Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

«Οχι» λέει η οργανωμένη Ομογένεια στον όρο «Μακεδονία» για ΠΓΔΜ – Το ψήφισμα

 Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου, 2018


Tου Χριστόδουλου ΑθανασάτουΦωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη σύγκληση του συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να υιοθετηθεί εκ νέου η εθνική γραμμή του 1992 για το Μακεδονικό, όπως είχε εκφραστεί από τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ζητούν, μέσω ψηφίσματος, οι Ομοσπονδίες της οργανωμένης Ομογένειας που συνυπέγραψαν σχετικό ψήφισμα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αστόρια.
Τη συγκέντρωση, στην οποία έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από 18 εθνικοτοπικές ελληνικές ομοσπονδίες, συντόνισαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο πρώην πρόεδρος, Δημήτρης Χατζής και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας, Βασίλης Καυκάς.
Ο κ. Γαλάτουλας επανέλαβε τη στήριξή του στις θέσεις και τις προσπάθειες της Παμμακεδονικής Αμερικής, ενώ κάλεσε τους ομογενείς να συμμετάσχουν στους αγώνες για τη Μακεδονία αχρωμάτιστα, χωρίς καμία κομματική δέσμευση.
«Κανένας ομογενής δεν βρέθηκε σήμερα να πει ότι θα αποδεχθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων. Αυτό το μήνυμα πρέπει να το περάσουμε τόσο στην Ελλάδα όσο και την Αμερική. Δεν υπερασπιζόμαστε κανένα πολιτικό κόμμα. Το ‘κόμμα’ μας είναι η Ελλάδα».
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Φιλιππίδης εξέφρασε τη διαφωνία της Παμμακεδονικής για μια «λύση για τη λύση» και δήλωσε πως αυτοί που «καίγονται» είναι οι Σκοπιανοί και όχι η ελληνική πλευρά. Οπως ανέφερε, «όταν υπάρχει αυτή η ανάγκη των Σκοπίων για είσοδο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα υποχωρήσουν και θα παραδώσουν το όνομα. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την πατρίδα μας, όχι τώρα άμεσα, αλλά για τις επόμενες γενιές».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην πρόεδρος, Δημήτρης Χατζής, ο οποίος τόνισε πως η συγκυρία προσφέρεται προκειμένου η Ελλάδα να προσεγγίσει το Μακεδονικό από «μηδενική βάση». «Εάν η Ελλάδα μπορεί να παίξει αυτόν τον σταθεροποιητικό ρόλο στα Βαλκάνια με αυτές τις γεωπολιτικές συγκυρίες, ενδεχομένως είναι η ευκαιρία να δούμε το Σκοπιανό από το μηδέν. Να μην πάρουμε τα λάθη που έγινε στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις και να βγάλουμε ηττοπάθεια. Αυτή η στάση πρέπει να σταματήσει», είπε.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλης Καυκάς, υπογράμμισε πως η θέση του Ελληνισμού της Βοστώνης είναι ενάντια σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα των Σκοπίων. «Χρειάζεται ομοψυχία, συνεργασία και όπως θα χτυπήσουμε τις πόρτες των Ελλήνων πολιτικών πρέπει να χτυπήσουμε και τις πόρτες των Αμερικανών πολιτικών, όπως είχαμε κάνει στο παρελθόν», τόνισε.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να επιδοθεί ψήφισμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τις θέσεις της οργανωμένης Ομογένειας, ενώ προαναγγέλθηκε ότι όλες οι παρελάσεις θα είναι αφιερωμένες στη Μακεδονία.
Κατά τη συζήτηση διαμόρφωσης του ψηφίσματος, οι εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής έθεσαν το ερώτημα στους παρευρισκόμενους για το κατά πόσον θα συμφωνούσαν με τον χαρακτηρισμό «ανεπιθύμητοι» στους πολιτικούς που θα συναινέσουν με την ψήφο τους σε ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Επρόκειτο, ουσιαστικά, για το σημείο κατά το οποίο εκφράστηκαν οι περισσότερες διαφωνίες, με την πλειοψηφία να επισημαίνει ότι ένας τέτοιος όρος ενδεχομένως να εκλαμβανόταν ως διχαστικός.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Εν τέλει, συμφωνήθηκε να διατυπωθεί πως «οποιοσδήποτε πολιτικός συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της οργανωμένης Ομογένειας», για να καταλήξει πως «μία συμφωνία για λύση με χρήση του όρου Μακεδονία, θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια».
Το κείμενο του ψηφίσματος συνυπέγραψαν η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ και οι Ομοσπονδίες Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Νέας Αγγλίας, Ιλινόις, Φιλαδέλφειας, Νιου Τζέρσεϊ, Φλόριδας και Ελληνοαμερικανικής Νεολαίας, Στερεάς Ελλάδας ΗΠΑ, Κεφαλληνίων και Ιθακησίων, Παναρκαδική, Πανηπειρωτική, Μυτιληναίων, Ιόνιος Πολιτιστική, Παμποντιακή, Παμμεσσηνιακή, Χιακή, Πανηλειακή, Παγκορινθιακή και Πανθρακική.
Στο τραπέζι της συζήτησης, έπεσε και το ενδεχόμενο πραγματοποίησης κινητοποιήσεων υπό την αιγίδα της οργανωμένης Ομογένειας, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Οπως τονίστηκε, υπήρχε σκέψη για μια παράλληλη κινητοποίηση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, η οποία όμως εγκαταλείφθηκε, καθώς επισημάνθηκε ότι ήταν αδύνατον να εξασφαλιστεί ευρεία συμμετοχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Το ψήφισμα
Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, η Κυβέρνηση της Ελλάδος και η Κυβέρνηση της FYROM, ετοιμάζονται για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, υπό την πίεση του Διεθνή Παράγοντα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του Ελληνικού ΥΠΕΞ να σταματήσουν οριστικά οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της γείτονος δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο παραμένει το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγό της στην ονομασία τους. Κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας ότι αποτελεί την πηγή της Σκοπιανής προκλητικότητας και προπαγάνδας.
Η μόνη λύση για την αποκατάσταση της παγκόσμιας ιστορίας της ανθρωπότητας είναι να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» ή παραγωγό του στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Τα λάθη και η ελαστικότητα ορισμένων πολιτικών κατά το πρόσφατο παρελθόν στο ζήτημα αυτό δεν επιτρέπουν περιθώρια για να αγνοήσουμε τους κινδύνους.
Εν όψει των επιταχυνόμενων εξελίξεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στο άμεσο μέλλον, οι δυνάμεις της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας συσπειρώνονται και πλαισιώνουν την εντεινόμενη εκστρατεία της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α.
Με το παρών ψήφισμα θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ομογένεια, με έντονη την εθνική συνείδηση και ανησυχία για τις εξελίξεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:
Οποιοσδήποτε πολιτικός, συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει την χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της Οργανωμένης ομογένειας.. Μία συμφωνία για λύση με χρήση του όρου Μακεδονία, θα σημάνει και την ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την ομογένεια.
Η οργανωμένη Ομογένεια, οι εκπρόσωποι των φορέων που συνυπογράφουν το Ψήφισμα, ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς σε Συμβούλιο και να επαναβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή που χαράχτηκε το 1992 υπό την προεδρεία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε λύση που θα προκύψει, θα πρέπει να τεθεί υπό την κρίση του Ελληνικού λαού σε Δημοψήφισμα.
Λαμβάνεται η απόφαση να επιδοθεί Ψήφισμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ με τις θέσεις και την στάση της Οργανωμένης Ομογένειας για το Ζήτημα της Ονομασίας των Σκοπίων και να γίνει αίτημα συνάντησης μαζί του.
Επιπροσθέτως, έπειτα από ομόφωνη απόφαση των Ομοσπονδιών που διοργανώνουν τις Εθνικές Παρελάσεις στις ΗΠΑ, οι Παρελάσεις για την Επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, θα είναι αφιερωμένες στο Εθνικό Ζήτημα της Μακεδονίας.
Οι υπογεγραμμένοι τονίζουν την στήριξη τους προς την Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ τις κρίσιμες αυτές στιγμές και όλοι μαζί στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ομογένεια σέβεται την ιστορία της πατρίδας, Ενωμένη και
Αποφασισμένη για κοινή πορεία.
Αντί επιλόγου, επικαλούμεθα τον Ίωνα Δραγούμη: ‘Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει’».
Την ανακοίνωση προσυπογράφουν:
Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Ιλινόις
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νιου Τζέρσει
Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας
Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικής Νεολαίας
Πανκορινθιακή Ομοσπονδία
Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας ΗΠΑ
Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων
Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών ΗΠΑ0
Πανηλειακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά
Χιακή Ομοσπονδία
Παναρκαδική Ομοσπονδία ΗΠΑ
Πανηπειρωτική Ομοσπονδία ΗΠΑ
Ομοσπονδία Μυτηλιναιων
Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία
Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά
Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ
Πανθρακική Ομοσπονδία ΗΠΑ
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου