Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018


Του Θεοδώρου Καλμούκου 



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου. «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το θέμα του κ. Τζέρι Δημητρίου, πρώην Εκτελεστικού Διευθυντή της Αρχιεπισκοπής, αναφορικά με τα ευρήματα της λογιστικής εταιρείας Kiwi Associates, το χειρίζεται μεγάλος αριθμός δικηγόρων. Ηδη έχουν γίνει μέχρι στιγμής δύο τηλεδιασκέψεις, ενώ αποφασίσθηκε η παραπομπή του θέματος στον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ως ποινικό αδίκημα.
H έκθεση της εταιρείας Kiwi Associates, η οποία προσλήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο 2017 και διενήργησε έλεγχο στο μισθολόγιο της Αρχιεπισκοπής, βρήκε ανάμεσα στα άλλα ότι ο πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής κ. Τζέρι Δημητρίου φέρεται να επιδόθηκε σε «υπερβάσεις» χρηματικών ποσών μέσω επιταγών επ’ ονόματί του.
Επίσης, κατά την έρευνα ανακαλύφθηκαν και χρεώσεις προσωπικών του εξόδων στην πιστωτική κάρτα American Express της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένων και οικογενειακών διακοπών.
Ο κ. Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος σε επιστολή του ανέφερε πως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος γνώριζε για την οικονομική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής, δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Εθνικού Κήρυκα».
Η εταιρεία Kiwi Associates παρέδωσε την έκθεσή της πρόσφατα στην Αρχιεπισκοπή.
Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας», ο οποίος απεκάλυψε την οικονομική χρεοκοπία της Αρχιεπισκοπής, είχε επισημάνει και την παντελή έλλειψη εσωτερικών διαδικασιών και ελέγχων, όπως άλλωστε ανέφερε πρόσφατα στην έκθεσή της και η εταιρεία Thornton, στην οποία είχε ανατεθεί να κάνει μελέτη και προβεί σε υποδείξεις αναδιοργάνωσης του τρόπου λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής.
Αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο μόνος ο οποίος είχε δικαίωμα να εκδίδει και να υπογράφει επιταγές της Αρχιεπισκοπής ήταν ο κ. Τζέρι Δημητρίου. Η εταιρεία Kiwi Associates στην έκθεσή της κάνει λόγο για υπερβάσεις πληρωμών (overpayments).
Η Αρχιεπισκοπή έστειλε γράμμα στον κ. Τζέρι Δημητρίου ζητώντας του να επιστρέψει τα χρηματικά ποσά στην Αρχιεπισκοπή.
Οι Αρχές ζήτησαν να κρατηθεί το θέμα απόρρητο, πράγμα το οποίο άλλαξε όταν ο κ. Τζέρι Δημητρίου έστειλε την επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο με ημερομηνία 24 Ιανουαρίου2018, στην οποία αποκάλυψε ότι ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε τα πάντα για την οικονομική διαχείριση και λάμβανε αποφάσεις.
Οταν ο κ. Δημητρίου αποπέμφθηκε από την Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος επέμενε να του δώσει η Αρχιεπισκοπή το ποσό των $300.000 (τριακοσίων χιλιάδων δολαρίων) ως αποζημίωση, γνωστή ως severancepay, παρά την κατάσταση «πτώχευσης» της Αρχιεπισκοπής.
Αρκετοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος επέμενε. Οταν πρόσφατα έγιναν γνωστά τα ευρήματα της εταιρείας Kiwi Associates, η Αρχιεπισκοπή σταμάτησε τις δόσεις προς τον κ. Τζέρι Δημητρίου τις οποίες κατέβαλλε κάθε μήνα εν είδει μισθού.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο ετήσιος μισθός του ανερχόταν στις $315.000 (τριακόσιες δέκα πέντε χιλιάδες δολάρια), ενώ ο ίδιος τον είχε προσαυξήσει κατά $150.000 (εκατόν πενήντα χιλιάδες δολάρια) και επί πλέον ευεργετήματα, ενοικιαζόμενο όχημα (leasing) και χρήση της πιστωτικής κάρτας American Express.
Τονίζεται πως ουδείς έλεγχος γινόταν. Επίσης, ο κ. Δημητρίου έκανε τις κρατήσεις των ξενοδοχείων για τις συνεδριάσεις του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων, επιλέγοντας κατά κανόνα τα ξενοδοχεία της εταιρείας Marriot.
Το ίδιο έκανε προ διετίας και στη Βοστώνη με το ξενοδοχείο Copley Marriot όπου θα γίνει η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής τον Ιούλιο 2018, χωρίς καν να ενημερώσει τυπικά έστω τον επιχώριο ιεράρχη Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο.
Εξάλλου, η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2018 ανακοινωθέν, στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς υπαινίσσεται τον κ. Δημητρίου και τις σχετικές οικονομικές υπερβάσεις τις οποίες χαρακτηρίζει «συγκεκριμένες μισθολογικές αποκλίσεις σε σχέση με πρώην προσωπικό της Αρχιεπισκοπής», υπονοώντας τον κ. Δημητρίου.
Επίσης, σε άλλο σημείο, το ανακοινωθέν αποκαλεί τα όσα γίνονταν στη μισθοδοσία και την άντληση χρημάτων από αυτή ως «σημαντικές και πρωτοφανείς παρατυπίες».
Παρόντες στη σύνταξη του ανακοινωθέντος ήταν νομικοί σύμβουλοι της Αρχιεπισκοπής, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της «Ηγεσίας των 100» και συνάμα αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Γεωργίου Τσαντίκου.
Ολόκληρο το Αρχιεπισκοπικό Ανακοινωθέν, με τίτλο «η Αρχιεπισκοπή επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία» έχει ως εξής:
«Η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει δεσμευτεί να τηρεί τις αρχές της πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας, έτσι ώστε μέσα από τη σχολαστική εναρμόνιση με αυτές τις θεσμοθετημένες αρχές να μπορεί να υπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των πιστών.
Τον μήνα Δεκέμβριο του παρελθόντος έτους, η Αρχιεπισκοπή ανέθεσε στην ανεξάρτητη λογιστική εταιρεία Kiwi Associates, να ξεκινήσει ειδική έρευνα στα αρχεία μισθοδοσίας για τα έτη 2016 και 2017. Κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες μισθολογικές αποκλίσεις σε σχέση με πρώην προσωπικό της Αρχιεπισκοπής.
«Αυτή η ανακάλυψη», δήλωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, «οδήγησε την Αρχιεπισκοπή να διεξάγει άμεσα ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τα έξοδα μισθοδοσίας και πιστωτικών καρτών για την τελευταία 5ετία, δηλαδή μεταξύ της ενάρξεως του 2013 και του τέλους του 2017. Αυτή η ξεχωριστή έρευνα αποκάλυψε σημαντικές και πρωτοφανείς παρατυπίες», εξήγησε ο Επίσκοπος. «Η έρευνα αυτών των θεμάτων συνεχίζεται».
Σύμφωνα με προηγούμενες κοινοποιήσεις, αρχής γενομένης τον Απρίλιο 2017, η Αρχιεπισκοπή επέβαλε κατάλληλους εσωτερικούς ελέγχους σε θέματα μισθοδοσίας υπό αυστηρή εσωτερική επιτήρηση και περιοδικούς ανεξάρτητους ελέγχους, κάτι που είναι πλέον μόνιμη πρακτική. Η Αρχιεπισκοπή υιοθέτησε επίσης αυστηρούς ελέγχους σχετικά με την έκδοση και χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών.
«Θα επιδιώξουμε με όλα τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τις αποκλίσεις αλλά, ενώ είμεθα σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε ήδη δημιουργήσει μακράν ισχυρότερους λογιστικούς ελέγχους, επιπλέον επιτήρηση και αυστηρές πρακτικές διαφάνειας», συνέχισε ο Θεοφιλέστατος. Και τόνισε: «Αυτοί που επιζητούν να αποσπάσουν την προσοχή από αυτό το σοβαρό ζήτημα ψευδώς κατηγορώντας τον Σεβασμιώτατο ή άλλους, για αδιαφορία στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που βιώνει η Αρχιεπισκοπή, αγνοούν τα γεγονότα ενώ δεν τιμούν καθόλου τον εαυτόν τους».
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου