Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Απεβίωσε η Ολγα Γκατζογιάννη-Μπαρτζόκη στο Needham Μασαχουσέτης


Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, 2018

Η αείμνηστη Ολγα Γκατζογιάννη-Μπαρτζόκη Φωτογραφία ευεγενώς παραχωρηθείσα από την οικογένεια

ΒΟΣΤΩΝΗ.-Απεβίωσε στην πόλη Needham  της Μασαχουσέτης η Όλγα Γκατζογιάννη-Μπαρτζόκη σε ηλικία 90 ετών στην οικία της περιστοιχισμένη από την οικογένεια της και τους φίλους της. Η αείμνηστη γεννήθηκε στη Βόρειο Ήπειρο στις 28 Νοεμβρίου του 1927 και ήταν αγαπημένη αδελφή του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Νικολάου Γκατζογιάννη (Γκέιτζ). Ηταν γνωστή για την αφοσίωση της στα τέσσερα παιδιά της δύο εκ των οποίων έγιναν γιατροί και δύο δικηγόροι.


Όπως αναγράφεται στο βιβλίο «Ελένη» που έγραψε ο αδελφός της Νίκος Γκατζογιάννης, το οποίο κυκλοφόρησε το 1983 ενώ το 1985 έγινε κινηματογραφική ταινία, όταν η Ελένη, η μητέρα της αείμνηστης Όλγας σχεδίασε την νυκτερινή της απόδραση από το χωριό τους το οποίο βρισκόταν υπό την κατοχή των Κομμουνιστών το 1948, ήλθε διαταγή από τους αντάρτες δύο γυναίκες από το σπίτι τους να μεταβούν στο διπλανό χωριό να θερίσουν σιτάρι. Η μητέρα επέλεξε να πάνε η ίδια και η τρίτη κόρη της η 15χρονη Γλυκερία, ενώ είπε στην μεγαλύτερη κόρη της, την Όλγα 20 ετών τότε, να οδηγήσει την υπόλοιπη οικογένεια στην επικίνδυνη δραπέτευση που είχε οργανώσει με αρκετούς άλλους συγγενείς.
Η Ολγα και τα αδέλφια της δραπέτευσαν πεζοί από το βουνό έχοντας για κάλυμμα το πυκνό σκοτάδι κι έφτασαν στις Δυνάμεις της Ελληνικής Κυβέρνησης το άλλο πρωί. Σε αντίποινα η μητέρα τους φυλακίσθηκε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους αντάρτες επειδή σχεδίασε την δραπέτευση. Όταν τα παιδιά της Ελένης πληροφορήθηκαν την εκτέλεση της μητέρας τους πέρασαν οκτώ μήνες σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στην συνέχεια ταξίδευσαν στην Αμερική και συνάντησαν τον πατέρα τους, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στο Γούστερ πριν από χρόνια. Η Γλυκερία η οποία απεβίωσε το 2012 δραπέτευσε έναν χρόνο αργότερα και ενώθηκε με την οικογένεια της στην Αμερική.
Ενώ οι δύο αδελφές, η Αλεξάνδρα και η Γλυκερία, εργαζόταν στο Table Talk Pie για να στηρίξουν την οικογένεια, η Όλγα ανέλαβε τη φροντίδα  της οικογένειας Γκατζογιάννη και φρόντιζε τα δύο νεότερα αδέλφια της, την Φωτεινή και τον Νικόλαο. Δύο χρόνια έπειτα από την άφιξη της η Ολγα παντρεύτηκε τον Έλληνα μετανάστη Κωνσταντίνο Μπαρτζόκη καταγόμενο από το διπλανό χωριό Κώστανα και άρχισαν τη δική τους οικογένεια. Βαθμηδόν και οι άλλες δύο αδελφές της παστρεύθηκαν Έλληνες μετανάστες και από κοινού αγόρασαν ένα τριώροφο σπίτι στη διεύθυνση 360 Chandler Street, στο Worchester, όπου δημιούργησαν ένα όμορφο περιβάλλον για να μεγαλώσουν μαζί τα παιδιά τους.
Το 1966 η οικογένεια Μπαρτζόκη μετακόμισε στο Needham όπου ο Κωνσταντίνος με τον αδελφό του άνοιξαν ένα επιτυχημένο εστιατόριο τύπου πιτσαρίας. Η Ολγα εργαζόταν στο πλευρό του συζύγου της και συνάμα φρόντιζε την ανατροφή των τεσσάρων παιδιών τους, τα οποία όλα έλαβαν υποτροφίες από κορυφαία πανεπιστήμια της περιοχής Βοστώνης.
Από τις οικονομίες τους από την πιτσαρία η Ολγα και ο Κωνσταντίνος, ο οποίος απεβίωσε το 2006, επένδυσαν με επιτυχία σε ακίνητα και πέρασαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους με άνεση. Η Ολγα πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο ίδιο σπίτι στο Needham, στο οποίο είχε ζήσει τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής της με την οικογένεια της. Την φρόντιζαν κυρίες από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη της ιατρού θυγατέρας της, Ελένης Μπαζρτόκη η οποία κατοικεί επίσης στο Needham.
Εκτός από την κόρη της Ελένη, καταλείπει τους τρεις γιους της, τον δικηγόρο Σπύρο Μπαρτζόκη και την σύζυγό του Καλλιόπη από το Ορλάντο της Φλόριδας, τον Χρήστο επίσης δικηγόρο και την σύζυγό Πατρίσια από το Ορλάντο και τον ιατρό καρδιολόγο Θωμά και την σύζυγο του Πέγκυ από την Boca Raton της Φλόριδας. Καταλείπει επίσης επτά εγγόνια.
Ακόμα καταλείπει τις δύο αδελφές της Αλεξάνδρα Στρατή από το Γούστερ, Τίνα Χαϊθη από το Μίλτον, τον αδελφό της Νικόλαο και την σύζυγό του Τζοάν από το North Crafton, δύο δισέγγονα και οκτώ ανιψιούς και ανιψιές.
Η αείμνηστη Ολγα ήταν δραστήριο μέλος της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ και επίσης του Αγίου Δημητρίου του Γουέστον, καθώς επίσης και σε πολλές Ηπειρωτικές Οργανώσεις.
Η Νεκρώσιμη Ακολουθία της θα τελεστεί την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στις 11το πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα του Γούστερ και ο ενταφιασμό της θα γίνει στο κοιμητήριο Hope Cemetery πλησίον του συζύγου της Κωνσταντίνου.
Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν μπορούν να αποστείλουν χρηματικές δωρεές στη μνήμη της στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα ως εξής:
St. Spyridon Greek Orthodox Cathedral, 102 Russell St. Worchester, MA. 01609. Επειτα από τον ενταφιασμό θα ακολουθήσει το γεύμα της μακαρίας στο Manor  του West Boylston.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου