Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

«Στην τελική ευθεία ο νέος Καλλικράτης» – Τι είπε ο υπουργός Εσωτερικών στην έναρξη του Αναπτυξιακού Συνεδρίου


 Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, 2018

Στην τελική ευθεία επεξεργασίας έχει εισέλθει η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο «Καλλικράτη», η οποία πρόκειται να τεθεί σε δημόσιο διάλογο μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αυτό επισήμανε από το βήμα του 9ου συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στο νέο λιμάνι της Πάτρας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιωτης Σκουρλέτης, ανοίγοντας χθες τις διήμερες εργασίες του, που θα ολοκληρωθούν σήμερα με την ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ο κ.Σκουρλέτης  αναφέρθηκε στο συνολικό πλαίσιο   αλλαγών στους δήμους και στις περιφέρειες, τονίζοντας ότι βασικός του στόχος είναι να υπάρξει ανακατανομή αρμοδιότητων στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, ωστε να υπάρξει καλύτερη λετουργία τους προς όφελος των πολιτών. Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της αυτοδιοίκησης με πρόνοιες και ασφαλιστικές δικλείδες όμως που θα εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των δήμων. Εξήγγειλε ακόμη ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα υπάρξουν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των πόρων στους δήμους, η δημιουργία διαδημοτικών συνδέσμων ανά νομό για τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών και ο εξορθολογισμός στα κωλλύματα εκλογιμότητας.
Όσον αφορά τις τοπικές κοινότητες ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται αλλά θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων διοικησης. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες. Επίσης οι Δημοτικές Ενότητες διατηρούνται μόνο ως εκλογικές περιφέρειες, για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των προ-Καλλικρατικών Δήμων στα Δημοτικά Συμβούλια. Οι αρμοδιότητές τους αυξάνονται, συνοδευόμενες και από τμήμα του εκάστοτε δημοτικού προϋπολογισμού που θα επιφυλάσσεται υπέρ των Κοινοτήτων, το οποίο θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του συμμετοχικού προϋπολογισμού.
Ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση μετά από πολλα χρόνια αυξάνει το 2018 τους πόρους για την αυτοδιοίκηση και ανακοίνωσε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα προκηρυχθούν δύο προσκλήσεις που αφορούν, η πρώτη στην προμήθεια μέσων  και οχημάτων από τους δήμους και η δεύτερη σε προμήθεια οργάνων παιδικών χαρών και των φωτιστικών τους σωμάτων.
Αναφέρθηκε τέλος  στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει μεγάλα ποσοστά ανεργίας, και ότι είναι μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις που. όπως ισχυρίστηκε, δεν αξιοποίησαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Έξι άξονες
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας στον χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων  ότι: «ήρθε η ώρα να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Είναι η ώρα να δούμε τα θέματα των ανισοτήτων, κοινωνικών, οικονομικών παραγωγικών, κατανομής πόρων σε επίπεδο Δημοσίων Επενδύσεων. Ειδικά εδώ στον δυτικό άξονα, όπου για χρόνια πληρώνουμε ένα αθηνοκεντρικό μοντέλο. Ο δυτικός άξονας πρέπει να μπει ισότιμα στην παραγωγή του εθνικού πλούτου και την αναδιάταξη σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες της Περιφέρειας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε  στους έξι άξονες που έχει θέσει η Περιφέρεια και αφορούν:
–              Τα Οδικά Δίκτυα (Ολοκλήρωση Ολυμπίας  Οδού μέχρι την Τσακώνα, έναρξη των εργασιών στην Πατρών – Πύργου)
–              Ενεργειακά δίκτυα  (Χρηματοδότηση δικτύων για την έλευση του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο)
–              Σιδηροδρομικό δίκτυο (Κόρινθο – Πάτρα  –  Πύργο – Αρχαία Ολυμπία Λειτουργία της  γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία).
–              Εγγειοβελτιωτικά δίκτυα (Αποκατάσταση και αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων.)
–              Πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Στο Αγρίνιο, λειτουργία 3 τμημάτων και Κοσμητείας, δημιουργία σχολής ΑΤΕΙ στην Ηλεία, λειτουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Σύγχρονες φοιτητικές εστίες Πάτρα, Πύργο, Αμαλιάδα, Αγρίνιο)
–              Ανεργία (Κατάρτιση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα δίνει απαντήσεις στο αύριο, βασισμένο στο νέο παραγωγικό πρότυπο που θα συνδιαμορφώσουμε)
Νωρίτερα, στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος της Πάτρας κ. Κώστας Πελετίδης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί αλλά και για θέματα που αφορούν την Πάτρα και την Δυτική Ελλάδα.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου