Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

Ελλάδα και Αρχιεπισκοπή: Βίοι παράλληλοι


 Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, 2018


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ενώ υποδέχεται τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. GOA / John Mindala


Ανάλυση
Η πορεία της σημερινής Ελλάδας και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έχουν παράλληλη πορεία ή όπως συνηθίζεται η έκφραση, είναι βίοι παράλληλοι. Τα κοινά τους σημεία είναι πολλά και πολύ αποκαλυπτικά. Ας δούμε μερικά:
Κατ’ αρχήν, το μεγάλο και φωναχτό έλλειμμα είναι η ηγεσία, με αποτέλεσμα να έχει αποσυντεθεί κάθε δομικό κύτταρο συγκρότησης και λειτουργίας θεσμών, τομέων, υπηρεσιών και να γίνεται πλέον λόγος για μία χώρα παράλυτη. Τελευταίο κειμήλιο γραφικότητας ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις.
Μέχρι πρόσφατα καταβαλλόταν μία απεγνωσμένη προσπάθεια από τους επαγγελματίες της πολιτικής στροβιλισμού των γεγονότων και της πραγματικότητας μ’ έναν αχαλίνωτο κατακλυσμό κομματικής φλυαρίας και ρητορικής κενολογίας, η οποία ωστόσο δεν έβγαλε πουθενά, αφού η ορατή και πραγματική χρεοκοπία μεταποίησε τις φλύαρες εξαγγελίες, σε πικρή πραγματικότητα.
Είχε προηγηθεί επί περίπου σαράντα χρόνια μία ηθελημένη και ενσυνείδητη παραπλάνηση εαυτών και αλλήλων με την ασυγκράτητη μοιρασιά των δανεικών κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνάμα παγιώθηκε η φιλοσοφία της ήσσονος προσπάθειας και των υψηλών απαιτήσεων, η οποία καθιερώθηκε μαζί με τη φιλοσοφία του διαδρόμου και της γενικευμένης διαφθοράς με κορυφαίο πρωτουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η τοποθέτηση εξεχουσών μετριοτήτων σε υπουργικές υπεύθυνες θέσεις, οδήγησαν στην ολοκληρωτική παραλυσία.
Επειτα δημιουργήθηκαν οι σταυροφορίες των συντεχνιών της κομματοκρατίας και του βαθέως παρακρατικού κομματισμού όλων των παρατάξεων, που αιχμαλώτισαν ακόμα και τη νεολαία στους ρυθμούς και τις κομματοκρατίες των κομμάτων μεταποιώντας τα νέα παιδιά σε αφισοκολλητές και χειροκροτητές των κομματαρχών.
Κι ακόμα ο δουλικός ρουσφετολογισμός και η ψηφοθηρία ήταν αναπόφευκτο να μην δημιουργήσουν τη Λερναία Υδρα του δημοσιοϋπαλληλισμού δια της κομματοκρατίας πάντοτε, με αποτέλεσμα να γονατίσει τελικά τη χώρα και να φτάσει στην οικονομική χρεοκοπία, συρόμενη και διασυρόμενη σαν μία διεθνής ζητιάνα για να εξασφαλίζει τα προς το ζην. Ας μη ξεγελιόμαστε, η Ελλάδα είναι υπό επιτροπεία των διεθνών τοκογλύφων, οι οποίοι βέβαια κάνουν τη δουλειά τους και βλέπουν τα συμφέροντα τους.
Ας έλθουμε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και να πούμε ότι είναι ουσιαστικά ακέφαλη, κι αυτό λεγόταν στην αρχή ψιθυριστά γιατί είναι στη μέση το έμβλημα του Αρχοντα και το χαϊμαλί του Απ. Παύλου που προκαλούν αλαλία, σήμερα πλέον ανοιχτά ακόμα και από τους προαναφερθέντες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος τον Αύγουστο συμπλήρωσε δέκα εννέα χρόνια Αρχιεπισκοπίας, απόδειξε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Δεν έχει νόημα να τα επισημάνουμε για μία ακόμα φορά. Αυτό που έκανε είναι γνωστό, χρεοκόπησε κατ’ άμφω την Αρχιεπισκοπή, πνευματικά και οικονομικά. Τι άλλο να κάνει πλέον;
Οφείλει ωστόσο να λεχθεί ότι η κατάτμηση της Αρχιεπισκοπής το 1996 σε Μητροπόλεις, αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα μεγάλο λάθος ή αν προτιμάτε αδυσώπητη απειλή για την ίδια την ενότητα, συνοχή και σφρίγος της ίδιας της Εκκλησίας και της Ομογένειας.
Οπως έχω γράψει πολλές φορές, κάθε Μητρόπολη σήμερα έχει εξελιχθεί σ’ ένα αυτόνομο φεουδαρχικό καθεστώς, ανεξέλεγκτο για όλα και καθ’ όλα. Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει είναι το χρήμα για τον «μύθο των διακονιών», ενώ δεν παρέχεται τίποτε δωρεάν.
Οπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής περισσεύουν οι μετριότητες σε θέσεις και τομείς νευραλγικούς, γι’ αυτό και η παρακμιακή κατάσταση είναι νομίζω πλέον μη αναστρέψιμη. Αυτές οι λεγόμενες «διακονίες» υπάρχουν για να συντηρούν κατά κύριο λόγο τους επικεφαλής τους. Εχει αναπτυχθεί ένας «μύθος» γύρω από τις «διακονίες» για να γίνεται η επαιτεία, κοινώς ζητιανιά, χρημάτων από κοινότητες και ιδιώτες πιο πιστευτή.
Ούτε κι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει πόσοι εργάζονταν και πριν τις απολύσεις πριν δύο μήνες, αλλά και μετά από αυτές σήμερα στην Αρχιεπισκοπή και τι είδους εργασία έκαναν ή κάνουν, ενώ υπάρχουν υπάλληλοι στην Αρχιεπισκοπή που κάνουν να τον δουν ακόμα και μέχρι δύο μήνες, εκτός κι αν υπάρχει κάποια εκδήλωση ή Λειτουργία στο παρεκκλήσι της Αρχιεπισκοπής. Ουδείς γνωρίζει πότε έρχεται και πότε φεύγει ο καθένας, αφού κανείς δεν έχει σε κανέναν την αναφορά του. Οσον αφορά τα οικονομικά και τα έξοδα, αυτά είναι άλλη πονεμένη ιστορία. Από τα ανεξέλεγκτα έξοδα στην πιστωτική κάρτα Αμέρικαν Εξπρές, μέχρι τα κινητά τηλέφωνα, τα φαγητά, τα ποτά, τα έξοδα παραστάσεως, τα ενοικιαζόμενα -leasing-αυτοκίνητα και πάντων και πασών. Κι όλα αυτά εξ’ ονόματος του Χριστού και της Εκκλησίας. Το πόρισμα της Εταιρείας Thornton, που δημοσίευσε πρόσφατα ο «Ε.Κ.», ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό της μπακαλίστικης νοοτροπίας και τακτικής που επικρατούσε.
Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να έχουν γίνει τα παθήματα, μαθήματα, αφού καταβάλλονται απροκάλυπτες προσπάθειες για συγκάλυψη και επικάλυψη φωναχτών περιπτώσεων, όπως οι $900.000 του «εθελοντή» κ. Γεωργίου Βουρβούλια πρώην προέδρου της Επιτροπής των Οικονομικών που τα έλαβε επί δέκα χρόνια ως έξοδα παραστάσεως.
Η Εκκλησία του Χριστού, έχει μεταποιηθεί δυστυχώς σε μία Λέσχη στην οποία συμμετέχουν οι πιστοί επί πληρωμή, ακόμα και για να τελέσουν μυστήρια. Αν κάποιος δεν είναι μέλος με την έννοια της χρηματικής συμμετοχής δεν μπορεί ούτε να βαπτίσει, ούτε να νυμφευθεί, μ’ άλλα λόγια πωλείται η Θεία Χάρη. Φοβερό! Κι έτσι αυτή τη θρησκειοποιημένη Λέσχη η οποία μετατρέπεται σε σκαμνάκι για να πατούν επάνω και να φαίνονται οι διάφοροι Αρχοντες και Εκατόνταρχοι, την έχουν ήδη απορρίψει οι νέες γενιές και η χρεοκοπία είναι πλέον το άλγος και η αισχύνη μας. Κι είναι ήδη πολύ αργά διότι η Εκκλησιαστική Αρχή της Αρχιεπισκοπής, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ουσιαστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης γι’ αυτό και επιδίδονται σε παίγνια παρελκυστικής τακτικής μεσαιωνικού βυζαντινισμού. Κι έτσι το αδήριτο ερώτημα είναι άραγε η Ομογένειά μας να ελπίσει πού; Να εμπιστευθεί ποιον;
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου