του είπε ακούστηκε, αφού μαθαίνουμε πως κι αυτός ο Μπαρούντι το είπε, αλλά και μία άλλη φορά σε μία συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου ελέχθη και πάλι αυτό και κανείς δεν το απάντησε και τόνισε να μην το επιτρέπετε διότι δεν είναι αλήθεια.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος είπε ναι Παναγιότατε έχετε δίκιο και φυσικά δεν είναι αλήθεια. Είναι δυνατόν εσείς να ευθύνεστε για τα δικά μας προβλήματα; Τί είναι το ένα εκατομμύριο που δίνουμε; Δεν είναι τίποτε.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος, ο οποίος απευθυνθείς στον Πατριάρχη είπε, Παναγιότατε έχετε δίκιο λέγονται αυτά πώς δεν λέγονται, δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν λέγονται.
Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο ως εξής: Άγιε Αμερικής πόσα είναι τα ετήσια έσοδα της Αρχιεπισκοπής; Κι ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε 19 με 20 εκατομμύρια δολάρια. Συνέχισε ο Μητροπολίτης Ρόδου λέγοντας πως δίνετε από τα 19-20 εκατομμύρια το ένα εκατομμύριο, δηλαδή πέντε τοις εκατό. Εγώ ξέρετε πόσα δίνω με βάσει τα έσοδα μου; Το σαράντα τοις εκατό.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης της Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος ζήτησε τον λόγο από τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο ρωτώντας τον γιατί το κάνατε αυτό και με φέρατε σε δύσκολη θέση; Τί ερωτήσεις ήταν αυτές που κάνατε;
Η Σύνοδος αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της την Πέμπτη 8 Μαρτίου, βασικά με την ανάγνωση και έγκριση των πρακτικών της προηγούμενης Συνόδου του μηνός Φεβρουαρίου.
Εξ’ άλλου ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι σε θέση να γνωρίζει πως εξακολουθεί να είναι έντονος ο απόηχος από την συνεδρίαση για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής που έγινε την Πέμπτη 1η Μαρτίου στη Βοστώνη, καθότι πολλοί πρόεδροι και μέλη κοινοτικών συμβουλίων έφυγαν έντονα προβληματισμένοι και με χωρίς πειστικές απαντήσεις για τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής τα οποία και επιβεβαιώθηκαν από τους εκπροσώπους της Αρχιεπισκοπής κατά τη συνεδρίαση.
Επίσης άρχισαν να διερωτώνται για θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά θέματα της Μητρόπολης Βοστώνης, όπως ποίοι απαρτίζουν το Μητροπολιτικό Συμβούλιο; Πότε έγιναν εκλογές τελευταία φορά για την ανανέωση του; Γιατί δεν έχουν γίνει τοπικές Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις και γιατί δεν έχουν δοθεί οικονομικές αναφορές και απολογισμοί, όπως προβλέπεται από τους Κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής, τους οποίους έχουν ψηφίσει οι Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις της Αρχιεπισκοπής κι έχει εγκρίνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι μέλη κοινοτικών συμβουλίων, ανάμεσα στα οποία είναι νομικοί και επιχειρηματίες, θα θέσουν σωρεία ζητημάτων και ερωτηματικών στην 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου στη Βοστώνη, ενώ ήδη είχαν μία πρώτη τηλεφωνική συνδιάσκεψη.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου