Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΝΕΑ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ στο τέλος της σελίδας, κάτω δεξιά που λέει “Παλαιότερες Αναρτήσεις”. Πατήστε με το “ποντικάκι” πάνω και θα βρείτε ειδήσεις και νέα σημερινά ή χθεσινά και προηγουμένων ημερών, μηνών, χρόνων. ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Ερχεται και νέος γύρος με πρωταγωνιστές γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους μη πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Ο γρίφος των προστατευομένων μαρτύρων

Υπόθεση Novartis: Ο γρίφος των προστατευομένων μαρτύρων
 Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018Το κεφάλαιο «προστατευόμενοι μάρτυρες» και οι ανώνυμες καταθέσεις τους, τρεις τον αριθμό, αναδεικνύεται στη βασικότερη εστία «πόλωσης» ανάμεσα στις δικαστικές αρχές και πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis. Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, διατυπώνεται πλέον ανοικτά αίτημα αποκάλυψης τηςταυτότητας των μαρτύρων, όταν στον αντίποδα δικαστικές πηγές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο - εκτιμώμενο ως απειλή ακόμη και για την ίδια τη ζωή των προσώπων αυτών.

Η εξίσωση είναι εξάλλου στρυφνή: είκοσι μάρτυρες συνολικά, τρεις προστατευόμενοι, ουδεμία πληροφορία ως προς το πώς - αν έχουν αλλάξει κατοικία για παράδειγμα - προφυλάσσεται η υπόστασή τους στην υπόθεση. Οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά φειδωλές, επικρατεί μούδιασμα, και το μόνο που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ούτως ή άλλως δεν θα ήταν κατηγορούμενοι.

Δεδομένου ότι οι μαρτυρίες ως προς τα πολιτικά πρόσωπα δέχονται πυρά, καθώς κάνουν λόγο για λεφτά που διακινούνται χέρι με χέρι, αποκλείοντας την όποια αποτύπωση της ροής μαύρου χρήματος μέσα από τα γρανάζια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την ύπαρξη αδιαμφισβήτητων στοιχείων, πληροφορίες από δικαστικές πηγές φέρουν τους προστατευόμενους μάρτυρες ως «ιδιαιτέρως αξιόπιστους», καθώς - όπως λέγεται - είναι σε θέση να έχουν γνώση, ήταν με άλλα λόγια πολύ κοντά στα επίδικα γεγονότα την εποχή της έκβασης τους, ενώ παράλληλα έχουν προσκομίσει στοιχεία, έγγραφα και άλλα, που αποδεικνύουν αυτή τους τη συνάφεια.

Στο πλαίσιο του - ενεργού - νόμου που θέλει καθεστώς προστασίας για μάρτυρες σε συγκεκριμένες υποθέσεις, τα τρία αυτά πρόσωπα έχουν καταθέσει ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς τους τελευταίους χονδρικά δυο μήνες, ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και να κλητευθούν εκ νέου, αν κριθεί απαραίτητο.

«Αν πάντως κάποιος προσπαθούσε να ανιχνεύσει το γενικό μοτίβο που ακολούθησαν οι εισαγγελείς στις καταθέσεις, θα έπρεπε να καταλήξει μάλλον στο ότι οι μάρτυρες καλούνταν να προσδιορίσουν κάθε φορά το ελάχιστο ποσό της μίζας», τονίζει πηγή που είναι σε θέση να διαβάζει πίσω από τις λέξεις της δικογραφίας. «Η μόνη μη συντηρητική εκτίμηση φαίνεται να ειναι αυτή για τα 40 εκατομμύρια ευρώ που λέγεται ότι κατευθύνθηκαν σε τρία πολιτικά πρόσωπα».

Αξίζει να τονιστεί ότι στις καταθέσεις που έχει συνολικά στα χέρια της η Εισαγγελία Διαφθοράς, δεν έχει την τιμητική της μόνο η Novartis, καθώς γίνεται αναφορά και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Ερχεται και δεύτερος «γύρος»


Και ενώ το πολιτικό σκηνικό φλέγεται, με αντιδράσεις, αντιπαραθέσεις ακόμη και μηνύσεις από πολιτικά πρόσωπα που θίγονται στην υπόθεση αυτή, αναμένεται σύντομα και νέος γύρος από την Εισαγγελία Διαφθοράς, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της έρευνας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με πρωταγωνιστές γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους (όχι πολιτικά πρόσωπα), που φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί.

Συνεχίζεται ασφαλώς και η έρευνα ως προς το σκέλος του ξεπλύματος που αφορά τους πολιτικούς, ενώ αναμένονται οι απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν υποβάλει γενικότερα οι αρχές σε Ελβετία και Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση ότι η διαδρομή της μίζας δεν περιορίζεται στο χρονικό φάσμα της έρευνας, από το 2006 - 2007 ως το 2015, αλλά πάει πολύ πιο πίσω, φθάνοντας ως το millennium.

Το έτος 2000 είναι άλλωστε και η αφετηρία υπολογισμού (ως το 2015) της ζημίας για το ελληνικό Δημόσιο από τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis, σε ποσό μεγαλύτερο των 3 δις ευρώ _και 23 δις ευρώ, με γενική κατόπτευση της διαφθοράς στον χώρο του φαρμάκου.

Η εκτίμηση θεωρείται ως προάγγελος αποζημίωσης μαμούθ που ίσως απαιτήσουν οι ελληνικές αρχές από τον πολυεθνικό κολοσσό, με την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου