Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ενταση στη Σύνοδο του Φαναρίου δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με τα πρακτικά




Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ενταση προκλήθηκε στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, με πρωτουργό τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος έθεσε θέμα των πρακτικών της προηγούμενης Συνόδου του περασμένου μηνός Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε αποκαλύψει λεπτομερώς τα όσα ελέχθησαν και διημείφθησαν στη συνεδρίαση της Συνόδου του Ιανουαρίου για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και τον Ναό του Αγίου Νικολάου, οι εργασίες ανοικοδόμησης του οποίου έχουν σταματήσει λόγω χρεών της Αρχιεπισκοπής.
Κυλούσε ομαλά η συνεδρίαση μέχρι τη στιγμή που διαβάσθηκε το πρακτικό της ημέρας εκείνης της προηγούμενης Συνόδου του Ιανουαρίου που έγινε η έντονη συζήτηση για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την οικονομική της κατάσταση.
Αμέσως μετά την ανάγνωση των πρακτικών ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απευθυνθείς στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, είπε πως δεν μου άρεσε αυτό το πρακτικό διότι δεν ακούγονται ωραία όλα αυτά. Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος είναι ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος της νήσου Χάλκης, στο κτιριακό συγκρότημα της οποίας στεγάζεται η διάσημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο κ. Ελπιδοφόρος ήταν ένας από τους Συνοδικούς ο οποίος είχε θέσει τα θέματα της Αρχιεπισκοπής στην προηγούμενη Σύνοδο του Ιανουαρίου.
Ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος ζήτησε τον λόγο από τον Πατριάρχη για να μιλήσει, λέγοντας πως δεν είχε σκοπό να ομιλήσει διότι ό,τι είχε να πει τα είπε εν Συνόδω στην προηγούμενη συνεδρίασή τους και καταχωρήθηκε με ακρίβεια στα πρακτικά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οπότε ο καθένας είναι υπεύθυνος έναντι της ιστορίας.
Επειδή όμως τον έψεξε ο Αγιος Αμερικής ζήτησε να ομιλήσει κι αυτή τη φορά θα τα πει πιο ευθέως τα πράγματα διότι ο τρόπος με τον οποίον αναφέρθηκε σε εκείνον ο Αγιος Αμερικής δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.
Απευθυνθείς ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο είπε πως κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω Αγιε Αμερικής πως κάθε φορά που σας τίθενται κάποια ερωτήματα αρχίζει μία μακροσκελέστατη αγόρευση, ομιλείτε για την Αγία Γραφή, για τους Αγίους της Εκκλησίας μας, για τον Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, μιλάτε για Αγιογραφικά χωρία, μιλάτε για θεωρίες και αναφέρεσθε στην ιστορία αλλά για την ουσία της ερώτησης δεν απαντάτε ποτέ.
Μιλάτε πολλή ώρα, κουράζονται όλοι και εσείς μένετε ικανοποιημένος ότι απαντήσατε. Αυτή η τακτική σας πιάνει για μία ή δύο φορές αλλά δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντήσετε σε συγκεκριμένα ερωτήματα και το χειρότερο που κάνετε είναι που μεταθέτετε το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι ποιος διαρρέει αυτά που συζητιούνται εδώ διότι ζούμε σ’ ένα κόσμο στον οποίον δεν μπορεί να κρυφτεί ποτέ τίποτε.
Ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος είπε του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου πως μεταθέτετε το πρόβλημα και κατηγορείτε την Αγία και Ιερά Σύνοδο, αυτό το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας, ότι διαρρέει τις συζητήσεις. Εσείς μιλάτε για διαρροές Αγιε Αμερικής;
Οι σημαντικότερες και χειρότερες διαρροές που έχουν γίνει είναι από στενούς σας συνεργάτες από την Αρχιεπισκοπή. Σας θυμίζω όλα αυτά τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν. Πριν λίγα λεπτά της ώρας διαβάστηκε το πρακτικό της Συνόδου για τον ύμνο και έπαινο που κάνατε για τον Τζέρι Δημητρίου. Αυτός λοιπόν ο Τζέρι Δημητρίου έγραψε ένα γράμμα και δημοσιεύθηκε ατόφιο, και σας ερωτώ σ’ αυτό το γράμμα έχετε κάτι να μας απαντήσετε;
Συνέχισε ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος να ρωτά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο πόσα λεφτά λείπουν; Πού πήγαν τα λεφτά που λείπουν; Πώς σκέπτεστε να τα αναπληρώσετε;
Στην αγόρευσή σας πριν λίγο είπατε ότι για πρώτη φορά στα 18 χρόνια, και μάλιστα καυχηθήκατε γι’ αυτό, ισοσκελίσατε τα έσοδα και τα έξοδα του μηνός και το θεωρείτε επιτυχία; Χρειασθήκατε 18 χρόνια να ισοσκελίσετε τα έξοδα του μηνός τη στιγμή που το τελευταίο μπακάλικο ξέρει πώς γίνονται αυτά κι εσείς το λέτε σοβαρά ότι το θεωρείτε επιτυχία σας;
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος έφτασε στο σημείο να πει πως υπάρχει κασετόφωνο εδώ μέσα και τα καταγράφει ο «Εθνικός Κήρυκας», ενώ του ελέχθη ότι ίσως να υπάρχει και στη δική σας την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής διότι λίγα μόλις λεπτά που προβήκατε στη σύνθεση του τριπροσώπου ο «Ε.Κ.» είχε τα πάντα λεπτομερώς.
Επίσης, το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Δέρκων κ. Απόστολος ο οποίος είπε ότι εμείς εδώ στο Πατριαρχείο έχουμε υπαλλήλους οι οποίοι ελέγχουν τα έσοδα, τα έξοδα, ξέρουμε πόσα μπαίνουν και πόσα βγαίνουν στο ταμείο μας, εσείς δεν έχετε πώς λείπουν τόσα χρήματα;
Απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντας πως μετά το διαπιστώσαμε, σε αντίθεση με τα όσα καταμαρτύρησε ο στενός και εξ’ απορρήτων του συνεργάτης Τζέρι Δημητρίου στην επιστολή του της 26ης Ιανουαρίου, ότι γνώριζε τα πάντα και ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος απεφάσιζε.
Επίσης, μίλησε και ο Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος και έθεσε και πάλι τα θέματα ων οικονομικών.
Κάποια στιγμή επιχείρησε να μιλήσει ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, ο οποίος έσπευσε να υπερασπισθεί τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο πλην όμως λόγω εκνευρισμού και ταραχής μπέρδευε τα ελληνικά και τα αγγλικά και έλεγε κάποια ακατανόητα πράγματα που τελικά κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει, ενώ ο Πατριάρχης άκουσε σιωπηλώς.
Ο κ. Σάββας ευρεθείς εκτός θέματος άρχισε να ρωτά ξέρετε πόσα χρήματα στοιχίζει ένας φοιτητής να σπουδάσει στη Σχολή;
Τελικά δεν υπήρχε συνοχή και η συνεδρίαση έληξε εκεί. Στο τέλος ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στο γραφείο του και μίλησαν κατ’ ιδίαν.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου