Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Απόφαση-σταθμός κυπριακού Δικαστηρίου: Το διχλωρομεθάνιο συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων


Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου, 2017

Δικαιώθηκαν με πανηγυρικό τρόπο, μετά από εννέα χρόνια, οι κάτοικοι σε περιοχή του Δήμου Λατσιών, στην Λευκωσία, τα σπίτια των οποίων γειτονίαζαν με το εργοστάσιο Astrasol.
Οι κάτοικοι είχαν κινηθεί με αγωγές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εναντίον έξι ακόμα φυσικών και νομικών προσώπων, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι για τις διάφορες μορφές καρκίνου που ανέπτυξαν οι ίδιοι οι ενάγοντες, αλλά και οικεία τους πρόσωπα, κάποια εκ των οποίων δυστυχώς έχουν αποβιώσει, ευθύνεται το διχλωρομεθάνιο R-40 που εξέπεμπε το εργοστάσιο. Ανάμεσα στα πρόσωπα που απεβίωσαν ήταν και ένα παιδάκι ηλικίας 3 ετών.
Την απόφαση εξέδωσε ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Αλέξανδρος Παναγιώτου, και αποτελεί «καταπέλτη» κυρίως για την Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα για το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Πολεοδομία. Επίσης, η απόφαση χαρακτηρίζεται ως «σταθμός για τα εγχώρια δικαστικά χρονικά, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο», ενώ ενδεχομένως να αποτελεί και παγκόσμια πρωτοτυπία υπό την έννοια, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι «είναι η πρώτη φορά που εκδικάζεται τέτοιας φύσης υπόθεση και κρίνεται δικαστικά ότι το διχλωρομεθάνιο συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων».
Στην προκειμένη περίπτωση ενάγοντες ήταν ο Θεοφάνης Χρυσάνθου και η σύζυγός του Κωνσταντίνα Μπάρκα, των οποίων το παιδί ασθένησε όταν ήταν περίπου 4 ετών. Όμως οι αγωγές στο σύνολό τους ήταν 21 και αφορούσαν σε πέραν των 50 ατόμων, τα οποία είτε απεβίωσαν είτε βρέθηκαν να παλεύουν με νόσους, όπως καρκίνο και λευχαιμία, οι οποίες θεωρείται ότι συνεκδικάστηκαν και έτσι η ετυμηγορία του δικαστηρίου τις καλύπτει όλες. Το ζήτημα του ύψους των αποζημιώσεων για τον κάθε ενάγοντα είναι κάτι που θα εξεταστεί ξεχωριστά από άλλα δικαστήρια, αφού ο κ. Αλέξανδρος Παναγιώτου είχε αρμοδιότητα να διαγνώσει μόνο το μέρος που αφορούσε τυχόν ευθύνες.
Εναγόμενοι ήταν το ίδιο το εργοστάσιο Astrasol, όπως και οι ιδιοκτήτες του Σωτήρης, Μαρούλα και Φοίβος Λιασής, καθώς επίσης ο Επίσημος Παραλήπτης ως εκκαθαριστής της περιουσίας της εταιρείας «Liasis Shoelasts Company Ltd», ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας για το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Πολεοδομία και ο Δήμος Λατσιών.
Για το εργοστάσιο, ο δικαστής διέγνωσε ευθύνη μόνο για τον Φοίβο Λιασή και όχι και για τους γονείς του, κρίνοντας μέσα από τις μαρτυρίες ότι μόνο αυτός ως διευθυντής είχε τον έλεγχο της διαχείρισης και λάμβανε τις αποφάσεις. Ευθύνη διέγνωσε και για το ίδιο το εργοστάσιο, όπως και για το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Πολεοδομία, ενώ για τη «Liasis Shoelasts Company Ltd» και τον Δήμο Λατσιών απεφάνθη ότι δεν υπέχουν ευθύνης.
Το δικαστήριο υιοθέτησε ουσιαστικά ως δικά του ευρήματα τις μαρτυρίες που πρόσφεραν οι επιστήμονες Χρήστος Μακρής και Μιχάλης Βωνιάτης, οι οποίοι είχαν διεξάγει επιδημιολογική έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το διχλωρομεθάνιο είναι δυνητικά καρκινογόνο και ότι ευθύνεται για τις ασθένειες που ανέπτυξαν οι κάτοικοι πέριξ του εργοστασίου. Συγκεκριμένα την έρευνα και την καταγραφή των ευρημάτων διενήργησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία που υπάγεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Κωνσταντίνος Μακρής, ενώ ο ειδικός υγειονολόγος- επιδημιολόγος, Μιχάλης Βωνιάτης, ασχολήθηκε με τη μελέτη της έρευνας και την επιδημιολογική ανάλυση. Είναι αξιοσημείωτο ότι η μελέτη τους αυτή εξετάστηκε πρόσφατα από δύο εγνωσμένου κύρους ακαδημαϊκούς οι οποίοι έκριναν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ως απόλυτα ορθή και επιστημονικά τεκμηριωμένη και ως εκ τούτου την ενέκριναν για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας.
«Κρίνω ότι οι δύο πιο πάνω εμπειρογνώμονες βοήθησαν το δικαστήριο με την επιστημονικά εμπεριστατωμένη μαρτυρία τους να αντιληφθεί πλήρως τις αιτίες των αυξημένων κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή του εργοστασίου. Αποδέχομαι εξ ολοκλήρου τη μαρτυρία και τα ευρήματά τους όπως αυτά προκύπτουν από τις μελέτες τους, τα οποία και αναγάγω σε δικά μου ευρήματα. Ειδικότερα γίνεται αποδεκτό το γενικό και σημαντικό συμπέρασμα των εν λόγω μαρτύρων πως όλα τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που καταγράφηκαν πέριξ του εργοστασίου, όπως και εκείνα που συνέβησαν στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, συνδέονται επιδημιολογικά με τις εκπομπές ή την έκθεση σε διχλωρομεθάνιο που εξέπεμπε για τουλάχιστον 16 χρόνια (1994-2009) το εργοστάσιο», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε το δικαστήριο στα καταληκτικά του συμπεράσματα.
Το δικαστήριο απεφάνθη ότι παρόλο που από τις μετρήσεις στο φουγάρο του εργοστασίου διαφαινόταν σοβαρή υπέρβαση των ορίων του διχλωρομεθανίου, εντούτοις δεν ελήφθη οποιοδήποτε μέτρο ώστε να τερματιστεί η παρανομία και κυρίως να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων. «Το εργοστάσιο δεν ήταν νόμιμα λειτουργούσα βιομηχανία, αφού δεν είχε εξασφαλίσει άδεια από την πολεοδομική αρχή για αλλαγή χρήσης από εργοστάσιο υποδημάτων σε εργοστάσιο μαζικής παραγωγής σολών. Είναι η θέση των εναγόντων, την οποία και υιοθετώ, ότι οι άδειες που παραχωρούνταν συνέβαλαν στη διατήρηση και παγίωση της συνέχισης της παράνομης λειτουργίας του εργοστασίου εντός της μεικτής οικιστικής – βιοτεχνικής ζώνης και ειδικότερα πλησίον κατοικιών. Μιας παράνομης λειτουργίας που δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην υγεία και ευημερία των εναγόντων», τονίζεται στην απόφαση.
Τους ενάγοντες στην υπόθεση εκπροσώπησαν οι Λουκής Λουκαΐδης και Λουκία Πατσαλίδου, ενώ το εργοστάσιο και τους ιδιοκτήτες του εκπροσώπησε ο Μιχαήλ Μιχαήλ, την Κυπριακή Δημοκρατία οι Ανδρέας Χριστοφόρου και Βασιλική Χριστοφόρου και τον Δήμο Λατσιών ο Απόστολος Ντορζής.
Στην απόφαση του, το δικαστήριο αναφέρει ότι από το 1976 μέχρι το 2009, η συστηματική εκπομπή του τοξικού αερίου ”Διχλωρομεθάνιο R40″, που είναι δυνητικά καρκινογόνο, δημιούργησε σύμπλεγμα καρκίνου στην περιοχή, στο οποίο αποδίδονται τα κρούσματα καρκίνου που εμφανίστηκαν σε δεκατέσσερις από τις αγωγές κατοίκων.
Ο εκ των δικηγόρων των κατοίκων Λουκής Λουκαΐδης, δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως, κατά την οποία δικαστήριο αποφαίνεται ότι το τοξικό αέριο διχλωρομεθάνιο είναι καρκινογόνο και προκαλεί θανάτους, προσθέτοντας ότι η απόφαση έχει τεράστια σημασία.
Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η απόφαση έχει παγκόσμια σημασία. Ανέφερε επίσης ότι τιμά την κυπριακή δικαιοσύνη και την επιστημονική κοινότητα, η οποία κατάφερε να συνδέσει το τοξικό αέριο με την πρόκληση καρκίνου.
Επηρεαζόμενοι κάτοικοι αν και εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση του δικαστηρίου, επισήμαναν ότι ούτε οι νεκροί από τον καρκίνο έρχονται πίσω, ούτε απαλύνεται ο πόνος των πασχόντων.
Επίσης, είπαν ότι εξακολουθούν να παρουσιάζονται νέα κρούσματα στην περιοχή, αν και το εργοστάσιο έκλεισε από το 2009.
Στην απόφαση του Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Αλέξανδρου Παναγιώτου, καταγράφονται με λεπτομέρεια τα αποτελέσματα. Διαπιστώθηκαν τα εξής:
-ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ 99,9% ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΑ. ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΥΡΗΜΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΩΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΝΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΧΛΩΡΟΜΕΘΑΝΙΟ.
-ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ, Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΟΜΩΣ, ΔΕΙΧΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ASTRASOL. ΕΠΙΣΗΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΝΩ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ASTRASOL.
-Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΠΛΕΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΟΙ ΤΟ 70%, ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ASTRASOL ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΩΝ 500 ΜΕΤΡΩΝ.
-ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΥΡΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΞΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΗΤΟΙ 15%, ΗΤΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ASTRASOL. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ, ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΛΕΜΦΩΜΑΤΟΣ, ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ, ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΜΟΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΧΛΩΡΟΜΕΘΑΝΙΟ.
-ΣΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΩΣ 10 ΑΠΟ ΤΑ 16, ΗΤΟΙ, 62,5% ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 100 ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ, Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΔΕΙΞΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.
-ΑΠΟ ΤΑ 12 ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΩΝ ΛΑΤΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΤΑ 10 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ASTRASOL.
-ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ, ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΧΛΩΡΟΜΕΘΑΝΙΟ.
«Ουσιαστικά με την έκδοση του Πιστοποιητικού Διεργασίας και στη συνέχεια της ’Αδειας Εκπομπής για Αέρια Απόβλητα, ο υπουργός Εργασίας όχι μόνο επιβράβευσε τις προϋπάρχουσες παρανομίες της Astrasol αλλά επιπλέον εξουσιοδότησε την εταιρεία αυτή να συνεχίσει να παρανομεί, αφού ο Υπουργός όφειλε να γνωρίζει ότι η Astrasol δεν είχε πολεοδομική άδεια για κατασκευή σολών και ότι δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει στο μέλλον τέτοια άδεια σε οικιστική περιοχή», τονίζεται στην δικαστική στο μέρος που αφορά στην ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παραθέτοντας μια προς μια τις εγκληματικές παραλείψεις των αρμόδιων κρατικών Αρχών, το Δικαστήριο υπέδειξε ότι αυτές «επέτρεψαν στην Astrasol να συνεχίσει να παρανομεί εις βάρος της υγείας και της απόλαυσης της περιουσίας των εναγόντων».
Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει ευθύνη έναντι των εναγόντων για τις πιο κάτω παραλείψεις και παραβιάσεις των νομίμων καθηκόντων της:
• ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ’ΑΔΕΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ASTRASOL ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΛΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ Η ASTRASOL ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΩΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ. ΑΥΤΟ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΚΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΧΛΩΡΟΜΕΘΑΝΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ Η ASTRASOL ΚΑΙ ΕΞΕΠΕΜΠΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΤΟΞΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΕΙΧΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
• ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΔΕΝ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ Η ASTRASOL ΤΗΡΟΥΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ.
• ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ’ΑΔΕΙΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΠΑΡΟΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΔΙΧΛΩΡΟΜΕΘΑΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΓΑΡΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΔΕΙΑ.
• ΔΕΝ ΛΗΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ASTRASOL ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΟΛΩΝ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ.
Πρωτοφανή χαρακτήρισε την απόφαση για τα δεδομένα της Κύπρου ο Κωνσταντίνος Μακρής, καθηγητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, ένας εκ των εμπειρογνωμόνων που ετοίμασαν τη σχετική μελέτη. Για πρώτη φορά, λέει, με απόφαση δικαστηρίου συνδέεται η χρήση χημικών με καρκινογενέσεις στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι δεν εκδικάστηκε παρόμοια υπόθεση με αίτημα των επηρεαζόμενων κατοίκων. Ο κ. Μακρής ανέφερε ότι ανοίγει ο δρόμος για εντατικότερους ελέγχους και καλύτερη αξιολόγηση των συνθηκών λειτουργίας διαφόρων ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που γειτνιάζουν με οικισμούς σε μικτές οικιστικές ζώνες.
Πηγή: HuffPost Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου