Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα


Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Στην Ηλεία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, θα ευχαρισ

Θα ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Γερμανό και την Ηλεία που το 1974 (επί Μητροπολίτη Αθανάσιου) η Ηλεία προσέφερε θαλπωρή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε 435 παιδιά από την περιοχή της μαρτυρικής Κυρήνειας, Κύπρου
Επί Ηλειακού εδάφους αναμένεται να βρεθεί σύντομα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`. Την είδηση του ερχομού του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του στην δεξίωση που παρατέθηκε στο Μουσείο Λάτση, στο Κατακόλο, ανήμερα των Θεοφανείων.
«Θα απονείμουμε στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, το χρυσό κλειδί της πόλης, την ανώτερη τιμητική διάκριση που μπορεί να λάβει κάποιος από τον Δήμο Πύργου. Αυτό θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πιθανότατα στις 18 Ιανουαρίου, κάτι που θα επισημοποιηθεί σε συνεργασία με τον Μητροπλίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό» ανέφερε ο δήμαρχος του Πύργου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΑΤΡΙΣ η επίσκεψη στην Ηλεία του Αρχιεπίσκοπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου θα είναι 3ημερη. Το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί, όμως, εκτός της ειδικής συνεδρίασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, αναμένεται να περιλαμβάνει επίσκεψη στην πόλη της Αμαλιάδας, που θα γιορτάζει τον πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο. Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σταθμό της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου αναμένεται να αποτελέσει και το Καράτουλα… αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η Εκκλησία της Κύπρου είχε –μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007- αναλάβει την δημιουργία δυο κτιρίων που δώρισε στην τοπική Κοινότητα. Αυτό ιατρείου και αυτό του κτιρίου που σήμερα στεγάζει τον Παιδικό Σταθμό και το νηπιαγωγείο.
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄
Ο Μακαριώτατος Χρυσόστομος Β΄ είναι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου και Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου από τις 5 Νοεμβρίου 2006.
Ο κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου γεννήθηκε στις 10 Aπριλίου 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου. Μετά από μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σαμπεζύ της Γενεύης το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Έτσι, ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β΄. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ είναι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αρχιεπίσκοπος έθεσε στόχους για καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου. Ανέθεσε καταρχάς σε νομικούς, ακαδημαϊκούς και κληρικούς να συντάξουν αναθεωρημένο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης, πρότεινε και πέτυχε κατόπιν διαβουλεύσεων με την Κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου. Με αυτό τον τρόπο πέτυχε την ανεξάρτητη μισθοδοσία του κλήρου και εξασφάλισε την αξιοπρεπή διαβίωση γηραιών και επαρχιακών κληρικών χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.
Ακόμη, προώθησε διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου με την ανασύσταση μετά από οκτακόσια χρόνια παλαιών επισκοπών που είχαν καταργηθεί κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Έτσι, η Εκκλησία της Κύπρου, ως Αυτοκέφαλος, πέτυχε να έχει πλήρη Σύνοδο (με τουλάχιστον 13 μέλη) το οποίο σημαίνει ότι πλέον μπορεί να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες. Δηλαδή διάφορα ζητήματα μπορούν πλέον να λύνονται εσωτερικά και γρηγορότερα.
Προώθησε ακόμη αλλαγές στις επισκοπικές εκλογές με την εισαγωγή νέου συστήματος σύμφωνα με το οποίο ο λαός μπορεί να εκλέξει κατευθείαν τους κληρικούς της αρεσκείας του.
Τέλος, το 2015, πέτυχε την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ένα σχέδιο το οποίο είχε οραματιστεί ο προκάτοχός του Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου