Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υποστηρίζει ότι πέτυχε οικονομική σταθερότητα


 Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, 2018



Η είσοδος του Αρχιεπισκοπικού μεγάρου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με ανακοινωθέν της ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει «οικονομική σταθερότητα» από την κατάσταση «πτώχευσης» που είχε περιέλθει.
Στο ανακοινωθέν, το οποίο μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί μόνο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρεται ότι «υπό την ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη αναδιοργανωτική διαδικασία η οποία προήγαγε την οικονομική σταθερότητα της Αρχιεπισκοπής».
Υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν πως «η Αρχιεπισκοπή προβλέπεται τώρα να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και να δημιουργήσει επί πλέον χρηματικά ποσά τα οποία θα διατεθούν κατ’ αρχήν για την αποπληρωμή των οικονομικών της υποχρεώσεων και συνέχεια για τη δημιουργία αποθεματικού για το μέλλον».
Τονίζεται ότι στο ανακοινωθέν δεν παρέχονται συγκεκριμένοι αριθμοί. Ωστόσο, επαναλαμβάνεται ότι «ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, η Εκτελεστική Επιτροπή και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο αντέδρασαν αποφασιστικά για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων τα οποία ανακαλύφθηκαν το 2017. Η Αρχιεπισκοπή ξεπέρασε τις οικονομικές προκλήσεις διορίζοντας καινούργια ηγετική ομάδα και οργανωτική δομή, εφαρμόζοντας καινούργιες μεθόδους και διαδικασίες για να ελέγχει και κατευθύνει τα έξοδα, μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού ο οποίος θα επιτρέπει την δυναμική παρακολούθηση και διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής».
Αναφέρεται επίσης στο ανακοινωθέν των ότι «έπειτα από τη λήξη της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης το 2016, ο Αρχιεπίσκοπος αναδιοργάνωσε την Εκτελεστική Επιτροπή με νέα λαϊκή ηγεσία στα υψηλότερα κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων και του αντιπροέδρου και του ταμία.
Ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ανέλαβε νευραλγικές διοικητικές υποχρεώσεις έπειτα από την παραίτηση του πρώην Διευθυντή Διοίκησης τον Σεπτέμβριο του 2017. Ο π. Σωτήριος Μπαρούντι διορίσθηκε Διευθυντής των Οικονομικών -CFO- της Αρχιεπισκοπής τον Σεπτέμβριο του 2017. Πριν από τον διορισμό του, στην Αρχιεπισκοπή δεν υπήρχε η θέση του CFO. Προσθέτοντας αυτή τη θέση έγινε μία σοβαρή αλλαγή στην Αρχιεπισκοπική διοικητική δομή, διαχωρισμού της διοίκησης από τα οικονομικά».
Το ανακοινωθέν εμφανίζει ουσιαστικά τον Αρχιεπίσκοπο να προέβη σ’ αυτές τις αλλαγές, όπως τονίζει συνεχώς. Αναγράφεται στο ανακοινωθέν ότι «ο Αρχιεπίσκοπος διόρισε μία καινούργια ομάδα από οικονομικούς και νομικούς επαγγελματίες, προκειμένου να υπηρετήσουν στην Ελεγκτική Επιτροπή, με πρόεδρο την κυρία Ελένη Αλλεν. Στις ευθύνες της Ελεγκτικής Επιτροπής συμπεριλαμβάνονται η αξιολόγηση, αξιοπιστία και η ακρίβεια της οικονομικής αναφοράς. Επιλογή εξωτερικών ελεγκτών. Συναντήσεως για τη μελέτη των σχεδίων ελέγχων και αποτελεσμάτων. Ελέγχους εσωτερικών κανονισμών και δημιουργία αναγκαίων διορθωτικών προγραμμάτων».
Τονίζεται ακόμα, πως «ο Αρχιεπίσκοπος διόρισε τον Αρχοντα Λάζαρο Κίρκο ως πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής. Υπό την ηγεσία του η Επιτροπή των Οικονομικών ανέλαβε τον πρέποντα ρόλο λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής, αναφορικά με την ηγεσία και παρακολούθηση των τομέων των προϋπολογισμών, των εξόδων, των οικονομικών, του ταμείου και την μακροχρόνιας στρατηγικής προγραμματισμού. Εφαρμογή των νέων μεθόδων και διαδικασιών ελέγχου και διαχείρισης εξόδων».
Υπογραμμίζεται ότι «η Αρχιεπισκοπή φιλοδοξεί να καταστεί ένας πρώτης κατηγορίας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός».
Το ανακοινωθέν αναφέρει ότι «η Αρχιεπισκοπή μείωσε περί τα $8 εκατομμύρια ή περίπου το 25% των ετήσιων λειτουργικών της εξόδων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αρχιεπισκοπή να απαλείφει το προηγούμενο λειτουργικό της έλλειμμα και τώρα προβλέπεται να επιτύχει ισοσκελισμό του προϋπολογισμού της και να δημιουργήσει επί πλέον χρηματικά ποσά. Επί πλέον έχουν μειωθεί λογιστικά χρέη από προηγούμενα χρόνια. Το κόστος των μειώσεων επιτεύχθηκε μόνιμα και δομικά πρωτίστως με τη μείωση προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, με την μείωση γενικών διοικητικών εσόδων και με την θέσπιση διοικητικών πρωτοκόλλων και ελέγχων».
Επιτεύχθηκε ένας οικονομικός προϋπολογισμός του έτους 2018 ο οποίος αντανακλά την αληθινή οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής. Ο ταμίας και η Επιτροπή των Οικονομικών θα συνεργασθούν με τη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής για να επιβλέψουν τις διαφοροποιήσεις του νέου προϋπολογισμού σχετικά με την πραγματική του λειτουργία.
Αυτός ο προϋπολογισμός είναι το πρώτο και βασικό βήμα δημιουργίας ενός στέρεου θεμελίου για τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.
Ο προϋπολογισμός του 2018 θα δημοσιοποιηθεί μελλοντικά.
Η Αρχιεπισκοπή έχει αποκαλύψει ότι επιβαρύνεται από συγκεκριμένες υποχρεώσεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων οικονομικών της προβλημάτων. Η Αρχιεπισκοπή έχει προσλάβει ειδήμονες, προκειμένου να προσδιορίσουν το μέγεθος και τη φύση αυτήν των οικονομικών υποχρεώσεων.
Η Αρχιεπισκοπή απεκάλυψε επίσης ότι συγκεκριμένοι περιοριστικοί και αποκλειστικοί λογαριασμοί (custodial and restricted accounts) χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν λειτουργικά έξοδα.
Η Αρχιεπισκοπή θα θέσει προτεραιότητα για την επίσπευση της επιστροφής των ποσών σ’ αυτούς τους λογαριασμούς (custodial & restricted).
Στο ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι κοινότητες έστειλαν στην πληρότητά τους δηλαδή εκατό τοις εκατό τα προϋπολογισθέντα ποσά των οικονομικών συνεισφορών τους για το έτος 2017.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου