Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Διαλέξεις για την Ανατολική Μεσόγειο στο Emmanuel College της Βοστώνης και η παρέμβαση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων

Diplomacy, Innovation and Leadership in The Eastern Mediterranean

Στο Emmanuel College της Βοστώνης ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Δρ. Πέτρος Βαμβακάς έχει αρχίσει ένα πρόγραμμα με ομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο όπου χθες το βράδυ έγινε η δεύτερη ομιλία (προηγήθηκε αυτή του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Βοστώνη πριν 2 εβδομάδες).
Στη χθεσινή ομιλία (lecture) ομιλητής ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας κ. Ομούρ Μπουντάκ και την παρακολούθησαν φοιτητές, ακαδημαϊκοί και αρκετοί Έλληνες ομογενείς.

Αρκετά διαβασμένος ο Τούρκος διπλωμάτης κράτησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου σε υψηλά επίπεδα αφού έδωσε αρκετά στοιχεία με αναλύσεις και στατιστικές για την Τουρκία και την Γεωπολιτική της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όταν έφτασε στο θέμα του ΝΑΤΟ και της συμμαχίας της χώρας του με τις ΗΠΑ είπε ότι από τότε που έγιναν σύμμαχοι συνεργάζονται, αλλά, διευκρίνισε ότι η Τουρκία είναι απαγοητευμένη γιατί οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν στην Τουρκία τον εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο του 2016.

Ακόμα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, και ότι παίζουν “καταλυτικό” ρόλο στην διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Αναφέρθηκε για το πόλεμο στη Συρία, για τους Κούρδους, στις φιλικές σχέσεις που έχει η χώρα του με την Ελλάδα...  
Σαν "υπάλληλος" του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε έμφαση για την ανοδική πορεία της Τουρκίας στην οικονομία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη συνεργασία με τις άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδος.
Η ομιλία του κράτησε 40 λεπτά και μετά ακολούθησαν ερωτήσεις. Μία φοιτήτρια τον ρώτησε “Γιατί η Τουρκία ενδιαφέρετε για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση;”
Η απάντηση του Τούρκου διπλωμάτη ήταν ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και στις χώρες αυτές υπάρχουν Τουρκικές μειονότητες.

Για να ακολουθήσει ερώτηση από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων κ. Βασίλειο Καυκά που ήταν προσκεκλημένος στην ομιλία.

"Εντιμότατε κ. Γενικέ, πριν δύο-τρία χρόνια η Τουρκία είχε πλησιάσει πολύ να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως ακολούθησε το μεταναστευτικό κύμα, το αποτυχημένο πραξικόπημα και το δημοψήφισμα στη Τουρκία και άλλα ώστε να απομακρυνθεί η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπατε ότι ενδιαφέρει την Τουρκία οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μέλος ένα ανεξάρτητο κράτος το οποίο είναι διχοτομημένο και η Τουρκία δεν θέλει να ενωθεί. Μιλάω για την Κύπρο. Τι έχετε να πείτε;"
Προς στιγμή ο Τούρκος διπλωμάτης μάσαγε τα λόγια του για να απαντήσει ψιθυριστά: 
“Το σχέδιο Ανάν ήταν καλό αλλά δεν το ψήφισαν.  Εύχομαι να υπάρξει πρόοδος και να ενωθεί”.

Ακολούθησε δεξίωση στην οποία ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας δεν παρευρέθη!

Η επόμενη ομιλία θα είναι σε δύο εβδομάδες με προσκαλεσμένο αυτή τη φορά τον Γενικό Πρόξενο του Ισραήλ στη Βοστώνη και στις 15 Μαρτίου θα μιλήσει ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Ψαλιδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου