Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

«Θύμα» της κρίσης η χοιροσφαγή στα Μακρίσια


 Κυριακή, 4 Φεβρουαρίου, 2018
Ισχυρό αποτύπωμα στο έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσια έχει αφήσει η οικονομική κρίση, αφού τη φετινή χρονιά ήταν αισθητά λιγότεροι αυτοί που το κράτησαν ζωντανό. Η τσίκνα αναδύθηκε από λιγότερες αυλές, καθώς λίγα σπίτια έστησαν πάγκους και σχάρες για να αναβιώσουν ένα έθιμο που ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Βασικός παράγοντας είναι το κόστος, αφού για να σφάξει κάποιος έναν χοίρο, είτε τον αγοράσει είτε τον εκθρέψει μόνος  του, θα φτάσει τα 400 με 500 ευρώ. Μοιραία, η πλειονότητα των πολιτών επιλέγουν να αγοράσουν ένα μικρό κομμάτι για ετοιμάσουν λίγο παστό για το σπίτι, μην μπορώντας να διατηρήσουν ισχυρό το έθιμο.
Όπως εξηγεί στην εφ. «Πατρίς» ο 21χρονος Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, ουσιαστικά το έθιμο έχει σβήσει και μόνο λίγοι κάτοικοι παλεύουν να το κρατήσουν ζωντανό μέσα στην κρίση…
«Είναι πολύ περιορισμένη η κίνηση, ζήτημα αν θα έχουμε του χρόνου ένα 5%. Έχει επηρεάσει πολύ η κρίση. Είτε το θρέψεις είτε το αγοράσεις το γουρούνι, κοστίζει περίπου το ίδιο, οπότε το έχουν σταματήσει εντελώς οι περισσότεροι. Σε λίγο καιρό το παστό θα είναι δυσεύρετο, δεν βλέπω να υπάρχει καθόλου τα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει σβήσει το έθιμο, όταν γίνεται μόνο σε πέντε σπίτια ενώ παλιότερα γινόταν  σε όλο το χωριό. Είναι μετρημένα στα δάχτυλα φέτος τα γουρούνια στα Μακρίσια», δηλώνει ο Χαράλαμπος.
Ο πρόεδρος της ΤΚ Μακρισίων, Παναγιώτης Γριβάκης, επισημαίνει στην εφ. «Πατρίς» ότι εδώ και πέντε χρόνια έχει ατονήσει το έθιμο ένεκα της κρίσης, αλλά αρκετοί κάτοικοι κρατούν το έθιμο ζωντανό, έστω και με λιγότερα χρήματα. Παράλληλα, τονίζει ότι πλέον δεν γίνεται μόνο μία ημέρα αλλα διαρκεί περισσότερες ημέρες και κορυφώνεται την Τσικνοπέμπτη.
«Το έθιμο έχει μετατοπιστεί από την Παρασκευή στο Σάββατο και στην Κυριακή, διότι πολλοί συνδημότες μας χρειάζονται βοήθεια. Έτσι έχουμε έναρξη την Πέμπτη και κορυφώνεται το σφάξιμο ως την Κυριακή. Παρά την κρίση που βιώνουμε και με την εν μέρει καλή ελαιοκομική σοδειά, φρόντισε η κάθε οικογένεια των Μακρισίων να αγοράσει από ένα χοιρινό για να τηρήσει ένα έθιμο από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά», ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γριβάκης προσθέτοντας ότι είναι καθοριστική η συμβολή της νεότερης γενιάς.
«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μειωθεί λίγο η δύναμη του εθίμου, αλλά οι κάτοικοι των Μακρισίων προσπαθούν παρά την κρίση να το κρατήσουν. Από τη Δευτέρα θα αρχίσει η παραγωγή του παστού και θα κορυφωθεί την Τσικνοπέμπτη. Το χωριό μας φημίζεται για την ποιότητα του παστού για αυτό και καλώ όλο τον κόσμο να έρθει και να περάσει καλά. Αν δεν ήταν οι νέοι παρόντες, θα είχε εξαφανιστεί πολύ νωρίτερα το έθιμο», σημείωσε ο κ. Γριβάκης.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου