Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

Καταπληκτικές φωτογραφίες από την υπερ-Σελήνη

Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου, 2017
ΝΑΥΠΛΙΟ- ΤΟ «ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ»
H υπερ-πανσέληνος του Ιανουαρίου φωτίζει τον ουρανό πάνω από την πόλη του Ναυπλίου, Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2018. Το Φεγγάρι του Λύκου ή αλλιώς Wolf Moon του 2018 είναι μία υπερσελήνη, που σημαίνει την πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, ενώ θα εμφανιστεί κατά 7% μεγαλύτερο από το μέσο όρο μίας πανσελήνου. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (File: 18901042.jpg )

Η επόμενη και τελευταία της χρονιάς στις 30 Ιανουαρίου
Καταπληκτικές φωτογραφίες από την υπερ-Σελήνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ


ΝΑΥΠΛΙΟ- ΤΟ «ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ»
ΝΑΥΠΛΙΟ- ΤΟ «ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ»
Supermoon in London
A passenger plane, with a 'supermoon' full moon seen behind, makes its final landing approach towards Heathrow Airport in London
A 'supermoon' full moon is partly obscured by clouds in Pieta
A 'supermoon' full moon is seen rising in Pieta
The 'supermoon' full moon is seen through Christmas lights in Valletta
The 'supermoon' full moon is seen rising behind street lights in Ronda
A 'supermoon' full moon is seen above Harpenden
A 'supermoon' full moon is seen above the Hudson River and the Mario M. Cuomo Bridge from Nyac
Supermoon rises on New Year's Day
New year super moon in Paris
12  φωτογραφίες

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την υπερ-Σελήνη στο «καλημέρα» του νέου έτους, λίγο πριν τα χαράματα της Τρίτης, 2 Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η πρώτη από τις δύο που θα συμβούν τη φετινή σεζόν, με την επόμενη να είναι στις 30 Ιανουαρίου.

Τι είναι η υπερ-Σελήνη

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης (περίπου 383.000 χιλιόμετρα σύμφωνα με τη NASA) αυξάνεται κατά περίπου 5% στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Ο όρος υπέρ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε. Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.


Σε μια σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από μια τυπική πανσέληνο και έως 14% μεγαλύτερο από μια μικρο-πανσέληνο (όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο απόγειο). Επίσης στη σούπερ-Σελήνη το φεγγάρι φαίνεται 16% πιο φωτεινό σε σχέση με μια μέση πανσέληνο και 30% φωτεινότερο από ό,τι μια μικρο-πανσέληνος.

Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Λόγω αυτού του γεγονότος, η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή- αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα. Στη θέση αυτή, το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και λαμπρότερο από ό,τι όταν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό, επειδή όταν είναι χαμηλά, μπορεί κανείς να το συγκρίνει με στοιχεία του τοπίου (λόφους, κτίρια κ.α).

Κι επειδή κατά καιρούς εκφράζονται ανησυχίες ότι μια σούπερ-Σελήνη μπορεί να «πυροδοτήσει» φυσικές καταστροφές, οι επιστήμονες της NASA και άλλοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα, δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις φοβίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου