Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Λαβρόφ προς Αθήνα: Μην διευκολύνετε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ρωσικές συστάσεις για το Σκοπιανό

Λαβρόφ προς Αθήνα: Μην διευκολύνετε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά στη φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά) δεν πρέπει να χαρακτηριστεί υποστηρικτική για την Αθήνα
Σε παρέμβαση - σύσταση προς την Αθήνα να μη δεχθεί συμβιβασμό με τα Σκόπια ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ προχώρησε χθες η Μόσχα διά στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ. Σε μια κίνηση που καταδεικνύει ότι η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση την ένταξη άλλης μιας χώρας των Δυτικών Βαλκανίων στην Ατλαντική Συμμαχία, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παρακινεί την ελληνική κυβέρνηση να μην προβεί σε παραχωρήσεις.

Η δήλωση Λαβρόφ δεν πρέπει να εκπλήσσει από τη στιγμή που η Μόσχα έδειξε σφοδρή ενόχληση και για την πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ. Είναι όμως αναμφίβολα προβληματική και δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως υποστηρικτική για την Αθήνα. Τούτο δε από τη στιγμή που η Ρωσία έχει από την πρώτη στιγμή αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ παράλληλα στήριξε σθεναρά την κυβέρνηση του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι που τορπίλιζε συστηματικά κάθε απόπειρα επίλυσης τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, όπως μεταδόθηκαν οι δηλώσεις του από το ΑΠΕ, «για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας βρίσκονταν σε μια ημιαδρανή κατάσταση και ενεργοποιήθηκαν μόνο όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στο ΝΑΤΟ». Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει επίσης ότι εφόσον βρεθεί μια λύση που θα επικυρωθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, τότε όλοι θα την αναγνωρίσουν, χωρίς να διευκρινίζει αν η Μόσχα τάσσεται υπέρ ή κατά της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Την ίδια στιγμή ο Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν θέματα παράπλευρα της ονομασίας που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως π.χ. το ζήτημα της ταυτότητας για την ΠΓΔΜ και θέματα ιστορικού χαρακτήρα για την Ελλάδα. «Δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν αν πρώτα λύσουμε το βασικό θέμα» τόνισε ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι σκοπεύει να καταθέσει κάποιες προτάσεις στην αυριανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, χωρίς να πρέπει, όπως σημείωσε, να αναμένεται κάποια ριζικά νέα ιδέα.

Το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της ταυτότητας για την ΠΓΔΜ φάνηκε και από τις δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ περί «μη αποκλειστικότητας» στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Η σκέψη για κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά νέα και έχει στο παρελθόν συμπεριληφθεί σε αρκετές από τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Νίμιτς. Ωστόσο, με δεδομένη την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Στο ζήτημα της ταυτότητας και του αλυτρωτισμού παρενέβη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οπως δήλωσε σε ακρόαση ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, το όνομα που θα επιλεγεί «δεν πρέπει να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις» και δεν πρέπει «να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων».
πΗΓΉ: τα νεα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου