Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων.

Αγαπητέ Φίλε, Αγαπητή Φίλη,

Εάν δεν μιλάτε καλά Ελληνικά η ιστοσελίδα μας σας δίνει την ευκαιρία να διαβάσετε όλα τα άρθρα στη γλώσσα της αρεσκείας πατώντας το “ποντικάκι” εδώ αριστερά που λέει Translate, Επιλογή Γλώσσας και διαλέξτε τη γλώσσα που καταλαβαίνετε καλύτερα! Σας παρακαλούμε να το πείτε και σε άλλους. Σας ευχαριστούμε και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Dear friend

if Greek is not your primary language, now, you can read this web page: paneliakos.com in almost 100 different languages. On the left side here, you will see Translate Επιλογή Γλώσσας”, click with computer mouse on top of “Επιλογή Γλώσσας” and read our web page in the language of your preference. Now you could read paneliakos.com in almost 100 languages in a mater of a few seconds. Please tell others. Thank you.

HAPPY HOLIDAYS

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ για τα F-35 προς Τουρκία ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου, 2018
Του Βασίλη Νέδου
Πληθαίνουν οι φωνές στο εσωτερικό των ΗΠΑ για σύνδεση της συμφωνίας με την Τουρκία για συμπαραγωγή του F-35 με τη σχεδιαζόμενη από την Αγκυρα, αλλά ακόμη εκκρεμή, προμήθεια πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πιέσεις για ακύρωση, αναστολή ή και τροποποίηση της συμφωνίας αγοράς F-35, σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η προμήθεια ρωσικών πυραυλικών συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει παραγγείλει σε αρχικό στάδιο 100 αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου και συμμετέχει στο πρόγραμμα του αεροσκάφους ως συμπαραγωγός χώρα. Τον περασμένο Νοέμβριο, είχε αρχικά εκφράσει τις σχετικές ανησυχίες η Χάιντι Γκραντ, εκ των μόνιμων υφυπουργών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, για τη διαλειτουργικότητα των ρωσικής κατασκευής συστημάτων με τα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35.
Η ανησυχία της κ. Γκραντ δεν ήταν, προφανώς, τεχνικού χαρακτήρα, αλλά συνδεόταν άμεσα με την πιθανότητα απόκτησης, μέσω των συστημάτων διασύνδεσης των S-400, κρίσιμων στοιχείων για τον τρόπο λειτουργίας των F-35. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο έως σήμερα δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία Μόσχας - Αγκυρας για την αγορά S-400 είναι η παράλληλη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Τους προηγούμενους μήνες, μέλη του Κογκρέσου όπως ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Σισίλιν ζητούσαν ακύρωση της συμφωνίας παραχώρησης F-35 στην Τουρκία, ως αντίποινα για την επίθεση Τούρκων φρουρών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών κατά την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι, με την αφορμή του ξυλοδαρμού των διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, είχε «μπλοκαριστεί» η πώληση ημιαυτόματων όπλων αμερικανικής κατασκευής στη φρουρά του Ερντογάν, ενώ είχαν ασκηθεί πιέσεις για ακόμα πιο δραστική απάντηση. Ιδιαίτερα ενεργητικοί στην κατεύθυνση της άσκησης πιέσεων προς το Κογκρέσο είναι Ελληνες αλλά και Αρμένιοι ομογενείς, οι οποίοι αναδεικνύουν τη γενικότερη τουρκική στάση έναντι των χωρών καταγωγής τους, αλλά και ως προς την Κύπρο. Με βάση τον προγραμματισμό της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, τα πρώτα 10 ή 12 μαχητικά πέμπτης γενιάς τύπου F-35 θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2018, ενώ τα υπόλοιπα έως το 2022.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου