Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Μήνυμα Χρυσόστομου προς την Τουρκία από τον Πύργο: «Η λογικευτείτε ή θα μείνετε ψευδοκράτος!»


Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, 2018
Την ύψιστη τιμή που μπορεί να κατέχει ένας πολίτης του Δήμου Πύργου κατέχει από χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια σεμνή μεν, ιδιαίτερα συγκινητική δε, τελετή-εκδήλωση, στον προκαθήμενο της εκκλησίας της Κύπρου απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου. Το Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους σταθμούς της επίσκεψης που κάνει στην Ηλεία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου όπου ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, παρουσία του δημοτικού συμβουλίου, του απένειμε την ύψιστη τιμητική διάκριση ωθώντας τον να δηλώσει πως αισθάνεται, πλέον υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται ως πολίτης του Δήμου Πύργου.
Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου καλωσόρισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Χαιρόμεθα ιδιαίτερα στην πόλη μας, στην περιοχή μας και στην έφρα της Μητροπόλεως μας, να φιλοξενούμε τον Αρχηγό της εκκλησίας της Κύπρου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον κόπο που κάνατε και βρίσκεστε μαζί μας».
Λιατσής: «Η αγκαλιά του Πύργου ήταν πάντα ανοιχτή!»
Ακολούθως το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής που στο λόγο του, μεταξύ άλλων, τόνισε χαρακτηριστικά: «Με ιδιαίτερη χαρά Σας υποδέχομαι και Σας καλωσορίζω Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε κ.κ. Χρυσόστομε, σύμβολο της ενότητας του Ελληνισμού.
Η παρουσία Σας στον Πύργο, αποτελεί συνέχεια των δεσμών που ενώνουν εδώ και 65 χρόνια τους συμπολίτες μας και τον Κυπριακό λαό. Στην μνήμη μας υπάρχουν γεγονότα όπως ο ξεσηκωμός της νεολαίας του Πύργου, στο ξεκίνημα του εθνικού μας αγώνα, η επίσκεψη τον Μάρτιο του 1958 του Εθνάρχη Μακαρίου, η ομιλία του σε χιλιάδες συμπολιτών μου, λέγοντας: «Όπου υπάρχουν Τάφοι, εκεί και η Ανάστασις», καθώς και η επίσκεψη του Γεωργίου Γρίβα τον Δεκέμβριο του 1959 και η ομιλία του στα Χαλικιάτικα, αλλά και η απόφαση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών της πόλης μας, οι οποίοι ξεκίνησαν από την κεντρική μας πλατεία με το λάβαρό τους και με φιάλες από το αίμα τους, καταλήγοντας στην Αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα, την οποία και έβαψαν με το αίμα τους, προκαλώντας την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων των Ευρωπαίων ηγετών.
Στην πόλη μας, Μακαριώτατε, μια μεγάλη πλατεία ονομάστηκε «Πλατεία Κύπρου» και στην ανατολική είσοδό της στήθηκε Μνημείο για τον Καραολή, τον Δημητρίου και τους άλλους ήρωες που ο Τζο Χάρντινγκ και οι Εγγλέζοι εκτέλεσαν δι’ απαγχονισμού. Εκείνο που έμελλε να είναι το πιο σπουδαίο και μεγάλο στον Αγώνα της Κύπρου ήταν η θυσία των συμπολιτών μας: Κωνσταντίνου ΠαφιώληΙωάννη ΠολυζώηΘεόδωρου Ξένου και Ιωάννη Παπαδόπουλου, που πρόσφατα επαναπατρίστηκαν τα οστά του.
Τα γεγονότα αυτά είναι που επισφράγισαν τη σχέση της πόλης μας με τους Κύπριους αδελφούς μας. Ήταν ακόμη πολύ μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι παρακολούθησα την ιστορική ομιλία, τον Μάιο του 2004, στο Χάρβαρντ, του αείμνηστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, όπου με υπερηφάνεια άκουσα τον πατριωτικό του λόγο και με συγκίνηση συνομίλησα μαζί του διαπιστώνοντας με έκπληξη ότι ήταν γνώστης της ιδιαίτερης σχέσης της πόλης μας με την Κύπρο.
Η αγκαλιά του Πύργου ήταν πάντα ανοιχτή και ζεστή για τους Κυπρίους αδελφούς μας. Η πόλη μας ήταν η πρώτη που δήλωσε την αγάπη και την αλληλεγγύη της υποδεχόμενη 151 παιδιά, Κυπριωτόπουλα, προσφέροντάς τους στοργή και φιλοξενία. Από σήμερα είστε εκλεκτός συμπολίτης μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα Σας κατέστησε μέλος της μεγάλης Πυργιώτικης οικογένειας. Είμαστε υπερήφανοι που αξιωνόμαστε να σας απονείμουμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας ως αναγνώριση των αρετών Σας και ως επισφράγισμα της φιλίας, της αγάπης, της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των Πυργίων και των Κυπρίων».
Την ομιλία του κ. Λιατσή ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από τον πρόεδρο του Δημήτρη Μεσσαλά.
Χρυσόστομος: «Η Τουρκία μπλοφάρει μεν αλλά δεν τολμά να κάνει οτιδήποτε»
Τελευταίος πήρε το λόγο ο εκλεκτός φιλοξενούμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Στην ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντας ατύχημα την διαίρεση του 1974 ενώ σε κάποιο σημείο ο Μακαριότατος… λύγισε από την συγκίνηση έχοντας στιγμές πριν πει ότι: «τα οστά  των πεσόντων είναι λίπασμα για να ευδοκιμήσει η ελευθερία στην Κύπρο».
Ανάμεσα σε άλλα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι: «Παρ` όλες τις μηχανορραφίες της Βρετανίας η Κυπριακή Δημοκρατία ζει και θα συνεχίσει να ζει όσο κι αν βυσσοδομούν οι εχθροί της κι όσο δεν την αναγνωρίζει η Τουρκία. Μας αποκάλεσε και απελθούσα Δημοκρατία ο κ. πρόεδρος της Τουρκίας. Ο λαός μας αγρυπνεί και όσο κι αν υστερούν οι πολιτικοί μας επαληθεύοντας το σαράκι της διχόνοιας. Αν συρρικνώθηκε το Έθνος συνέβη γι` αυτό το λόγο όχι γιατί είμαστε λίγοι, πάντοτε είμαστε λίγοι, αλλά όταν είμαστε ενωμένοι πάντοτε νικούμε. Αυτή σύμπνοια έπρεπε να υπάρχει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά… ο εχθρός είναι εντός και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Οι πολιτικοί μας πρέπει να συμφωνήσουν γιατί οι ημέρες είναι πονηρές. Ευτυχώς για πρώτη φορά υπάρχει αγαστή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ελληνική Κυβέρνηση σήμερα. Οι προσεγγίσεις με την Αίγυπτο το Ισραήλ και την Ιορδανία ενώ και η συνάντηση στη Ρώμη των νοτίων της Ευρώπης έχει κάνει την Γηραιά Ήπειρο να δείχνει ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία παρ` όλο που δεν αποδέχεται τις συναντήσεις αυτές στο τέλος συμμορφώνεται… μπλοφάρει μεν αλλά δεν τολμά να κάνει οτιδήποτε.  Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν πολεμικά πλοία που προειδοποιούν την Τουρκία να μην επεμβαίνει στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πιστεύω ότι η υπόθεση θα εξελιχθεί πολύ θετικά και για την Κύπρο και για την Ελλάδα.  Γνωρίζοντας καλά της  Τουρκία, και το λέω σε όλους τους πολιτικούς, τολμώ να πω ότι δεν βλέπω λύση του Κυπριακού προβλήματος γιατί η Τουρκία όντας μια μεγάλη χώρα και με αλαζονική συμπεριφορά, πιστεύει ότι θα γίνει το δικό της. Με την βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και των άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει η Τουρκία να πετύχει τους σκοπούς της. Η προδοσία του `74 δεν άφησε τα παιδιά μας να πολεμήσουν. Αν τα άφηναν η Τουρκία δεν θα μπορούσε να περάσει. Εμείς ξέρουμε γιατί πολεμούμε και τα γραπτά των Τούρκων έχουν φανερώσει ότι σκεπτόντουσαν να φύγουν… η δική μας προδοσία τους κράτησε εκεί και πήραν το 1/3 και πλέον της Κύπρου.  Ως εκκλησία κύριε δήμαρχε, γνωρίζουμε πολύ καλά το χρέος μας και θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση και στις αγωνιστικές επάλξεις μέχρι το τέλος. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε σήμερα. Αισθάνομαι υποχρεούμενος να συμπεριφέρομαι ως συμπολίτης και να διεκδικώ τα δίκια της επαρχίας σας και της πόλης σας. Ευχαριστώ και τους δημοτικούς συμβούλους και υπόσχομαι ότι παρά το πρόβλημα της υγείας που έχω ότι είμαι υποχρεωμένος να σας επισκέπτομαι. Και θα σας καλέσω κι εσάς στην Κύπρο και θα είναι χαρά μας όποιος πολίτης του Πύργου έρθει η πόρτα της Αρχιεπισκοπής θα είναι ανοιχτή για όλους».
Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε από την Αμαλιάδα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακαριώτατος κ.κ. Χρυσόστομος Β’ για το Κυπριακό, ο οποίος αμφισβήτησε τις προθέσεις της Τουρκίας για λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και είπε χαρακτηριστικά: «Ή θα λογικευτούν ή θα παραμείνουν ψευδοκράτος».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο Κυριακό κατά την διάρκεια της σεμνής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, όπου και ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος τον τίμησε με το μετάλλιο της πόλης για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο Άγιο Αθανάσιο.
«Φυλάμε Θερμοπύλες»
Από το γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στο ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι: «Η Εκκλησία της Κύπρου έχει ταχθεί να φυλάττει Θερμοπύλες επί πολλούς αιώνες. Θέλουμε να φύγουν οι κατακτητές και η νήσος μας να παραμείνει και χριστιανική και ελληνική. Κουβαλάμε στους ώμους μας βαριά κληρονομιά».
Ο Μακαριώτατος κ.κ. Χρυσόστομος Β’ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σχέση της Κυπριακής Εκκλησίας με το κράτος και ξεκαθάρισε ότι δεν λύση του Κυπριακού μη συμφέρουσα δεν θα βρει σύμμαχο το λαό. «Η Εκκλησία είναι πάντα δίπλα στην ηγεσία αλλά και ακοίμητος φρουρός αν παρεκκλίνει να τους κακίζει. Οι ημέρες που ζούμε είναι δύσκολες. Η κυβέρνηση της Τουρκίας θέλει τα πάντα και δεν θέλει λύση του Κυπριακού. Είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί. Αν επιμένει στις ορέξεις της η Τουρκία δεν βλέπω λύση. Και εκπτώσεις να κάνει η κυβέρνηση δεν θα την δεχτεί ο λαός» είπε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα ενότητας: «Να δουλέψουμε όλοι μαζί να πετύχουμε λύση και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους. Το άσχημο είναι ότι έχουμε πολλούς εποίκους και ως Εκκλησία δεν συμφωνούμε με την πολιτογράφησή τους, γιατί εάν μείνουν σε λίγα χρόνια θα είναι περισσότεροι και θα ζητήσουν και δημοψήφισμα. Ή θα λογικευτούν λοιπόν ή θα παραμείνουν ψευδοκράτος. Θέλουμε να ζήσουν όλοι στην γη των πατέρων τους και η Εκκλησία θα σταθεί πύργος ασάλευτος για να πετύχουμε το επιθυμητό».  
Η ευγνωμοσύνη του δήμου
Νωρίτερα ο Δήμαρχος Ήλιδας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του δήμου για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου στην Αμαλιάδα και μετέφερε την προσωπική του εμπειρία από την Κύπρο όταν σπούδαζε ο γιος του, οπότε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής και το πόσο βρίσκεται δίπλα στον λαό.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος διάβασε την απόφαση που έλαβε και το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, το οποίος σε ένδειξη ευγνωμοσύνης αποφάσισε να τιμήσει τον Αρχιεπίσκοπο με το χρυσό μετάλλιο της πόλης.
Το μετάλλιο παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο ο Δήμαρχος Ήλιδας και με την σειρά του ο Αρχιεπίσκοπος του δώρισε μία εικόνα, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή και ο λαός της Αμαλιάδας είναι ευπρόσδεκτοι στην Κύπρο.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου